Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z was spotkał się z sytuacją przedstawioną w załączniku?

post-55-1233692246_thumb.jpg

Do użytkowników forum dochodzą powiadomienia bez tematu wiadomości których nadawcą jest "użytkownik usunięty" :)

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Manager
Opublikowano

necik: ostatnio przerabiałem podobny problem, ale związany z zainstalowanym Arcade i wpisanym błędnie użytkownikiem 'wysyłającym' ( ID itd. nie ważne. ).

Hm, jakby Ci to wytłumaczyć byś zrozumiał. Otwórz komunikator - stronę co screen dałeś wyżej. Zajrzyj w źródło i znajdź te puste linie, będą mniej więcej w takiej formie:

<tr id="1373">

Oczywiście inne ID'sy.

Następnie przejdź to SQL, otwórz tabelę ibf_message_topics, odszukaj daną pmkę bazując na tym ID ( pole mt_id ) i sprawdź pole mt_from_id - będzie jakieś ID - sprawdź potem czy na forum masz użytkownika o takim ID.

Ok, to działanie wstępne. Potem pomyślimy co dalej. :)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano
Następnie przejdź to SQL, otwórz tabelę ibf_message_topics, odszukaj daną pmkę bazując na tym ID ( pole mt_id ) i sprawdź pole mt_from_id - będzie jakieś ID - sprawdź potem czy na forum masz użytkownika o takim ID.

Pole mt_from_id ma przypisaną wartość 0

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Manager
Opublikowano

Drugie co to sprawdź czy grupa gości może korzystać z systemu PM - jeśli tak to wyłącz to ponieważ to boty wyszukiwarek mogą to robić.

Jeśli mają wyłączone to sprawdź w tabeli ibf_message_topics przy tym ID mt_id jaka jest wartość przy msg_id - następnie otwórz tabelę ibf_message_text i przy msg_id równym z msg_id ( tym z tabeli ibf_message_topics ) sprawdź msg_ip_address i podaj go, może to jakieś IP botów, a jeśli nie, to za pomocą:

ACP > MANAGEMENT > Users and Groups >> IP Member Tools

Może należy do jakiegoś użytkownika - będzie to jakiś trop.

Uff, ale zakręciłem, mam nadzieję, że się połapiesz. :)

---

Opublikowano

Połapałem się :)

Grupa gości nie może wysyłać PW.

Adres IP to 83.20.55.55 - oczywiście nie należy do żadnego z użytkowników.

Całość wygląda na to jakby ktoś usuwał tematy użytkowników w związku z czym dany user dostaje cytowane wcześniej powiadomienie na PW.

Wersja skryptu forum to 2.3.5

• Manager
Opublikowano
Całość wygląda na to jakby ktoś usuwał tematy użytkowników w związku z czym dany user dostaje cytowane wcześniej powiadomienie na PW.

Z jakiej modyfikacji korzystacie? :)

---

Opublikowano
Z jakiej modyfikacji korzystacie? :)

Nie wiem :)

Wcześniej stroną techniczną zajmowała się inna osoba. Teraz już tylko czekam na IPB 3.0 :)

Opublikowano

'pm_sbj' => "Twój temat/post został przeniesiony/usunięty/edytowany",

• Manager
Opublikowano

No to już wiem co macie za moda, ale z jego kodu nie wynika by nie był poprawny - mało tego, instalowałem go na kilku forach ( w tym di.pl :) ) i działa znakomicie.

Pytanie: zawsze się takie pmki pojawiają? Być może gdzieś/ktoś wyciął część kodu tej modyfikacji i przestała działać.

Twoja sytuacja nie jest szablonowa, by cokolwiek więcej powiedzieć musiałbym tam zajrzeć.

$msglib->from_member = $this->ipsclass->member;

To kod przepisujące dane o danym użytkowniku do klasy wysyłającej PMkę. Gdzieś się te dane gubią. Ale proces znalezienia tego jest trudny i czasochłonny i nie bardzo jest możliwość tutaj opisania tego niestety.

---

Opublikowano

Dość często chyba to nie zdarza się. Ostatnio przez długi okres czasu był z tym spokój.

W takim razie pozostaje mi poczekać miesiąc (?) na nowe IPB, wtedy będziesz miał płatne zlecenie :)

• Manager
Opublikowano

Czyli może siadać obsługa przez serwer ( jeśli bardzo obciążony ) - kiedyś na jednym forku nie mogłem rozgryźć obcinania danych w zapytaniach ( wyniku ich ). Co się okazało: serwer nie wytrzymywał i zamiast jakiegoś błędu to dodawał losowe dane, zamiast żądanych. :)

---

Opublikowano

Opcja słabego serwera odpada - to serwer dedykowany tylko dla nas. Aktualnie zużywamy jakieś 20% zasobów :)

Opublikowano

Zapewne jakiś limit jest, lecz raczej bardzo wysoki. Jeżeli ma to duże znaczenie to mogę dowiedzieć się od administratora więcej info na ten temat.

• 3 tygodnie później...
  • Manager
Opublikowano

Sytuacja wyjaśniona i poprawnie zdiagnozowana. Nie wdaję się w szczegóły, ponieważ dostałem zlecenie na to od necika i sytuacja jest tylko na jego forum. Pewne interakcja dwóch modów.

Zamykam.

---

• Manager
Opublikowano
Informacja:
Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.