Skocz do zawartości

Aktualizacja 3.3.4 do 3.4.5 - jak to zrobić ? ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukając odpowiedzi jak zrobic upgrade znalazlem takie info:

pobieram paczke z nowa wersja, wypakowuje na serwer nadpisując pliki

uruchamiam... .../admin/upgrade i lece z koksem

ok, faktycznie sie zaktualizowało ale zniknely mi bannery z prawej strony z reklamami, likebox fanpage, i kilka innych rzeczy, przestala dzialac galeria, i to tylko rzeczy ktore widze a od zaplecza to ciul wie co sie pozmieniało na domyslne rzeczy i co sie pousuwało.

przeciez nadpisujac foldery i pliki traci się to co jest na serwerze w danych folderach, wiec widocznie ja cos zle robie albo po kazdej aktualizacji trzeba na nowo sporo rzeczy robic co jest bezsensu raczej.

Opublikowano

Hooki się wyłączają automatycznie, musisz je włączyć ponownie (i najlepiej zaktualizować do najnowszych wersji). Aplikacje też trzeba zaktualizować.

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Opublikowano

Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in/home/allemoto/domains/allemotocykle.pl/public_html/forum/cache/skin_cache/cacheid_10/skin_gallery_global.php on line 151

to mam po wejsciu w galerie, a niby w ACP jest wlaczona

Opublikowano

Niech mi ktoś powie jak tu wyglada sprawa tych aktualizacji, po kazdej aktualizacji musze wszystko przekopac od nowa i usuwac bledy? Dajmy na to ze bede miec porzadek i aktualne wersje wszystkiego i po aktualizacji od nowa? Za takie pieniadze jakie sie placi za to powinno to dzialac jak w WordPressie, naciskam i mam aktualizacje, ewnetualnie coś lekko zazgrzyta z templatką albo lekko z jakims modułem i po temacie, a tu nadpisywanie plikow przez ftp, poprawki, kombinacje... nie wiem... może ja dopiero poczatkujacy i przez to nie wiem z czym sie to je ale to nie chyba tak powinno to działac.

Opublikowano

Nie no, ok, ale nie bede wolac za kazdym razem producenta. Nie jest to tez odpowiedź na moje pytanie czy za kazdym razem takie cyrki, aktualizacja powinna przebiegać prościej, podobnie wgrywanie rozszerzen czy aplikacji, wszystko z panelu ACP a nie jeszcze ftp. Zrobie backupa chyba i komus to zlece bo tragedia za kazdym razem ustawiac pol forum od nowa.

Opublikowano

Nie dramatyzuj, bo to do niczego dobrego nie prowadzi.

1. Przed każdą aktualizacją powinno się wykonać backup plików z ftp i backup bazy sql. Jak coś pójdzie nie tak, to zawsze możesz sobie przywrócić backup i wszystko będzie po staremu.

2. Po drugie możesz sobie przeprowadzić testową aktualizację na localhoście i jeśli wtedy coś pójdzie nie tak - szukać przyczyny problemów i ją wyeliminować :)

Każde forum to de facto indywidualny przypadek. Każdy używa innych aplikacji, rozszerzeń i jeśli nie masz gołego forum w oryginalnym stanie, musisz potrafić rozwiązywać trudności, które wystąpią ;)

Opublikowano

Backupa zrobiłem plikow i sql i wlasnie przywracam :) ale mimo wszystko chcialbym sie sam nauczyc aktualizowac

Wiec teraz tak:

1. Wrzucam pliki z rozpakowanej paczki z najnowsza wersja ipb na ftp. Czy moge normalnie nadpisac czy musze wchodzic w kazdy folder najdalej zaglebiony i osobno pliki wgrywac do rownoleglego folderu na ftp czy od razu cala rozpakowana paczke zaznaczam i wrzucam?

2. wchodze w ...admin/upgrade/ daje next i dalej i robie aktualizacje.

3. I tu sie zaczyna... co teraz mam zrobic? Co sie dzieje z aplikacjami, ustawieniami itp?

Poprawcie jesli cos zle pisze.

Opublikowano

Ja bym na Twoim miejscu po przywróceniu plików z backupu na ftp i bazy sql wszedł do acp i sprawdził wszystkie aplikacje i rozszerzenia jedno po drugim czy są kompatybilne z najnowszą wersją skryptu. Te niekompatybilne wyłącz lub odinstaluj, zaktualizuj forum i potem pobierz i zainstaluj kompatybilną wersję.

Ad. 1 - wszystko z paczki upload wrzucasz do głównego folderu na ftp czyli public_html. Polecam do tego Filezillę.

Ad. 2 i 3 - przeczytaj poradnik, który jest w paczce z najnowszą wersją skryptu. Po rozpoczęciu aktualizacji wszystko się robi praktycznie automatycznie.

Opublikowano

Nie rozumiem nieco "po przywróceniu plików z backupu na ftp i bazy sql wszedł do acp i sprawdził wszystkie aplikacje i rozszerzenia jedno po drugim czy są kompatybilne z najnowszą wersją skryptu. Te niekompatybilne wyłącz lub odinstaluj, zaktualizuj forum i potem pobierz i zainstaluj kompatybilną wersję." jak mam sprawdzic czy sa kompatybilne przed aktualizacja forum? 

Teraz mam galerie 4.2.1 i wgralem pliki na serwer od 5.0.5 i nigdzie teraz nie widze jak to dalej aktualizować: pokazuje mi ze mam niby najnowsza wersje galerii.

Wiec najpierw glowny skrypt forum mam aktualizować a dopiero potem inne jak np. galleria czy inne rozszerzenia? 

Zainstalowałem 3.4.5 skrypt, a galeria została 4.2.1 i wywaliło mi bład Furl, potem niby to Furl sie naprawiło ale galeria od frontu i od zaplecza już nie działała. Co w takim przypadku? Usunalem stara wersje, zainstalowalem od nowa nową i dalej blad z furlem. Troche nie lapie tego IPB od strony aktualizacji.

Opublikowano

Nie rozumiem nieco "po przywróceniu plików z backupu na ftp i bazy sql wszedł do acp i sprawdził wszystkie aplikacje i rozszerzenia jedno po drugim czy są kompatybilne z najnowszą wersją skryptu. Te niekompatybilne wyłącz lub odinstaluj, zaktualizuj forum i potem pobierz i zainstaluj kompatybilną wersję." jak mam sprawdzic czy sa kompatybilne przed aktualizacja forum?

Odszukaj każdą modyfikację w ips marketplace i tam masz napisane która wersja danej aplikacji / rozszerzenia jest kompatybilna z którą wersją skryptu. Większość aplikacji / rozszerzeń powinna działać po aktualizacji, ale niektóre mogą powodować problemy i musisz je wyłowić.

Odnośnie galerii to strasznie namieszałeś. Na Twoim miejscu najpierw zaktualizowałbym skrypt forum, dopiero później aktualizował aplikacje i dodatki. Można to zrobić również jednocześnie. Co do FURL, próbowałeś odświeżyć FURL'e w acp? Z lewej strony w narzędziach masz zarządzanie pamięcią podręczną... Użyj tych narzędzi i sprawdź, czy problemy nadal występują :)