Skocz do zawartości

Pytania odnośnie upgrade do IPS5

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Split,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Przymierzam się powoli do zrobienia upgrade do piątki. Zastanawia mnie jednak kilka rzeczy:
- mam jeden rozwinięty klub na forum. Piąta wersja nie wspiera klubów. Co dzieje się więc z klubem po konwersji? Można z tego zrobić np ukryty dział na forum?
- logowanie przez adres email zamiast nicka jest wymagane na IPS5. Wiele userów na forum przyzwyczaiła się jednak do formy z używaniem nicka. Można ustawić to również na IPS5?
- jak najbezpieczniej zrobić upgrade? Najpierw na wersji testowej forum z backupem głównej bazy?

Czy jest coś jeszcze, co może zdziwiło/rozczarowało Was po upgrade?

Pozdrawiam

Edytowane przez Angle
Opublikowano
3 minuty temu, Angle napisał(a):

Witam,

Przymierzam się powoli do zrobienia upgrade do piątki. Zastanawia mnie jednak kilka rzeczy:
- mam jeden rozwinięty klub na forum. Piąta wersja nie wspiera klubów. Co dzieje się więc z klubem po konwersji? Można z tego zrobić np ukryty dział na forum?
- logowanie przez adres email zamiast nicka jest wymagane na IPS5. Wiele userów na forum przyzwyczaiła się jednak do formy z używaniem nicka. Można ustawić to również na IPS5?
- jak najbezpieczniej zrobić upgrade? Najpierw na wersji testowej forum z backupem głównej bazy?

Czy jest coś jeszcze, co może zdziwiło/rozczarowało Was po upgrade?

Pozdrawiam

1. Coś tam kombinowali z aplikacją "Pages", przyjrzę się temu i wrócę z aktualizacją.

2. Nie widzę takiej możliwości IC5. Najlepszym pomysłem moim zdaniem byłoby utworzenie działu dla gości, gdy zapomną adresu e-mail będą to jakoś weryfikować. Lub dodanie "hooka" w panelu logowania informującym o tym żeby się kontaktowali w zakładce Supportu.

3. Proponuje na wersji testowej, sprawdzenie dokładnie czy wszystko działa poprawnie. Bo jak wiemy w IC5 nie ma już Wtyczek, są tylko aplikacje. Wyłączyłbym wszystkie wtyczki i rozpoczął proces aktualizacji.

• Lubię to 1
  • Manager
Opublikowano
17 minut temu, Angle napisał(a):

Nie wspiera? :o Wspiera.

18 minut temu, Angle napisał(a):

Nie.

18 minut temu, Angle napisał(a):

No oczywiście! Najpierw testowa aktualizacja w celu lokalizacji potencjalnych błędów i problemów z jednoczesnym przygotowaniem scenariusza i mechanizmów naprawy podczas finalnej aktualizacji.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano
6 minut temu, DawPi napisał(a):

Nie wspiera? :o Wspiera.

Kojarzy mi się coś z forum Invision, że ten dodatek nie miał być wspierany w piątce. Jeżeli jednak jest, to świetnie. Jeden problem z głowy... ;)

8 minut temu, DawPi napisał(a):
27 minut temu, Angle napisał(a):

Nie.

11 minut temu, Split napisał(a):

Nie widzę takiej możliwości IC5. Najlepszym pomysłem moim zdaniem byłoby utworzenie działu dla gości, gdy zapomną adresu e-mail będą to jakoś weryfikować. Lub dodanie "hooka" w panelu logowania informującym o tym żeby się kontaktowali w zakładce Supportu.

Jak sądzicie dałoby się zrobić jakiś dodatek/hook, który przywróciłby możliwość logowania się za pomocą nicka?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Angle napisał(a):

Jak sądzicie dałoby się zrobić jakiś dodatek/hook, który przywróciłby możliwość logowania się za pomocą nicka?

Myślę że nie byłoby problemu, zapraszam na pw. Ale teraz jest taka metoda niebezpieczna. Dla bezpieczeństwa bym zostawił adresy e-mail.

Edytowane przez Split
  • Lubię to 1
  • Manager
Opublikowano
5 minut temu, Angle napisał(a):

Kojarzy mi się coś z forum Invision, że ten dodatek nie miał być wspierany w piątce. Jeżeli jednak jest, to świetnie. Jeden problem z głowy... ;)

Może z Supportem albo coś pomyliłeś. Tu masz "pełną listę" - https://invisioncommunity.com/deprecation-tracker/

6 minut temu, Angle napisał(a):

Można pomodzić. :)

• Dziękuję 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Angle napisał(a):

Dziwna jest informacja o usunięciu statusów:
image.png.7ba652b6a7e3addcb05e8eee6764c022.png

Forum PSX Extreme działa na piątce i używa widgetu do statusów na stronie głównej. 

Jest dostępna aplikacja, która przywraca aktualizacje statusu. Status Updates - Administrata

Edytowane przez Split
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1