Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Ostatnio się zastanawiam nad faktem, który ma pomóc mi zmniejszyć skrypt o jedną tabelę*. Chodzi o wyliczenie ceny za usunięcie ostrzeżeń. Teoretycznie można walnąć do tabeli, ale to nie większego sensu, aby dawać pole ID i cenę. Doszedłem do wniosku ze znajomym, że można by stworzyć wzór i na jego podstawie to obliczać, ale nie mam już pomysłu na jego wykonanie. Ceny mają rosnąć, ale różnicy między nimi mają maleć razem z wysokością ostrzeżeń, co podsumowując ma dawać wynik taki, że 10% kosztuje najwięcej. Ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego?

Myślałem też o zniżkach na usuwanie ostrzeżeń, zależne od np:

1. Ilości postów
  2. Ilości reputacji

Ale tutaj też mam problem, nie wiem jak stworzyć odpowiednie wyliczenie matematyczne.

PS.

* - poprawka, za duży sylwester był ^^

Pozdrawiam,

Largo

Edytowane przez Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze to zrozumiałem ale odbieram to tak:

User ma 10% ostrzeżenia, aby się pozbyć tych 10% musi "zapłacić" jakąś forumową walutą naliczaną np. im więcej napisanych postów tym ma więcej tej wirtualnej kasy.

Jeśli ma 20% to musi zapłacić taką cenę, która będzie adekwatna do jego ilości postów i reputacji np. ma 20% ost, 1k postów i 10pkt reputacji to aby się pozbyć tych 20% musi "zapłacić" 50 wirtualnej waluty, ale jeśli inny user też ma też 20% ale 500postów i 5 reputacji musi "zapłacić" 25 wirtualnej waluty itd. Skrypt by wyliczał ile dany user ma "zapłacić" w zależności od ilości postów, ilości reputacji itd. aby pozbyć się x% ostrzeżenia.

Czy o to chodziło Largo ?

Opublikowano

Witam,

Mniej więcej zrozumiał to matma4u. Chodzi mi o wzór, który będzie wyliczał odpowiednio proporcjonalne kwoty. Podam Wam przykład, wtedy zrozumiecie.

Użytkownik ma 30% ostrzeżeń. Usuwamy co X punktów, wg. prostego obliczania procentów. Daję nam to w standardowym ustawieniu ( 10 punktów ), 3 możliwe usunięcia. Cena bazowa za 1 punkt to 150FG. Zakładając to, pierwsze usunięcie tyle kosztuje. Następne 2 są droższe, ale załóżmy, że proporcjonalnie mniej - 20% za 290FG, a 30% za 420FG. Liczba ta powiększa się, ale różnicy między bazową są mniejsze, im wyższy jest poziom usuwania na raz większej ilości. Tak działa normalnie i jest gitara, i to idzie łatwo zrobić.

Ale my podjęliśmy decyzję, że nie musimy dodawać do bazy danych nowej tabeli z cenami za to, po co? Można poszaleć i dać użytkownikom trochę nowatorskich rozwiązań. Chcielibyśmy dodać do tych obliczeń takie czynniki zewnętrzne jak posty, reputację, dzięki czemu moglibyśmy zmniejszać kwoty w zależności od ich aktywności, to by znacznie ułatwiło im współpracę z nami. Chodzi o taki wzór, który pozwoli zaoszczędzić im max. 10-20%, nie więcej, inaczej możemy dojść do sytuacji kiedy to wszystko będzie za darmo.

Możecie też dać propozycję swoje dotyczące tego rozwiązania. Nie chcę już dodawać kolejnej tabeli z informacji nt. cen za to, to nie ma sensu na dłuższą metę. Wszelkie ciekawe pomysły są naprawdę mile widziane!

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!