Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heya,

Mam dylemat i nie wiem jak najmniej boleśnie go rozwiązać. Mam joomlę postawioną na głównej domenie example.org na jednym z serwerów, a teraz chciałbym pod nią podpiąć forum znajdujące się na innym serwerze, ale zachowując główną domenę, tzn. żeby forum stało na subdomenie forum.example.org lub w katalogu example.org/forum. Da się to załatwić poprzez htaccess lub dnsami?

Opublikowano

Zrobisz to z wykorzystaniem dns. Dodaj po prostu wpis DNS typu A na serwerze gdzie masz zaparkowaną główną domenę example.org. Podajesz w nim preferowaną nazwę subdomeny (forum) oraz podajesz ip serwera na który m chcesz mieć tą subdomenę. Później postępujesz tak samo dla drugiej subdomeny, tylko z przedrostkiem www (www.forum). Potrzebne to jest do prawidłowego działania obu adresów, z www i bez.

Następnie tak przygotowany adres dodaje w panelu drugiego hostingu jako domenę. Inaczej mówiąc - parkujesz domenę forum.example.org

Do czasu propagacji dns mogą być problemy z działaniem nowego adresu. Zwykle trwa to jakąś chwilę.

• Lubię to 2

-=mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy=-

Wszystko o rowerach! Zapraszam!

Opublikowano

Skorzystaj z pomocy w swojej firmie hostingowej. Nie wszyscy usługodawcy dają dostęp do panelu obsługi DNS. Ale zwykle pomagają po napisaniu maila/ticketu.

Nie próbowałem nigdy w panelu obsługi domeny - może też tak można :)

• Lubię to 1

-=mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy=-

Wszystko o rowerach! Zapraszam!

Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.