Skocz do zawartości

Marketplace dla 5+

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Danloona,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Trochę mnie nie było i trochę wypadłem.

Wiem, że jest nowa wersja 5+ ale nowością dla mnie jest brak maretplace.

Był a nie ma. Gdzie się to wszystko podziało?

Rozumiem, że zamknęli i każdy dev ma ogarnąć sam ale to co dają na stronie Providers Directory to kpina.

Gdzie się wszyscy dev i ich dodatki podziali ?

https://www.invisioneer.org/ też nie działa.

Co za lipa

• DawPi zmienił(a) tytuł na Marketplace dla 5+
Opublikowano
15 godzin temu, Danloona napisał(a):

A tutaj patrzyles https://invision-market.com. ?

... nie, ale już patrzę.

Trochę to słabe rozwiązanie, bo Marketplace był mega dobrą opcją a teraz trzeba wszystkiego szukać po całej sieci.

Tam było sporo dodatków w 1 miejscu i przeglądanie było prostrze.

Teraz nawet nie wiem jakie są dodatki :(

Totalna lipa.

Są inne serwisy z apkami do IC5+

Opublikowano

Przeczytałem ich wyjaśnienie, lecz nie trafia do mnie.

Mają produkt a genialną wartością dodaną było miejsce gdzie można było pobrać/kupić masę dodatków.

Teraz to poszło do kosza a ten katalog partnerów to jest lipa, połowa nie działa a reszty nie da się przeszukać.

IMHO, zj***li po całości.

Na co mi IC skoro nie mam dodatków a ich szukanie to traumatyczne przeżycie. 

Na https://invision-market.com jest promil tego co było na sklepie IC.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, KolejnyZadowolony napisał(a):

Przeczytałem ich wyjaśnienie, lecz nie trafia do mnie.

Mają produkt a genialną wartością dodaną było miejsce gdzie można było pobrać/kupić masę dodatków.

Teraz to poszło do kosza a ten katalog partnerów to jest lipa, połowa nie działa a reszty nie da się przeszukać.

IMHO, zj***li po całości.

Na co mi IC skoro nie mam dodatków a ich szukanie to traumatyczne przeżycie. 

Na https://invision-market.com jest promil tego co było na sklepie IC.

Czego się w zasadzie spodziewałeś? IPS od lat dążył, żeby wyeliminować jakiekolwiek 3rd-party dodatki. Zaczęło się od choćby zwalania na supporcie, że za większość problemów są odpowiedzialne addony third-party.

w IC5 wywalili hooki, i wymusili, żeby nawet najprostsze hooki robić w formie aplikacji.

IPS nie chce abyś zasadniczo instalował jakieś dodatki, pozwalają na to, żeby ludzie się nie burzyli o to, w 4.7 nawet edytor styli jest zbudowany tak, żeby był problem z edycją domyślnego stylu. Większość ruchów ostatnich IPSu skłania się do zasady, "my dostarczamy technologie, a ty się skup na contencie", stąd i też takie gorączkowe wypychanie ludzi do chmury, i najwyraźniej się im to sprawdza jak Matt stwierdził, że klienci self-hosted to dla nich 10-25% całości klientów. 

Model biznesowy się zmienił, internet się zmienia, fora odchodzą do lamusa na rzecz nowszych platform, czy to się nam podoba czy nie, a firmy tworzące tego typu produkty niestety muszą dostosować też swoje modele biznesowe do aktualnej sytuacji, stąd też IPS raczej powoli shiftuje się na klienta biznesowego nie hobbystę, który chce założyć jakieś tam forum o motorówkach załóżmy. Sami jesteśmy sobie tego winni, nie trzeba było gloryfikować discordów, facebooków czy innych tego typu tworów, a siedzieć i rozwijać swoje fora. 

IC5 szczerze mówiąc sam w sobie też jest dziwnym niedopracowanym tworem, z jednej strony pokastrowali wiele rzeczy, z drugiej wszystkie aplikacje są wrzucone do jednego wora, ale nie do końca.

PS. Co by też nie mówić, większość dodatków została dodana też do samego softu, więc tak naprawdę poza shoutboxem, albo czymś innym to nie wiem co by było jeszcze potrzebne. :) 

Edytowane przez Danloona
  • Lubię to 1

Fajnie, że czytasz moją sygnaturkę, jeśli chcesz możesz również poczytać mojego bloga/forum do czego Ciebie serdecznie namawiam.

