Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na forum na dole w statystykach mam ciągle bardzo dużo gości np.:

470 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 60 minut)

7 użytkowników, 463 gości, 0 anonimowych | wyświetl według: ostatniego kliknięcia lub nazwy użytkownika

A jestem pewny, że tylu nie ma o czym świadczą statystyki GA. Jak sobie z tym poradzić, żeby uzyskać prawdziwe dane?

Pozdrawiam

Forum komputerowe - zapraszam!

Opublikowano

Instalowałeś może modyfikację do tworzenia fałszywego ruchu na forum (False Traffic)?

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Opublikowano

Mam dokładnie to samo. W przeciągu 15 minut liczba waha się od 400 do nawet 1k gości. Kiedyś próbowałem wyśledzić te adresy, to większość wskazywała na Microsoft. Tak jakby IPB (a wydaje mi się, że IP.SEO) nie rozpoznawał odwiedzin Binga i każde połączenie zliczał oddzielnie. Widziałem takie zachowanie również na innym forum (nie pamiętam gdzie) i był to również hosting w dH - nie mam pojęcia, czy to może być wina ich ustawień.

Opublikowano

Napisałem do supportu. Po zapoznaniu się ze wszystkim dali odpowiedź:

It's legitimate. You actually have that many users on your system. The IP addresses are all unique.

You might be getting some kind of DoS attack, but, those are all legitimate.

Eh, nie wiem co robić :/

Opublikowano

A co my mamy zrobić? Skoro masz tylu gości to w czym problem? Chcesz to zablokuj dostęp dla gość jak ci to przeszkadza.

Skoro to wszystko unikalne IP, zapewne z różnych zakresów to nic innego za bardzo zrobić nie można.

Ale nie mam tylu gości, ponieważ w GA statystyki mówią zupełnie coś innego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba doszedłem do rozwiązania u siebie na forum. Otóż u mnie ruch jest generowany przez zakres adresów 208.86.198.*. Chwila googlowania wystarczy, żeby dowiedzieć się, że pula ta należy do organizacji ukrywającej się pod przykrywką InfoDesk:

http://www.robtex.com/cnet/208.86.198.html#cnet

Kolejna chwila wystarczyła, żeby znaleźć osoby z takim samym problemem nie tylko na IPB, ale także na vB czy phpBB.

Organizacja ta zdobyła prawdopodobnie adres mojej strony z jednego z programów służących to auto-dodawania forum do katalogów internetowych, a teraz próbuje się zarejestrować na forum i rozpocząć swój spam.

Zablokowanie adresów w ACP nic nie da (adresy będą zbanowane, ale wciąż będą mogły wyświetlać informację o banie, a więc generować niepotrzebny ruch). Obecnie czekam na odpowiedź z dH, czy mogą zdalnie zablokować tym adresom dostęp do mojego konta.

A swoją drogą inni admini polecają zbanowanie adresów IP zaczynających się na 183 i 113, aby wyeliminować wizyty z Wietnamu i Chin, skąd pochodzi 65% światowych botów.

• Lubię to 1