Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

błędne liczenie użytkowników

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Macsch15,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Skorzystałem z tutorialu z tego linku: http://forum.invisionize.pl/topic/31186-numer-uzytkownika-pod-zdjeciem-w-temacie/

Niestety coś jest nie tak, na dole na forum w statystykach jest (1518 Wszystkich użytkowników) a najnowszy użytkownik, który założył konto, po napisaniu tematu pod jego avatarem wyświetlane jest (Nr. Użytkownika: 1522). Nie wiem skąd wzięła się ta różnica 4 użytkowników. Niby to nic poważnego ale chciałbym żeby wszystko było liczone poprawnie.

Dodatkowo dziwi mnie, jest 3 użytkowników w grupie oczekujący, pomimo że takiej grupy nie mają zaznaczonej. Mają zaznaczoną grupę podstawową np Moderator a grupy poboczne Użytkownik, Admin FFA i Kobieta np. Nigdzie nie ma zaznaczonego oczekujący więc nie wiem skąd oni się tam wzięli.

Ktoś może miał podobny problem i potrafi powiedzieć co jest tego przyczyną?

Pozdrawiam

Edit:

Nie wiem czy źle liczeni są użytkownicy na forum czy źle jest wyświetlana ilość w profilu przy poście?

Edytowane przez kamrostv
Opublikowano (edytowane)

Pododawałem jeszcze wszystkich użytkowników grup widocznych w panelu administracyjnym. No i wychodzi 1522 czyli tak jak jest pokazywane pod avatarem w poście (czyli to się zgadza). Czyli zostaje tylko pytanie dlaczego na stronie głównej na dole jest ta różnica 4 użytkowników i zamiast 1522 pokazuje 1518 ?

Edit:

W Zbanowany jest liczba "1" . Przez to logo Invisionize jest to niewidoczne dlatego piszę.

post-16968-0-11372900-1367729754_thumb.p

post-16968-0-45810700-1367729758_thumb.p

Edytowane przez kamrostv
  • Rozwiązanie
Opublikowano

To normalne. Identyfikatory użytkowników są tworzone w bazie danych poprzez dodatnią auto inkrementację, przez co przy usuwaniu użytkownika identyfikatory nie otrzymują inkrementacji ujemnej (identyfikatory się nie zmieniają).

ID 1 = Użytkownik

ID 2 = Użytkownik 2

ID 3 = Użytkownik 3

ID 4 = Użytkownik 4

Podczas gdy usuniesz Użytkownika 3, identyfikator Użytkownika 4 się nie zmieni i nadal będzie 4 mimo że użytkownika o ID 3 już nie ma.

Teraz gdy zarejestruje się Użytkownik 5, będzie on miał ID 5.

Opublikowano

Dlaczego sobie zawracasz głowę takimi głupotami? Poważnie to takie istotne do działania forum?

W poradniku naXe jest błąd, nie powinno tam być "Nr. Użytkownika" a "ID użytkownika".

Opublikowano

No właśnie nie jestem pewny. Pododawałem użytkowników wszystkich grup i wyszło 1522 (tyle co jest w poście najnowszego użytkownika). Tylko na stronie głównej na dole jest pokazane Wszystkich Użytkowników 1518 a powinno być 1522 i to nie ma nic wspólnego z poradnikiem.

Dla pewności usunąłem z pliku UserInfoPane

<li class='post_count desc lighter'>

Nr. Użytkownika: {$author['member_id']}

</li>

i nadal jest pokazywane o 4 użytkowników mniej. Nie wiem albo ja już coś mieszam albo jest jakiś błąd. Nie jest to nic strasznego ale mimo wszystko chciałbym to jakoś rozwiązać.

• Manager
Opublikowano

To normalne. Identyfikatory użytkowników są tworzone w bazie danych poprzez dodatnią auto inkrementację,

Inkrementacja to wzrost, więc takie jakby dodawanie. Dekrementacja to w tym przypadku odejmowanie. ;)

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.