Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z obciążeniem jakie wywołuje forum. Dostałem wiadomość z firmy hostingowej że zużywamy 16% procesora. Problem w tym że nie wiem jak to zoptymalizować, co dokładnie wywołuje takie obciążenie. Proszę o pomoc ;)

admin.gif
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie , miałem tak samo :)

Jeżeli masz duże forum to stanowczo VPS

Ja teraz na VPS i po problemach.

Edytowane przez Adam22

ipbaddons.com

Opublikowano (edytowane)

Tak to glowa, forum nie jest wielkie i co najlepsze nic takiego nie było przy nim robione co by mogło wpłynąć na taki skok.

____

Z supportu dowiedziałem się tylko tyle:

"za dużą część tego obciążenia odpowiadają 3 procesy lsphp5"

Edytowane przez xanat
admin.gif
Opublikowano

Nie nie mam, tyle co się dowiedziałem to to co napisałem wcześniej czyli że za dużą część tego obciążenia odpowiadają 3 procesy lsphp5

admin.gif
  • Manager
Opublikowano

No to my też nie wyczarujemy..

P.s. jakoś nie wierzę - albo się nie znam na 'serwerowaniu', ale wg mnie takie logi to podstawa. Może ktoś bardziej doświadczony w tych tematach mnie poprawi (lub potwierdzi).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem specem linuxowym, ale AFAIK normalne logi w przypadku IPB pokażą tylko, że obciążenie stanowi plik index.php, bo przez niego idą wszystkie żądania. Natomiast żeby odnaleźć faktyczne wąskie gardła to już trzeba profilowanie aplikacji przeprowadzić.

Edytowane przez prat
Opublikowano (edytowane)

Mówię o żądaniach HTTP, rozpoczynających przetwarzanie strony- ich nie zgłasza IPB ;] (skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi). Co do bazy to poniekąd owszem, ale osobiście nie spotkałem się żeby hoster miał coś więcej niż slow-loga. Chociaż to już coś ;-)

Edytowane przez prat