kto Opublikowano 31 Maja 2009 Opublikowano 31 Maja 2009 Witam. Friendly URL nie zamienia "Ż" na "Z" Standardowo tak samo jest z "Ć" na "C" Można to jakoś naprawić?
Manager DawPi Opublikowano 1 Czerwca 2009 Manager Opublikowano 1 Czerwca 2009 Wszystkie inne znaki koduje poprawnie? W sensie wszystkie polskie ogonki. Jak masz kodowane tabele w bazie? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
kto Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2009 Przy kodowaniu forum jak mam ustawione iso-8859-2 to w tematach, forach, postach wszystko jest okej po za Frulem Frul nie wyświetla mi pewnych polskich liter takich jak: Ż,Ź,Ł itp. A jeśli ustawie UTF-8 to wszędzie mam krzaczki wszędzie to mam na myśli litery wymienione wcześniej Więc wydaje mi się że kodowanie bazy mam na iso-8859-2 bo jak w ACP ustawiam UTF-8 to wszystkie znaki się psują Nie wiem już co robić
Manager DawPi Opublikowano 1 Czerwca 2009 Manager Opublikowano 1 Czerwca 2009 Mylisz kodowanie bazy danych ( to o co pytam ) z kodowaniem forum w ACP, jeśli przy ISO-8859-2 działa Ci prawidłowo to znaczy, że masz bazę w innym kodowaniu niż utf-8. Jedyne, co możesz zrobić w chwili obecnej to przekonwertować bazę danych pod kodowanie utf-8. Nie jest to jednak takie proste. Mnie samego też to czeka tutaj gdyż też jedziemy na kodowaniu latin2. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
kto Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2009 Mylisz kodowanie bazy danych ( to o co pytam ) z kodowaniem forum w ACP, jeśli przy ISO-8859-2 działa Ci prawidłowo to znaczy, że masz bazę w innym kodowaniu niż utf-8. Jedyne, co możesz zrobić w chwili obecnej to przekonwertować bazę danych pod kodowanie utf-8. Nie jest to jednak takie proste. Mnie samego też to czeka tutaj gdyż też jedziemy na kodowaniu latin2. Być może i tak ja się nie znam na tym. A Mógł Byś opisać jak to zrobić?
Manager DawPi Opublikowano 1 Czerwca 2009 Manager Opublikowano 1 Czerwca 2009 Obawiam się, że jeśli się na tym nie znasz to taki opis, który i tak się pojawi na forum, ale jeszcze nie teraz, nic Ci nie da. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
kto Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2009 Obawiam się, że jeśli się na tym nie znasz to taki opis, który i tak się pojawi na forum, ale jeszcze nie teraz, nic Ci nie da. To co mam robić z tym?
Manager DawPi Opublikowano 1 Czerwca 2009 Manager Opublikowano 1 Czerwca 2009 Żyć dalej. Świat się naprawdę nie zawali z powodu paru znaków. Po raz kolejny mówię: wstrzymajcie się jeszcze z upgrade'ami! P.s. chciałbym pomóc, ale niestety nie potrafię jak na razie. Nie bardzo wiem jak ugryźć ten temat. Nowe pliki są dopiero od niedawna niekodowane. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
marcin554 Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 witam, i jak ten problemik z kodowaniem pl znaków już coś wiadomy? U mnie na forum po włączeniu friendly url - linki nie mają np. literek "ł" "ż" "ą" ... zamiast tego jest ten znak pominięty a chciałbym żeby był ten znak tylko bez ogonka ł>l ż>z ą>a Bardzo proszę o jakieś info jak można to popawić
Manager DawPi Opublikowano 14 Września 2009 Manager Opublikowano 14 Września 2009 marcin554: już dawno wiadomy. Otóż działa to tylko na forum pod UTF-8 (w bazie). intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
marcin554 Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) no czytałem wcześniej o tym UTF-8 ale jakoś nie uśmiecha mi się przerabianie bazy która zajmuje kilka GB. Jest jakiś sposób na latine2 żeby to działało? Sama naprawa bazy/optymalizacja trwa wieki wiec lepiej tego nie ruszać żeby się nie posypało. Edytowane 14 Września 2009 przez marcin554
Amfidiusz Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 CommunitySEO (/Minerva) Ustawienia IP.Board po polsku!