A tak poza tym z fartem mordeczko... 😉

Opublikowano

@Danloona, thx za odp.

To że większość ludzi poszła w gówniane grupy FB to spory problem.

Jednak na miejscy IC dałbym większe możliwości aby twórcy for mieli czym rywalizować z innymi i a ci geniusze, pokancerowali cały system i wywalili genialny element który to umożliwiał czyli marketplace :(

W dniu 15.11.2025 o 11:08, Danloona napisał(a):

internet się zmienia, fora odchodzą do lamusa na rzecz nowszych platform

Doskonale wiesz że dzisiejsze discordy, grupy na FB to są tak ułomne twory, że szkoda strzępić klawiatury i pasują do prostych konwersacji. Fora nadal mają rację bytu.

Matt stwierdził, że klienci self-hosted to dla nich 10-25% całości klientów. 

Nadal ci z cloud'ów też nie mają tych dodatków, zatem lipa.

Gdyby dali obu, lub 1 grupie - to jeszcze byśmy mogli o czymś dyskutować.

Większość ruchów ostatnich IPSu skłania się do zasady, "my dostarczamy technologie, a ty się skup na contencie"

To powinni dawać dodatki a nie je usuwać. Jak mam tworzyć magiczny content i przyciągać nowych userów jak podcinają mi możliwości.

IPS raczej powoli shiftuje się na klienta biznesowego nie hobbystę, który chce założyć jakieś tam forum o motorówkach załóżmy.

Jasne, nie jestem dzieckiem, ale czy klient biznesowy tez nie potrzebuje czasem dodatków dla swojego systemu? Czy masz SH czy CH to nadal ich potrzebujesz - a nie masz :(

to nie wiem co by było jeszcze potrzebne.

I tu jest kolejny problem ;) Kiedyś mogłeś przeglądać marketplace i szukać inspiracji czy pomysłów w nowych dodatkach. Dziś nawet nie wiem, że ktoś coś napisał pod IC, bo nie ma jednego, centralnego miejsca dla takich rzeczy z wyszukiwarką tematyczną (SEO, user, marketing, analityka, template, itp.) To tez jest kłopot. 

Lubię  IC ale zastanawiam się nad innym silnikiem i rozwiązaniem, bo to mnie zaczyna ograniczać zamiast wspierać :( a szkoda

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, KolejnyZadowolony napisał(a):

Jednak na miejscy IC dałbym większe możliwości aby twórcy for mieli czym rywalizować z innymi i a ci geniusze, pokancerowali cały system i wywalili genialny element który to umożliwiał czyli marketplace :(

A no jest to ogromna strata, co by nie mówić sam siedzę na IPS 4.4, i przez brak marketplace muszę szukać dodatków na mniej legalnych stronach bo po co zostawić archiwum chociażby...

vBulletin zrobil podobny szajs w zeszłym roku. 

Doskonale wiesz że dzisiejsze discordy, grupy na FB to są tak ułomne twory, że szkoda strzępić klawiatury i pasują do prostych konwersacji. Fora nadal mają rację bytu.

Nic dodać nic ująć, niestety mentalność ludzi to już druga strona medalu, ludzi ciągnie tam gdzie łatwiej, wygodniej... 

Jasne, nie jestem dzieckiem, ale czy klient biznesowy tez nie potrzebuje czasem dodatków dla swojego systemu? Czy masz SH czy CH to nadal ich potrzebujesz - a nie masz :(

Klientów biznesowych nie interesują dodatki tak szczerze mówiąc, oni chcą forum, ładnie wyglądające i działające forum, najlepiej żeby się jeszcze samo administrowało i moderowało, niestety tak działa biznes, firma wykłada pieniądze i chce kompletny produkt, a tym bardziej jak wchodzimy już w klientów Enterprise, to tam nie liczą się dodatki społeczności. ;)

I tu jest kolejny problem ;) Kiedyś mogłeś przeglądać marketplace i szukać inspiracji czy pomysłów w nowych dodatkach. Dziś nawet nie wiem, że ktoś coś napisał pod IC, bo nie ma jednego, centralnego miejsca dla takich rzeczy z wyszukiwarką tematyczną (SEO, user, marketing, analityka, template, itp.) To tez jest kłopot. 

