Amfidiusz Opublikowano 5 Września 2011 Opublikowano 5 Września 2011 Heya, Już rzucam klawiaturą o ścianę, więc czas się zwrócić o Waszą pomoc. Znowu po przeniesieniu forum posypały się polskie znaki. - W bazie danych są one zapisane prawidłowo (porównałem ze znakami ze starego hostingu) - W global_config dodałem wpis set_charset na utf8 lub na latin2 - Zastosowałem się do poradnika DawPiego z edycją plików, również na utf8 i latin2 - Za każdym razem przebudowywałem cache narzędziem upgradeFinish. Jednak krzaki jak były, tak nadal są. Pomożecie mi je zwalczyć? SprawdĹş uprawnienia ĹcieĹźki, w ktĂłrej zapisywane sÄ zdjÄcia profilowe: Ustawienia IP.Board po polsku!
OmegaOne Opublikowano 5 Września 2011 Opublikowano 5 Września 2011 Przeglądarka też twierdzi ze kodowanie jest utf?
Amfidiusz Opublikowano 5 Września 2011 Autor Opublikowano 5 Września 2011 W jaki sposób mogę to sprawdzić? Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 6 Września 2011 Manager Opublikowano 6 Września 2011 W bazie jest OK? Są. Nie doczytałem.. A nie edytuj żadnych plików - ani z ips_kernel ani conf_global - tak próbowałeś? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 Tak miałem od razu po przeniesieniu. Zacząłem się bawić w edycję dopiero po wystąpieniu problemu. Bazę porównywałem ze starą oraz z jeszcze innym forum - znaki w tabelach są identyczne. Chyba, że coś jest skopane w ustawieniach samej bazy, ale na tym się nie znam. Sent from my Desire Z using Tapatalk Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 6 Września 2011 Manager Opublikowano 6 Września 2011 Hym.. A usuwałeś cache postów? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 Przebudowałem całą pamięć podręczną ( :system: System Pamięć podręczna). Problem nie dotyczy tylko postów, ale wszystkich fraz językowych ładowanych z langa. http://www.diigo.com...mage/1g3zn/0y5a http://www.diigo.com...mage/1g3zn/49i5 http://www.diigo.com/item/image/1g3zn/gose Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 6 Września 2011 Manager Opublikowano 6 Września 2011 Ty no dziwna sprawa.. Może support LH coś napisze..? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 Nie jest to moje jedyne forum na tym koncie. Na drugim nie mam problemów z polskimi znakami, więc wina leży raczej po stronie plików IPB. Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 6 Września 2011 Manager Opublikowano 6 Września 2011 No to porównaj je - znajdziesz różnice. Robiłeś to? Anyway - ponowne wgranie języka rozwiązuje z nim problem? Jeśli tak to porównaj wtedy znaki i pokaż wyniki. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Pavulon Opublikowano 6 Września 2011 Opublikowano 6 Września 2011 Pozostaje jeszcze kwestia ustawień bazy. I kilku wartości: SHOW VARIABLES character_set_client, character_set_connection, character_set_database, character_set_filesystem, character_set_results, character_set_server, character_set_system, character_sets_dir, collation_connection, collation_database, collation_server, completion_type StackTrace or GTFO
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 http://www.diigo.com/item/image/1g3zn/r9w5 Wgrywam spolszczenie od nowa. Zobaczymy. Ustawienia IP.Board po polsku!
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 OK, Panowie. Wgranie spolszczenia spowodowało naprawę polskich znaków tam, gdzie są one z niego pobierane. W postach, tematach, nazwach forów nadal mam krzaki. Coś z tego rozumiecie? Ustawienia IP.Board po polsku!
Pavulon Opublikowano 6 Września 2011 Opublikowano 6 Września 2011 Bardziej chodziło mi o porównanie z poprzednim serwerem o ile jest jeszcze taka możliwość. A znając życie to teraz spolszczenie zadziała, ale zrobisz mixa bo posty nie będą działały StackTrace or GTFO
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 Zmienne są identyczne: Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 6 Września 2011 Manager Opublikowano 6 Września 2011 No to porównaj je - znajdziesz różnice. Robiłeś to? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 character_set_database w tamtej bazie mam utf8, a w tej krzaczącej się latin2. Da się to jakoś zmienić? Ustawienia IP.Board po polsku!