Largo Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 Witam, Ja znalazłem inną przyczynę... Ona nie zamieniał wszystkich polskich znaków na ich odpowiedniki. Czego to jest wina? Otóż serwera! Jeżeli macie możliwość instalujcie libiconv! On wiele więcej daję niż zwykły iconv, który jest na niektórych dystrybucjach Linux wadliwy. Oczywiście, niech libiconv będzie domyślnym konwerterem, a nie iconv, ale o tym chyba nie muszę przypominać? :-) Pozdrawiam, Largo Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML! W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!
marcin554 Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 W PHP tak sie nie da, jest tylko jeden modul iconv. Może napiszesz gdzie jest paczka do kompilacji? tego libiconv? Z apache korzystasz?
marcin554 Opublikowano 14 Września 2009 Opublikowano 14 Września 2009 jedyna opcja to ta konwersja na utf-8?
Manager DawPi Opublikowano 14 Września 2009 Manager Opublikowano 14 Września 2009 Wg mnie tak, choć to, co napisał Largo to pierwsze słyszę, jednak nie opieraj się na tym, ja mało wiem o serwerach od strony administracyjnej. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
marcin554 Opublikowano 16 Września 2009 Opublikowano 16 Września 2009 A odnośnie tej konwersji na UTF-8 ktoś próbował to narzędzie: http://resources.invisionpower.com/index.php?appcomponent=downloads&showfile=2025 ?? Piszą że baza 200 MB może się konwertować kilka godziń. Moja ma kilka GB Będzie zabawa... Ściąganie na dysk i zabawa z gżegżółką odpada, jakieś inne pomysły ktoś ma?
Manager DawPi Opublikowano 16 Września 2009 Manager Opublikowano 16 Września 2009 marcin554 - a zabawa na localhoście, albo jakimiś administracyjnymi (shell) zabawkami? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
marcin554 Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 (edytowane) jakie "zabawki" administracyjne polecasz? Localhost odpada - bo download i upload tylu GB potrwa za długo Szczególnie upload na łączu domowym mam słaby więc trzeba na serwerze to rozwiązać. Edytowane 17 Września 2009 przez marcin554
Manager DawPi Opublikowano 18 Września 2009 Manager Opublikowano 18 Września 2009 Właśnie miałem nadzieję, że Twój admin serwera by wiedział. Może to iconv? intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
marcin554 Opublikowano 18 Września 2009 Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) robiłem to tym iconv w miare szybko poszło, ale niestety wszystko się wykrzaczyło po zaimportowaniu bazy. Wszystko miałeś w latine2 standardowo (przy kodowaniu iso) w IPB? czy jakieś tabele mają inne kodowanie? Edytowane 18 Września 2009 przez marcin554
Manager DawPi Opublikowano 18 Września 2009 Manager Opublikowano 18 Września 2009 Wszystko miałeś w latine2 standardowo (przy kodowaniu iso) w IPB? czy jakieś tabele mają inne kodowanie? Możesz jakoś inaczej zapytać i napisać do czego dążysz? Bo nie wiem jak odpowiedzieć. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
marcin554 Opublikowano 18 Września 2009 Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) zmieniałeś ręcznie porównania napisów we wszystkich tabelkach i kolumnach? wszędzie utf8_general_ci ustawiłeś? Edytowane 18 Września 2009 przez marcin554
Manager DawPi Opublikowano 18 Września 2009 Manager Opublikowano 18 Września 2009 No nie ręcznie tylko skryptowo - i tak zmieniałem. Tyle, że to pół drogi, bo druga część to zmiana znaków w bazie. intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
Largo Opublikowano 18 Września 2009 Opublikowano 18 Września 2009 libiconv Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML! W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!
Rekomendowane odpowiedzi