Skocz do zawartości

Bot AI odpowiadający na pytanie po wywołaniu zadanej komendy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy istnieje modyfikacja, która będzie wdrożeniem AI w życie forum? Mam na myśli bota, który po wywołaniu będzie analizował poprzedającego posta i odpowiadał na niego tworząc osobną wiadomośc. Coś jak mamy na "X" Groka

Założenia działania bota AI w Twoim przypadku

1. Bot aktywuje się tylko po wywołaniu (np. przez @AI, @asystent, @Grok, itp.).

2. Odpowiada bezpośrednio pod postem w tym samym temacie.

3. Korzysta z OpenAI GPT-4/3.5 przez API.

4. Widoczny jako zwykły użytkownik forum (np. użytkownik „Asystent AI”).

5. Możliwość edycji promptu systemowego – np. styl wypowiedzi, zakres wiedzy.

Edytowane przez SN2010

Zapraszam na forum.opel24.com oraz na samnaprawiam.com 

Opublikowano
19 godzin temu, DawPi napisał(a):

Nie widziałem czegoś takiego. I mam nadzieję, że nie powstanie. Bo "cały sens" forów straci rację bytu.

I tak i nie.

Z jednej strony ruch na forach jest coraz mniejszy na rzecz grup dyskusyjnych innych platformach i taka pomoc AI odpowiedzieć na pytanie jakiemuś Użytkownikowi pozwala na to, że nie zmniejszy to jego odczucia, że forum jest puste, bez ruchu etc. A z drugiej strony jakość tych odpowiedzi przez AI może być różna

Opublikowano
5 godzin temu, SN2010 napisał(a):

I tak i nie.

Z jednej strony ruch na forach jest coraz mniejszy na rzecz grup dyskusyjnych innych platformach i taka pomoc AI odpowiedzieć na pytanie jakiemuś Użytkownikowi pozwala na to, że nie zmniejszy to jego odczucia, że forum jest puste, bez ruchu etc. A z drugiej strony jakość tych odpowiedzi przez AI może być różna

To nie do końca jest tak, że grupki przejęły wszystko, że nie da się zwiększyć aktywności na forum.

Widziałem wiele przykładów gdzie ludzie potrafili werbować ludzi z takowych grupek, trzeba tylko umieć dotrzeć do odbiorcy docelowego.

4 godziny temu, DawPi napisał(a):

To się trzeba skupić na poprawie tego od strony forum, a nie wyręczać się AI. ;)

Tutaj to prawda. 

Co do samego AI w takiej formie, może i tak ale jakościowo tak jak wspominasz z tym jest różnie a tym bardziej jeśli prowadzisz forum motoryzacyjne, po profilu domniemam, że tak jest. :) 

Trochę też jest prawdy w tym, że taki bot kłóci się z ideą for jako takich, bo równie dobrze użytkownik chcąc skorzystać z takiego bota na forum, może skorzystać z ChataGPT, który będzie miał obszerniejszy dataset. Inną sprawą jest jeśli chciałbyś odpalić swój model językowy wytrenowany na datasecie tylko z twojego forum, w takim sensie ów asystent mógłby mieć sens. :)

Ale sam proces trenowania takiego modelu mógłby być średnio opłacalny, pluginy do integracji ChataGPT na forum widziałem.

https://pipedream.com/apps/openai/integrations/invision-community

• Lubię to 1

Fajnie, że czytasz moją sygnaturkę, jeśli chcesz możesz również poczytać mojego bloga/forum do czego Ciebie serdecznie namawiam.

A tak poza tym z fartem mordeczko... 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, Ernislav002 napisał(a):

To nie do końca jest tak, że grupki przejęły wszystko, że nie da się zwiększyć aktywności na forum.

Widziałem wiele przykładów gdzie ludzie potrafili werbować ludzi z takowych grupek, trzeba tylko umieć dotrzeć do odbiorcy docelowego.

Tu chodzi głównie o wygodę, obecność w grupie z reguły nie wymaga nowych rejestracji, nie wymaga zbytnio dużej aktywności w przeglądaniu poszczególnych for czy dany temat nie był już poruszony. Nie karze szukać odpowiednio dopasowanego do tematu fora. Ten interfejs na telefonach grup póki co chyba wygrywa ze skryptem invisionboard, lecz to moja opinia.

Moje fora, głównie bazują na tym że są stare, mają dziesiątki tematów zaindeksowanych i żerują na Użytkowniku organicznym, takim który wyszuka tematu w Google i trafi do mnie. Mimo wszystko gdzieś kruszy się gwardia, być może moja tematyka zaczyna już być bardziej skomplikowana a być może chęci usunięcia danej usterki we własnym zakresie nie jest już tak popularna jak kiedyś.

Oczywiście dostrzegam dużo winy we własnych działaniach, ale tu nie temat o tym. 

Wracając do tematu widziałem, że przy użyciu chatGPT można dokonać integracji z forum. Nie wiem jak to będzie działało, ale być może na którymś mniejszym moim forum sprawdze.

Opublikowano
6 godzin temu, DawPi napisał(a):

To się trzeba skupić na poprawie tego od strony forum, a nie wyręczać się AI. ;)

Panie Dawidzie ja mam odmienne zdanie od Pana i dla mnie możliwość dania Użytkownikowi możliwości skorzystania z AI to poprawa funkcjonowania forum. Na forum nie zawsze mamy prowadzić dyskusje. Czasem chcemy znaleźć rozwiązanie danego problemu.

Cytat

Ot np. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, co może być przyczyną pojawienia się żółtej kontrolki silnika w moim aucie.

Czy nie uważa Pan, że jeśli Użytkownik po chwili dostanie odpowiedź od Bot-a jakie mogą być ewentualnie przyczyny - to nie jest poprawa funkcjonalności. To nie jest zaspokojenie potrzeby Użytkownika, który trafił w konkretnym celu??