Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję zaawansowanych statystyk forum. Chodzi dokładnie o ilość nowych postów w poszczególnych kategoriach i forach w zadanym przedziale czasu (miesięcznie)

Teoretycznie przy użyciu zaawansowanej wersji forumowej szukaczki można te dane wyciągnąć, ale "przepytanie" kilkadziesięciu for w kilkudziesięciu okresach czasowych zajmie wieki.

Może ktoś widział jakiegoś "gotowca" lub narzędzie zewnętrzne albo ma pomysł jak to zrobić?

Edytowane przez maxx
Opublikowano

Neee, przekopałem wszystkie dostępne modyfikacje - żadna nie daje wyników których potrzebuję :D

Statsy są nam potrzebne do użytku wewnętrznego, nie będziemy ich upubliczniać online (no chyba że jako screenshoty)więc metoda może być dowolna byle dawała wynik.

Tak siedzę i kombinuję, że najszybciej chyba by było jakby ktoś kumaty dopisał parę linijek kodu do stats.php

post-293-1271419001,8526_thumb.jpg

bo np. Topic Views pokazuje wyświetlenia tematów w poszczególnych forach, a Posts Stats - nowe posty. I można ustawić zakres dat. Jakby to "pożenić" albo dorobić nowy typ statystyk to by było to :blink:

Ja niestety jestem za cienki - help!

Opublikowano

Nom, może nieskładnie piszę, wybaczcie, przeziębiony strasznie jestem, ale postaram się to wyłożyć jaśniej.

Ideałem była by tabela: w wierszach fora, w kolumnach miesiące, a w komórkach ilość nowych postów.

Wynikiem końcowym ma być wykres ilości nowych postów z podziałem na fora w funkcji czasu - ale to już pikuś.

• Manager
Opublikowano

Takiej to modyfikacji nie ma, a pisanie, że:

Tak siedzę i kombinuję, że najszybciej chyba by było jakby ktoś kumaty dopisał parę linijek kodu do stats.php

Zawsze mnie rozbawia do łez. Gdyby wszystko się dało napisać w paru linijkach.

Tak zwykle piszą ludzie którzy nigdy nie programowali, albo programowali na poziomie podstawowym. :blink:

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Taaa, no i się dowiedziałem :blink:

Statystyki te są nam jednak potrzebne, więc sam siadłem i napisałem, o! :D

Ponieważ jednak dane wyjściowe będą dalej obrabiane w excelu postanowiłem sklecić niezależny skrypt, który będzie zapisywał wyniki do pliku csv.

I wszystko pięknie i ładnie śmiga, ale zaciąłem się na interwałach.

W tej postaci data (od-do) pobierana jest z formularza w osobnym pliku. I jak się ją podaje np. 2009-01-01 do 2009-01-31 wynikiem jest miesięczne zestawienie ilości postów w poszczególnych forach.

A chciałbym podać okres np. od 2009-01-01 do 2009-12-31 z interwałem miesięcznym i otrzymać wyniki z 12 miesięcy.

I nie mam pojęcia jak to zrobić.

Poniżej fragment skryptu (nie śmiać się - to mój pierwszy skrypt :a:)

/...tu jest łączenie z bazą i takie tam.../
$od=$_POST ['start'];
$do=$_POST ['koniec'];

$zapytanie="SELECT
 ibf_topics.tid, ibf_posts.pid, ibf_posts.topic_id, ibf_posts.post_date, ibf_topics.forum_id, ibf_forums.name, COUNT(ibf_posts.pid) AS licz
FROM
 ibf_topics
 INNER JOIN ibf_posts ON ibf_topics.tid = ibf_posts.topic_id INNER JOIN ibf_forums on ibf_forums.id = ibf_topics.forum_id
WHERE
 ibf_posts.post_date between UNIX_TIMESTAMP('$od') and UNIX_TIMESTAMP('$do')

GROUP BY
 ibf_topics.forum_id";

$wynik=mysql_query($zapytanie);
$num=mysql_numrows($wynik);

mysql_close();

$plik = fopen('baza.csv','a+'); 

echo "<b>Statystyki postów na FORUM</b><br><br>";
echo "w okresie od: $od  do: $do<br><br>";
$i=0;
while ($i < $num) {

$forum=mysql_result($wynik,$i,"forum_id");
$fname=mysql_result($wynik,$i,"name");
$posty=mysql_result($wynik,$i,"licz");

fputs($plik,"$od ;");
fputs($plik,"$do ;");
fputs($plik,"$forum ;");
fputs($plik,"$fname ;");
fputs($plik,"$posty ;");
fputs($plik, "\n");

/* echo "ID forum: $forum FORUM: $fname POSTOW: $posty<br>"; */
$i++;
}
fclose($plik);
echo "GOTOWE";
/... tu są różne inne bajery: pobieranie pliku, kasowanie zawartości itepe.../

• Manager
Opublikowano

Pobierając dane z całego okresu ( roku ) sprawdzaj datę w jakim zakresie się zawiera i dodawaj poszczególne rekordy do wielowymiarowej tablicy ( tablica w tablicy ), gdzie indeksami będą poszczególne numery miesiąca. Wiadomo, że trzeba dodać również jakiś znacznik na te indeksy inkrementujący tylko w podanych zakresach ( 1-12 ).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.