Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Ustawa o plikach cookies - czy obowiązuje również fora o celach niezarobkowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 22 marca 2013 r. obowiązuje znowelizowana Ustawa Prawo Telekomunikacyjne, nakładająca na wszystkich właścicieli stron www, a w szczególności przedsiębiorców, obowiązek informowania na swojej stronie www o używaniu przez daną stronę plików cookie (tzw. ciasteczek).

W związku z powyższym czy fora również powinny zastosować się do poleceń? UKE nakłada kary do 3% przychodu za rok ubiegły zgodnie z art.173 Prawa Telekomunikacyjnego za brak polityki cookies.

Opublikowano

Oczywiście, że obowiązuje. W ustawie nie ma żadnego podziału na strony zarabiające i niezarabiające. Jeśli informacji zabraknie, na właściciela zawsze może zostać nałożona grzywna przez UKE.

Wg ustawy użytkownik a) musi otrzymać informację w jaki sposów ciasteczka są wykorzystywane i przechowywane, b) musi mieć prawo wyboru do zaakceptowania tej polityki lub niezgodzenia się z jej założeniami.

Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Tylko np. na tym forum nie widziałem komunikatu. Jak w takim razie wbudować na stałe tego typu komunikat? Wypadałoby wykorzystać jakiś moduł, ale jeszcze nie mam pomysłu jak to rozwiązać i nie ma informacji do kiedy trzeba ten komunikat umieścić.

Opublikowano

Tylko np. na tym forum nie widziałem komunikatu. Jak w takim razie wbudować na stałe tego typu komunikat? Wypadałoby wykorzystać jakiś moduł, ale jeszcze nie mam pomysłu jak to rozwiązać i nie ma informacji do kiedy trzeba ten komunikat umieścić.

Spójrz na stopkę forum.

Opublikowano (edytowane)

Wszelkie te okienka działają również w oparciu o cookies. Jeśli ktoś nie wyrazi zgody a nie zablokował zapisu ciasteczek i tak otrzymuje ciacho :) Można się posiłkować regulaminem, w którym trzeba zawrzeć odpowiedni zapis. W ogóle te przepisy są z d*py i bardziej irytują niż sprawiają że użytkownik czuje się bardziej świadomy.

Edit: Amfi, spójrz jak to jest rozwiązane na Alledrogo.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

a w regulaminie wspominamy o polityce cookies

Edytowane przez insp
Opublikowano

Widzę, że to nie działa w wielu serwisach poprawnie. Skoro informacja powinna wyświetlać się dla nowych gości, to dlaczego prawie za każdym razem wchodząc np. na Allegro wyświetla się informacja o plikach Cookies i da się komunikat tylko wyłączyć, a nie zapisać na stałe jako "zgadzam się z polityką prywatności" etc.?

Na forum też można dodać taki komunikat, ale jak to uczynić, aby tylko nowi przybyli widzieli informację o zmianach w ustawie i zaakceptowali nową politykę prywatności?