Ależ jest, i zostało to tutaj wymienione, invision-market.com, nie jest to oficjalne miejsce, ale miejsce gdzie można i docelowo mają być dodatki do IC, IPSu, masz jeszcze SOS Invision od Adriano Farii, albo IPS App Zone od onlyME.

Oficjalnego Marketplace-u już nie będzie i trzeba się z tym po prostu pogodzić, po samej ilości dodatków do IC, widać też jak ilość użytkowników tego oprogramowania się zwyczajnie zmniejsza, a ma to związek z powodami podanymi wyżej. Ci co utrzymują fora najczęściej sami łatają stare wersje, albo zostawiają je jak jest, i liczą na łaty od CloudLinux do PHP albo sami backportują łatki.

Całe IC5 widać, że jest próbą odświerzenia for jak całości, i raczej idzie ku budowie społecznościowych HUB-ów niże samych for.

Nadal ci z cloud'ów też nie mają tych dodatków, zatem lipa.

Gdyby dali obu, lub 1 grupie - to jeszcze byśmy mogli o czymś dyskutować.

A self-hostowcy nie mają połowy bajerów z clouda, i koło się zamyka, wogóle klienci self-hosted są traktowani po macoszemu jakbyś nie zwrócił uwagi, Klient SH nie ma nawet ticketowego supportu, a kiedyś takowy był, teraz support odbywa się przez ich forum, i teraz wyobraź sobie, że płacisz 500$ za soft, do którego nie masz ticketowego supportu, a klient płacący 49$ taki support ma. :)

IPS cały czas dokręca śrubę tak, aby przepchnąć klientów self-hosted na swojego clouda, co prawda nie mówią tego w prost, żeby nie wzbudzić paniki, ale widać, że dążą w tym kierunku, za kilka lat, może przy IC6 albo dalej podejrzewam, że nie będzie już wersji self-hosted (to tylko spekulacje), i będzie trzeba myśleć co dalej, póki co trzeba iść z podniesioną głową i rozwijać swoją społeczność z tym co się da. 

Lubię  IC ale zastanawiam się nad innym silnikiem i rozwiązaniem, bo to mnie zaczyna ograniczać zamiast wspierać :( a szkoda

Można odnieść takie wrażenie, ale prawdą jest to, że nikt Ciebie nie ogranicza w żaden sposób, ograniczeniem by było jakby kod IC był zacieniony ionCube i nie dałoby się go podejrzeć, a nie jest. Możesz zmodyfikować dowolną rzecz. Co by też nie mówić IC5 jest jeszcze młodym produktem, sporo wody w rzece upłynęło zanim IPS4 nadawał się do użytku, 4.0 było kompletnie zabugowane na początku, 4.1 trochę to poprawiła. Do dzisiaj ludzie narzekają, że 4 i 5 to nie jest poziom IP.Board 3.x gdzie było multum dodatków, był marketplace, i sam IP.Board miał masę opcji do konfiguracji. 

W żaden sposób tobie nie umniejszam, ale myślę, że nie ma co tutaj dramatyzować nie wiadomo jak, jeśli nie pasuje ci IC5 zacznij na IPS4, albo i nawet na IP.Board, jak to mówią Sky is The Limit, co prawda nie podpowiem ci gdzie szukać starszych wersji, ale dla chętnych nic trudnego. 

W dniu 16.11.2025 o 12:32, DawPi napisał(a):

Kurde, fajnie to opisałeś @Danloona! Szapo ba!

Dzięki ❤️ 

Fajnie, że czytasz moją sygnaturkę, jeśli chcesz możesz również poczytać mojego bloga/forum do czego Ciebie serdecznie namawiam.

Opublikowano
24 minuty temu, Danloona napisał(a):

Klientów biznesowych nie interesują dodatki tak szczerze mówiąc, oni chcą forum, ładnie wyglądające i działające forum

Tu się nie zgodzę. Klientów biznesowych mocno interesuje biznes ;) a na biznes wpływają oferowane narzędzia, zatem jeśli mają forum i nagle odcina im się dodatki, które to forum poprawiają, upiększają, dostosowują do ich wymagań lub wymagań ich społeczności to biznes na tym traci.

28 minut temu, Danloona napisał(a):

Ależ jest, i zostało to tutaj wymienione, invision-market.com, nie jest to oficjalne miejsce, ale miejsce gdzie można i docelowo mają być dodatki do IC, IPSu, masz jeszcze SOS Invision od Adriano Farii, albo IPS App Zone od onlyME.