Pavulon Opublikowano 6 Września 2011 Opublikowano 6 Września 2011 Spróbuj zmiany wartości $INFO['sql_charset'] w conf_global.php i/lub tego 2 StackTrace or GTFO
OmegaOne Opublikowano 6 Września 2011 Opublikowano 6 Września 2011 @Amfidiusz z obrazków to widzę ze masz zamieszane charsety latin2 i utf8polish w tabelach i kolumnach w db. Do konwersji to mogę polecić jedynie to http://community.invisionpower.com/files/file/2929-character-set-converter/. Postaw na localu forum testowe z baza z kopi i ustaw na latin2 (czy jakie tam kodowanie było oryginalnie) bez wymuszania z tutkow, czy ręcznej edycji charsetu w phpadminie. Stwórz druga bazę pusta do której będzie to konwertowane edytuj config skryptu, zapuść i idź obejrzeć jakiś film czy coś ( przy ~100k postów ). Potem w conf_global wymieniasz dane połączenia na ta bazę po konwersji, forum przestawiasz w ustawieniach na utf8 i sprawdzasz.
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 Spróbuj zmiany wartości $INFO['sql_charset'] w conf_global.php i/lub tego http://forum.invisio...nnym-niz-utf-8/ Zrobiłem to przed napisaniem tego tematu @Amfidiusz z obrazków to widzę ze masz zamieszane charsety latin2 i utf8polish w tabelach i kolumnach w db. Postawiłem właśnie tę samą kopię na lokalu - działa bezproblemowo. Baza danych była już konwertowana z latin2 do UTF, więc ponowna konwersja nie ma sensu. Coś się sypie albo w ustawieniach samej bazy, albo podczas samego wgrywania (używałem - jak zawsze - bigdump ze zdefiniowanym utf8). IPS nie daje żadnej odpowiedzi od 24h Ustawienia IP.Board po polsku!
Amfidiusz Opublikowano 6 Września 2011 Autor Opublikowano 6 Września 2011 This isn't exactly an IP.Board issue, but an issue with the way the new server is configured. It creates databases with a default collation of latin2_general_ci rather than utf8_polish_ci, like your old server. The database you imported too is set to use latin2_general_ci, which will not work when you import a database that contains UTF8 characters. Wysłałem już pytanie do lh, czy mogą mi w tej kwestii pomóc. Powiedzcie mi proszę, czy w między czasie mogę coś samemu zdziałać? Ustawienia IP.Board po polsku!
Amfidiusz Opublikowano 7 Września 2011 Autor Opublikowano 7 Września 2011 You can change the database collation in phpMyAdmin, yes, but I recommend contacting the people who performed your server move and make them aware of the issue. Or, if you did it yourself, I recommend getting in contact with your host and working with them to get the database imported correctly. Co on rozumie w tym miejscu przez poprawny import bazy? Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 7 Września 2011 Manager Opublikowano 7 Września 2011 Jak importowałeś? Normalnie przez PMA czy bigdumpa? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Amfidiusz Opublikowano 7 Września 2011 Autor Opublikowano 7 Września 2011 Bigdump. Dwukrotnie. Najpierw bez oznaczenia kodowania poleciało w latin2, za drugim razem ustawiłem utf8. Za każdym razem krzaczyło. Sent from my Desire Z using Tapatalk Ustawienia IP.Board po polsku!
Manager DawPi Opublikowano 7 Września 2011 Manager Opublikowano 7 Września 2011 Kurde, tak patrzę po tym temacie to już chyba wykorzystałeś wszystkie możliwości, a i tak nie działa. Spojrzałbym na to, ale wieczorkiem - daj znać na gęgę. 1 intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Rekomendowane odpowiedzi