Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się pozbyć mieszanego kodowania i "trenuje" sobie na testowej bazie danych na localhoście.

Wrzuciłem cały zrzut do gzegrzolki i przekonwertowalem na utf8. Wlaczylem rozpoznanie celem sprawdzenia i ponownie ukazalo się kodowanie w utf8. Pełen radości i zapału wrzuciłem bazę do phpmyadmin zaznaczając w formularzu importu kodowanie pliku na utf i całość zakończyła się niepowodzeniem. Przy niektórych tabelach mam kodowanie: latin1_swedish_ci a przy innych utf8_polish_ci . Jak zmusić IPB do pracy w utf8?

post-870-1270059297,2544_thumb.jpg

Forum dyskusyjne dla graczy MMO i MMORPG - www.mmorpg.org.pl/forum - Tutoriale, problemy techniczne, rozmowy o MMORPG

• Manager
Opublikowano

Zacząć nie zwalać na IP.Board, a na siebie, bo ten przypadek jest tego dowodem.

Zmień kodowanie bazy ( zakładka Operacje w głównym widoku PMA ) na utf8 i wtedy operuj j.w.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

• Manager
Opublikowano

Przy instalacji jakichkolwiek aplikacji dodających nowe tabele zawsze kodowanie jest 'pobierane' z kodowania bazy. Istniejące 'złe' kodowania już się automatycznie nie poprawi - trzeba ręcznie.

---

• Manager
Opublikowano

Nie zawartość, a w strukturze.. :D Posty przejechać np. gżegżółką.

Do automatycznej zmiany kodowania struktury można oczywiście użyć skryptów, nikt tego nie zabrania, jednak najpierw trzeba je mieć, a jak się nie ma, to trzeba ręcznie. :D

---

• Manager
Opublikowano

Kwestia, jak to w bazie jest zapisane.

Tematów o kodowaniu było dość sporo. Generalnie pisząc teraz, musiałbym się powtarzać, wiem, że to popularne na innych forach, tutaj się od tego wzbraniam, ale poleciłbym Ci najpierw przejrzenie istniejących tematów pod hasło 'kodowanie' czy 'problem z kodowaniem', a jeśli nic a nic nie pomoże ( w co średnio wierzę ) to będziemy się zastanawiać.

---

Opublikowano

Wszystkie tematy dotyczace kodowania na tym forum przejrzałem. Po wielu cennych wskazówkach udało mi się zrobić nie lada postęp i czuje, że jestem już krok od rozwiązania całego problemu. Udało mi się zmienić już całkowicie strukturę bazy danych oraz uzyskać prosto w bazie normalne polskie znaki (do tej pory były one zapisane krzakami) . Mimo tego, że polskie znaki w bazie są w ipb dalej nic. Nowo wprowadzane tematy są z polskimi znakami.

Jakaś wskazówka?

Forum dyskusyjne dla graczy MMO i MMORPG - www.mmorpg.org.pl/forum - Tutoriale, problemy techniczne, rozmowy o MMORPG

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Temat, który podał swist już przeglądałem. Baza jest przekonwertowana raczej dobrze, aczkolwiek przy użyciu innych skryptów. Spróbuję skorzystać z tutoriala DawPi. Dziwne wydaje mi się, że w owym tutorialu połączenie jest ustawione na latin2, mimo iż baza zakodowana jest w utf8. Pokręcone to wszystko :D Niemniej wypróbuję tę radę i pod wieczór napiszę czy udało się rozwiązać problem.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Zastosowałem się do rady DawPi. Dzieje się kompletnie dziwna rzecz i w tym momencie muszę to zrzucić na IPB! W bazie są polskie znaki kompletnie bez krzaków, kodowanie porównanie itp w bazie ustawione na utf8. Po ustawieniu połączeń z bazą danych w plikach classDbMysqlClient.php i classDbMysqliClient.php na latin2 wyświetlają się polskie znaki w jednym miejscu: w meta tagach title i w nazwie tematu:

post-870-1270211820,4889_thumb.jpg

• Manager
Opublikowano

Zauważ, że nie może to być wina IP.Board.

Gdyby tak było to każdy by miał takie problemy, a zauważam prawidłowość, że dzieje się tak tylko na serwerach o wątpliwej jakości lub pochodzeniu.

Na dH, nazwa, home i innych, jakby nie było, porządnych ( niektóre są tylko bardzo okrojone z możliwości mocy ) tego nie uraczysz..

Jak masz kodowane tabele w bazie? Wszystkie są jednakowe?

• Lubię to 1

---

Opublikowano (edytowane)

Zauważ, że nie może to być wina IP.Board.

Gdyby tak było to każdy by miał takie problemy, a zauważam prawidłowość, że dzieje się tak tylko na serwerach o wątpliwej jakości lub pochodzeniu.

Na dH, nazwa, home i innych, jakby nie było, porządnych ( niektóre są tylko bardzo okrojone z możliwości mocy ) tego nie uraczysz..

Jak masz kodowane tabele w bazie? Wszystkie są jednakowe?

To niech napiszą, że IPB działa z polskimi znakami tylko na elitarnych i szlachetnego pochodzenia serwerach. Mój portal obecnie stoi na jakby nie patrzeć porządnym serwerze, nie na jakimś shared hosting gdzie płaci się smsem. Nie wiem czy tam będą problemy bo póki co próbuję naprawić ten bajzel na localhoście. Wracając jednak do wątku, obecnie tą bazę testuje na localhoście Wampservera. Nie sądze by był tam jakiś problem z konfigiem. Mam całkiem spory CMS pisany na zamówienie, z którym nie było żadnego problemu z utf8 i konwersjami baz danych.

Jeżeli chodzi o bazę danych, z której próbuję korzystać jest ona już całkowicie wyczyszczona z krzaków. Nowo dodawane tematy się prezentują dobrze.

Wszystkie tabele są zakodowane na "utf8_polish_ci" a dwie tabele odpowiedzialne za tematy i posty są zakodowane jako "utf8_general_ci"

Edytowane przez Chmarus

Opublikowano

PROBLEM ROZWIĄZANY

Wystarczyło przebudować tematy/posty i kodowanie się poprawiło.

Moja recepta na sukces:

1. Eksport starej bazy w latin1_swedish_ci

2. Masowa zamiana w pliku bazy: DEFAULT CHARSET=latin1 na DEFAULT CHARSET=utf8

3. Masowa zamiana polskich znaków według tabeli:

pl latin1

ą ±

ć æ

ę ê

ł ³

ń ñ

ó ó

ś ¶

ź ¼

ż ¿

Ą ¡

Ć Æ

Ę Ê

Ł £

Ń Ñ

Ó Ó

Ś ¦

Ź ¬

Ż ¯

4. Utworzenie bazy zgodniej z utf8

5. Upload poprawnie zakodowanej bazy

6. Przebudowanie tematów/postów usunięcie plików cache

7. Gotowa baza w utf8

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi, które w mniejszym lub większym stopniu nakierowały na prawidłowe rozwiązanie problemu. Reputy dodałem :D

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.