Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: Problem z kodowaniem po wykonaniu upgradeFinish

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem wystąpił po przeniesieniu wersji 3.0.5 z serwera lokalnego na nazwę.

Pojawiły się błędy i zgodnie z sugestiami na forum wykonałem upgradeFinish.

Wszystko byłoby ok ale po tej czynności całe forum w krzakach :thumbsup:

Skasowałem tabele forum, wgrałem z backupu od nowa, wszystkie z utf8_general_ci. Niestety znowu był błąd i wykonałem upgradeFinish, a po tej czynności nie wiem czemu ciągle krzaki ;/

Jedyne co się dobrze wyświetla to daty w forum i lewe menu w ACP.

W bazie mam polskie znaki.

Po zmianie Document Character Set na iso-8859-2 wszystko sie dobrze wyświetla oprócz dat i zawartości ACP z wyjątkiem lewego menu - czyli wszystko odwrotnie jak z ustawionym Document Character Set na UTF-8.

Już nie ogarniam tego :)

Masz może jakieś pomysły? Będę wdzięczny.

Opublikowano

Witaj,

jak te krzaki wyglądają na forum i w bazie ( tabele posts i topics ).

Tak na forum - �

W bazie są polskie znaki

Opublikowano

Możesz podać link do forum - najlepiej wpisz w profilu.

Wolałbym nie podawać, to nie jest moje prywatne forum, więc proszę o zrozumienie :)

A masz jakieś pomysły co może być nie tak? Teoretycznie może mógłbym przekonwertować sobie spolszczenie z UTF na iso, zainstalować i zmienić kodowanie w ACP na iso, może by pomogło i krzaki by zniknęły, ale wole mieć forum w UTF-8, zresztą podobno takie kodowanie jest zalecane.

Kurde już dwa dni się męczę z tym upgradem :) Robiłem upgrade już dwa razy na własnych serwerach i nie było problemu, a z tym hostingiem to tragedia jakaś ;/

Możesz mi jakoś pomóc bez patrzenia na forum. Opisze wszystko co potrzeba :thumbsup:

• Manager
Opublikowano

Wydaje mi się, że zmiana kodowania strony załatwi sprawę, ale chciałem właśnie sprawdzić.

Prywatne forum - nie wnikam, ale prywatność forum przeczy jego idei. :thumbsup:

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że zmiana kodowania strony załatwi sprawę, ale chciałem właśnie sprawdzić.

Wiesz co, jak zmienie kodowanie w ACP z UTF-8 na ISO-8859-2 to wszystko się dobrze wyświetla prócz dat i lewego menu w ACP.

Także nie wszystko jest ok :thumbsup: wygląda to tak jakby to co czyta z bazy było w ISO a to co w plikach w UTF, takie moje przypuszczenie choć ja nie znam budowy tego forum i nie wiem do końca co bierze z bazy a co z plików.

Wiesz co mam chyba pomysł, w którym miejscu i w jakim pliku mógłbym wstawić zapytanie sql SET NAMES? Może jakbym ustawił na UTF8 byłoby ok, jak sądzisz?

Edytowane przez darek
Opublikowano

No to mam ciekawostke :)

po wykonaniu:

Otwórz plik: ips_kernel/classDbMysqliClient.php

Znajdź:

parent::connect();

Dodaj poniżej:

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_connection=latin2');

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_client=latin2');

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_results=latin2');

mysqli_query($this->connection_id, "SET names latin2;");

Zapisz i wyślij.

tylko, że zamiast latin2 wstawiłem utf8, oczom moim ukazuje się błąd:

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing'

I teraz to ja już naporawdę nie wiem co zrobić ;/

Opublikowano

Na pewno nie dodawać tych marudnych emot " ;/ "... :thumbsup:

:)

Na ten błąd trzeba znów użyć pliku upgradeFinish/ ... :a:

Z tym sobie już poradziłem :) pozostaje już tylko kwestia tego dziwnego kodowania...

Opublikowano

Wiesz co, przeniosłem forum z serwera lokalnego gdzie wszystko działa prawidłowo (chodzi mi o kodowanie w UTF8) na inny serwer.

Przeniosłem bazę i pliki - zgodnie z Twoim tutorialem.

Po wykonaniu tych operacji próbuję zalogować się do ACP i widze błąd

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing'

Naprawiłem to za pomocą upgradeFinish i forum wstało elegansko ale z krzakami zamiast polskich znaków.

Oto te krzaki:

Forum jest aktualnie wy��czone

Zapraszamy p�niej.

Już totalnie nie wiem co mogę zrobić, żeby nie było problemów z kodowaniem. Próbowałem już wszystkich metod jakie znalazłem na tym forum i nic.

Wszystkie tabele są w utf8_general_ci.

W tabelach polskie znaki wyświetlane są prawidłowo.

Wiesz może o co chodzi?

• Manager
Opublikowano

Huh, no to nie wiem, bo faktycznie dziwna sytuacja. Te polskie ogonki w bazie są w formie ogonków czy kodowane UTF8?

Ja czasem jeśli są polskie ogonki widoczne ( nie kodowane ) to zmieniam je na encje gżegżółką.

---

Opublikowano

W bazie było poprawnie, w formie ogonków (ąśćł...).

Dobra zadziałało.

Zmiana z latin2 na utf8 w twoim tekscie o naprawie kodowania i upgradeFinish.

Ale czemu dane z bazy były wypluwane w ISO choć wszystko było w UTF to nie mam zielonego pojęcia.

Można zamknąć. Dzięki za sugestie.

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.