Skocz do zawartości

Czas konwersji 2.36 -> 3.0 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Testowo sprawdzam jak uda się przejście z 2.3.6 do 3.0 na forum którego baza zajmuje 1 GB (700000 ostów, 40000 użytkowników).

Aktualnie trwa krok 2/13, czyli "Checked 33000 PMs so far. This cycle: 123 Private Messages converted into conversations".

Zastanawiam się czy można coś zrobić aby konwersja przebiegała szybciej? Może jakaś zmiana limitu zadań na jeden cykl?

PS. Ile godzin zajęła wam konwersja forum?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz porzadnego kompa domowego, z duza iloscia ramu, zrob dump bazy, zainstaluj jakiegos LAMP'a i zrob to lokalnie - potem znow dump tym razem w domu i wrzuc na serwer - a na koniec zainstlauj forum - szybciej i przyjemniej :D

U mnie poszlo szybko w miare szybko - w 10 minut sie zrobilo - napewno masz dedyka??.... :)

pozdr

cr3pt

Edytowane przez cr3pt
Opublikowano

To jest serwer dedykowany, więc można powiedzieć że lepszy sprzęt niż mam w domu :)

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Manager
Opublikowano

Witaj,

nie potrafię Ci tego oszacować. Tamten krok to jeden z dłuższych bo to konwersja PMek, a możesz mieć ich sporo.

Nie da się przyspieszyć konwersji - chyba, że wycinając jakieś kroki, no ale to przecież jest bez sensu.

P.s. ile godzin -> zależy czy z konwersją pod utf8 czy nie. Na razie mało zrobiłem for do 3.x by to jakoś miarodajnie oszacować.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

To jest serwer dedykowany, więc można powiedzieć że lepszy sprzęt niż mam w domu :D

Teoretycznie :) Po 1 - Powylaczaj wszystkie uslugi tylko poczta, subdomeny,

Po 2 - zaloz jakis katalog z plikiem index.php o zawartosci UPGRADE FORUM a na niego przestaw domene w apache, potem katalog wlasciwy podmontuj pod inna subdomene, np. forum2.costam.cos albo upgrade.costam.cos,a bedzie dzo szybciej - pamietaj ze apache musi tak czy siak odpowiadac na zapytania...

Po 3 - ew. zrob restart sql'a i apache przed konwersja (no oczywiscie jak zmienisz domeny i tak bedziesz musial apache restartnac)

pozdr

cr3pt

Edytowane przez cr3pt
Opublikowano

P.s. ile godzin -> zależy czy z konwersją pod utf8 czy nie. Na razie mało zrobiłem for do 3.x by to jakoś miarodajnie oszacować.

Jeżeli już jesteśmy w temacie konwersji bazy to chciałbym dowiedzieć się czy należy to zrobić przed czy po upgrade do 3.0 ? A może nie ma to znaczenia?

• Manager
Opublikowano

Jeżeli już jesteśmy w temacie konwersji bazy to chciałbym dowiedzieć się czy należy to zrobić przed czy po upgrade do 3.0 ? A może nie ma to znaczenia?

Dobre słowo - należy, ale nie trzeba. Niedawno napisałem poradnik jak odpalić poprawnie polskie znaki na kodowanej bazie latin2_general_ci, więc teoretycznie nie musisz konwertować pod utf8.

Nie ma znaczenia kiedy zrobisz konwersję - pierwszy upgrade tego forum do 3.x robiłem na latin2, a dopiero przy bodajże drugim upgrade zrobiłem konwersję bazy.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.