Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się:

- czy IPB ma możliwość ograniczenia wyszukiwania do zalogowanych użytkowników?

- czy można ustawić minimalny odstęp pomiędzy wyszukiwaniami? np. użytkownik może ponownie zrobić search jeśli od poprzedniego zapytania minęło 5 sekund?

- jaki wpływ na serwer mysql może mieć zastosowanie powyższych ograniczeń?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Manager
Opublikowano

Ad 1 - edycja grupy gości, opcja Can use search? ustawić na No.

Ad 2 - edycja grupy, opcja Number of seconds for search flood control ustawić liczbę sekund pomiędzy kolejnymi wyszukiwaniami.

Ad 3 - to zależy z jaką częstotliwością ludzie szukają, wg mnie minimalny wpływ, ale to dość złożony problem.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano
Ad 3 - to zależy z jaką częstotliwością ludzie szukają, wg mnie minimalny wpływ, ale to dość złożony problem.

Forum ma ponad 620 000 postów - w sumie niewiele, ale próba wyszukania np. frazy "Tyan" trwa dość długo. Możecie sami to sprawdzić: http://www.forumpc.pl (Intel Core2Duo

2x 2.66+ GHz, 4 GB DDR2) :)

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Manager
Opublikowano

Indeksy są? Full text włączone?

Polecam na takie fora zainstalować sphinxa. W wersji 3.x będzie w standardzie ( oczywiście wraz z samodzielną instalacją na serwerze ). Masz dedyka więc masz taką możliwość by go użyć.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.