Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Ostatnio (o czym juz pisałem na forum) nazwa.pl odmówiła mi posłuszeństwa. W związku z tym szukam taniej alternatywy dla swojego boardu. Poczytałem już ten dział, bardzo edukacyjny był post maxxa, jednak nie do końca mnie ukierunkował. Trochę statystyk, które będą pomocne:

- ilość zajmowanego miejsca (pliki): 250MB

- wielkość bazy: 211MB

- miesięczny traffic: 28GB (podskoczył z 7 w styczniu, przez 14 w lutym ;))

- ilość wymaganych baz danych: min. 3

Co można skołować na takie wymagania? Nie dysponuję sporymi funduszami. Za nazwę bym zapłacił 200zł/rok i w tej kwocie 250zł chciałbym się zamknąć. VPNy są niestety za drogie. Polecane webh również do najtańszych nie należy. OVH ma limity na bazy danych.

Z tego co do tej pory znalazłem, to:

- nazwa.pl (10GB, 2000GB transferu) - jednak to jest nazwa

- superhost.pl (15GB, 2000GB transferu) - 240zł/rok

- linuxpl.com (5GB, 45GB transferu) - 230zł/rok [dzięki, mlodszy ;)]

Który serwer byście polecili? Na razie skłaniam się ku Superhostowi. W przyszłym tygodniu muszę zrobić migrację, a jestem totalnie zagubiony ;)

Edytowane przez Amfidiusz
Opublikowano

a czy zastanawiałeś się nad zbiórką na serw wśród forumowiczów ?

sam podchodziłem sceptycznie do pomysłu zbiórek na serw ale u nas na forum tak zrobiliśmy i teraz mamy dedyka i to nie byle jakiego ;)

jam_artists_button.png

Opublikowano
a czy zastanawiałeś się nad zbiórką na serw wśród forumowiczów ?

sam podchodziłem sceptycznie do pomysłu zbiórek na serw ale u nas na forum tak zrobiliśmy i teraz mamy dedyka i to nie byle jakiego ;)

Nie mam aż tak zgranej społeczności, która miesięcznie przeznaczyłaby dla mnie kilka PLNów ze swojego budżetu. Do mnie ludzie przychodzą i odchodzą. Możliwe, że był to błąd strategiczny, ale taki profil już sobie wyrobiłem i cięzko byłoby go zmienić. Więc póki co, płace z własnej kieszeni i traktuję to jako hobby ;)

Opublikowano

Także poleciłbym superhost.pl, mają trochę nowocześniejszy sprzęt niż linuxpl i także dobre łącze. Chociaż nie orientuje się za bardzo gdzie rozmieszczona jest ich serwerownia, jeżeli w okolicach siedziby czyli Gdańsk, Gdynia to będzie to chodziło trochę wolniej niż na nazwa.pl.

Find

$phpbb

Replace with

$ipb

Opublikowano
Poczytaj o dhosting.pl, neteasy.pl, kei.pl.

kei.pl - Napisal ze przekracza juz "28GB", musialby brac wersje 2 hostingu ktora ma transfer 35 GB na miesiac. 400 zl + Vat. To juz w cenie sie nie miesci ;)

neteasy.pl - Tutaj nie maja wyszczegolnionych informacji o MySQL. Wiec albo nie ma ograniczenia dla bazy albo ich nie ma. Polecilbym wpierw zapytac. Zaleta tego hostingu jest posiadanie dosc rozbudowanych opcji. Mozna by bylo sie zastanowic nad tym

dhosting.pl - Co do wymagan jest nie do przyjecia. Mimo promocji nadal nie warto w nich iwestowac.

W każdym razie nie bierz ovh.pl

Ale oferty Virtualnej? Jezeli o tym mowisz to fakt. Bedzie miec problem z baza. RPS tutaj sie bierze kiedy dostep do dysku nie jest nadmiernie duzy wymagany. Ale dedyki to inna sprawa. Tansze dedyki sa na kimsufi.pl od OVH.

Opublikowano
inten.pl - korzystam, polecam. :]

Kolejny ktory nie czyta wymagan. I co z tego ze polecasz. Idz sobie do gory, przeczytaj co napisal i potem zastanow sie nad tym czy moze u nich zamawiac.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za sugestie!

Żeby podsumować wątek, wypada napisać na co się zdecydowałem. Postawiliśmy forum na Superhoście (Szybki Start) z bazą na innym koncie (firmowym), żeby zbytnio go nie obciążyć. Działa pięknie.

Obecnie korzystamy z promocji, która skończy się w wakacje. Wtedy pewnie zdecydujemy się na zakup oferty Szybki Start na kolejne 3 lata. Wyjdzie nas to ~140zł/rok z całkiem niezłymi możliwościami. Jeśli serwer przestanie wystarczać, zawsze będzie można go odsprzedać.