Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam malutki problem. Zrobiłem upgrade z 2 do 3. Wszystko ładnie, pięknie - znaki wyświetlają się poprawnie, tyko pojawił się jeden myk...

Po założeniu nowego tematu w treści są krzaki, natomiast w temacie polskie znaki wyświetlają się poprawni. Co jest?

Aby było śmieszniej, jeśli edytuję potem treść i napiszę tekst od nowa, to polskie znaki są wyświetlane poprawnie.

Edytowane przez sirragh
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałem, ale niestety nie działa.

Zabawne jest, że gdy poddam edycji - polskie litery są widoczne. Gdy zapiszę zmiany - polskie litery pojawiają się na dobre.

Edytowane przez sirragh
  • Manager
Opublikowano

A czekaj czekaj, robiłeś aktualizację, czyli zapewne masz nowe tabele kodowane, jak baza, a tutaj pewnie jest inne kodowanie, niż w starych tabelach. Sprawdź to, bo na 99,9% masz miszmasz kodowań tabel w bazie. Jeśli masz możliwość, to wykonaj ponownie aktualizację, ale upewnij się, że kodowanie bazy jest identyczne, jak tabel z serii 2.x.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Hmm... Skoro było to upgrade to chyba tabele są wciąż stare i kodowanie się nie zmieniło(o ile dobrze rozumuje).

Zauważyłem, że po zatwierdzeniu tematu, polskie znaki są zapisywane za pomocą kod_znaku.

Dopiero gdy edytuję i znów zapiszę, polski znak zapisywany jest normalnie.

Opublikowano

Zajrzałem. Kodowanie się nie zmieniło.

Dziwne jest to, że po edycji wszystko jest ok. Krzaki pojawiają się tylko przy pierwszym pisaniu. W nazwie tematu wszystko jest ok od samego początku.

Opublikowano

Przywróciłem bazę i ponownie zrobiłem aktualizację. Po aktualizacji wszystko zaczęło działać poprawnie.

Zastanawiam się tylko dlaczego po pierwszej próbie aktualizacji forum dziwnie się zachowywało...

Niemniej problem już nie występuje i dzięki za wszelką pomoc.

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.