No właśnie o to tez pytałem ;) Thx, bo tych serwisów nie znałem.

Adresy dla potomnych

1. https://invision-market.com
  2. https://www.sosinvision.com.br
  3. https://ipsappzone.com

Dziękuję sprawdzę te miejsca. Znacie kolejne ? :)

35 minut temu, Danloona napisał(a):

A self-hostowcy nie mają połowy bajerów z clouda

Chyba muszę jednak dokładnie porównać czym się różnią te wersje. Choć strona https://invisioncommunity.com/buy jest mocno uboga w te info. Zakładanie kont demo i porównanie ?

30 minut temu, Danloona napisał(a):

Można odnieść takie wrażenie, ale prawdą jest to, że nikt Ciebie nie ogranicza w żaden sposób, ograniczeniem by było jakby kod IC był zacieniony ionCube i nie dałoby się go podejrzeć, a nie jest. Możesz zmodyfikować dowolną rzecz.

Fakt. Choć tego nie umiem ;)

31 minut temu, Danloona napisał(a):

W żaden sposób tobie nie umniejszam, ale myślę, że nie ma co tutaj dramatyzować nie wiadomo jak, jeśli nie pasuje ci IC5 zacznij na IPS4, albo i nawet na IP.Board, jak to mówią Sky is The Limit, co prawda nie podpowiem ci gdzie szukać starszych wersji, ale dla chętnych nic trudnego. 

Tu się pogubiłem. IPB, IPS, IC to .... firma i produkt.

Pisząc "IC5" mam na myśli Invision Community w wersji 5+ a pisząc/czytając "IPS4" mam na myśli poprzednie wersje systemu forum 4+. Racja ? Czy o czymś nie wiem ew. mylę ?

• Dziękuję 1
Opublikowano
10 minut temu, KolejnyZadowolony napisał(a):

Tu się nie zgodzę. Klientów biznesowych mocno interesuje biznes ;) a na biznes wpływają oferowane narzędzia, zatem jeśli mają forum i nagle odcina im się dodatki, które to forum poprawiają, upiększają, dostosowują do ich wymagań lub wymagań ich społeczności to biznes na tym traci.

Raczej tutaj jest tak, jak wspomniałem w poprzednim poście, IPS dostarcza całą technologię i wrazie czego na bieżąco szyją coś pod wymóg klienta, więc klient zasadniczo nawet nie wie jakie "dodatki" posiada. ;)

12 minut temu, KolejnyZadowolony napisał(a):

Chyba muszę jednak dokładnie porównać czym się różnią te wersje. Choć strona https://invisioncommunity.com/buy jest mocno uboga w te info. Zakładanie kont demo i porównanie ?

Wystarczy, że przeczytasz wpisy, gdzie ogłaszają jakieś nowe funkcjonalności i doczytasz "available in plans" https://invisioncommunity.com/news/invision-community/ i tam wtedy bardzo dobrze widać, jakie funkcjonalności trafiają do IC5 w wersji Self-Hosted a które do clouda. ;)

14 minut temu, KolejnyZadowolony napisał(a):

Tu się pogubiłem. IPB, IPS, IC to .... firma i produkt.

Pisząc "IC5" mam na myśli Invision Community w wersji 5+ a pisząc/czytając "IPS4" mam na myśli poprzednie wersje systemu forum 4+. Racja ? Czy o czymś nie wiem ew. mylę ?

IPS - Ogólnie nazwa producenta, Invision Power Services. 

IPB - to dawna nazwa silnika forum. IP.Board 3.x 2.x 1.x 

IPS4 - to jest wersja Invision Power Services 4 - pleonazm, który powstał przy pierwszych nazwach 4 wydania silnika, gdzie nazywał się on Invision Power Community Suite 4, skrócony później do Invision Power Suite 4, później w ogóle zmienili nazwę na Invision Community Suite 4, czyli ICS4.

IC/IC5 - Invision Community 5 - kolejna zmiana nazwy w związku z wydaniem 5 wersji silnika. ;) 

18 minut temu, KolejnyZadowolony napisał(a):

Fakt. Choć tego nie umiem ;)

DawPi napewno umie. :D 

Ze stronek z modyfikacjami Invisionize.pl, też jest poniekąd stroną z modyfikacjami też. 

Masz jeszcze stronę Ehrena ze stylami do IPS/IC https://www.ipsfocus.com

• Lubię to 1