Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio zasugerowano mi, aby umieścić niektóre linki wewnętrzne jako nofollow. W tym temacie chciałbym skupić się na linkach do stron użytkowników. Czyli chodzi mi o dodanie atrybutu nofollow do wszystkich linków typu:

http://forum.invisionize.pl/user/236-nick/

lub w przypadku mojego forum:

http://*****.pl/nick-m236.html

I teraz pytanie do speców: Jest jakiś sposób, żeby to zrobić ręcznie? Nie wiem za bardzo jak tego szukać, w których plikach, jakich wartości itp.

• Manager
Opublikowano

Otwórz: admin/sources/classes/bbcode/custom/defaults.php

Znajdź:

if( $this->settings['posts_add_nofollow'] )
	{
		$rels[]	= "nofollow";
	}

Zamień na:

if( 1 )
	{
		$rels[]	= "nofollow";
	}

Zapisz i wyślij.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

• Manager
Opublikowano

Jak nie daje, to trzeba myśleć dalej. ;)

Otwórz plik: admin/sources/classes/bbcode/custom/defaults.php

Znajdź:

return "<a href='{$option}' class='bbc_url' title='{$this->lang->words['bbc_external_link']}'{$rel}>{$content}</a>";

Zamień na:

return "<a href='{$option}' class='bbc_url' title='{$this->lang->words['bbc_external_link']}' rel='nofollow'>{$content}</a>";

Zapisz i wyślij.

Teraz to już musi pyknąć ;)

Pamiętaj, że możesz mieć cache'owane posty, więc dla odniesienia skutku dla już napisanych postów musisz usunąć cache postów.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Nie wiem skąd Ty bierzesz tyle energii, żeby szukać za nas takie rzeczy ;) Niestety, u mnie nadal pokazuje brak nofollow:

j7uahk.jpg

Linki wzięte ze statystyk (aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)), więc o cachowaniu raczej tutaj mówić nie można.

Ale coś czuję, że źle się zrozumieliśmy. Nie chodzi o wyłączenie wszystkich, a jedynie niektórych linków wewnętrznych. Priorytetem w tym przypadku są linki do profili. Innymi słowy:

http://****.pl/temat-t88.html

nie powinien zawierać rel=nofollow, natomiast:

http://****.pl/user-m22.html

powinien zawierać rel=nofollow. A z tego co widzę, starasz się dodać nofollow do wszystkich linków wewnętrznych. Nam chodzi o to, żeby nakierować roboty na tematy zamiast na bezużyteczne informacje w profilach oraz żeby PR strony głównej nie musiał się dzielić swoją mocą z niepotrzebnymi profilami, zwiększając przez to prawdopodobieństwo na wyższe PR tematów (albo jakoś tak - mam obecnie speca od SEO, który twierdzi, że w/w zmiana jest wskazana ;))

Opublikowano

Od CSEO zacząłem, ale tam admin zbył mnie stwierdzeniem:

Any internal links aren't nofollowed - and there's no setting to make it so. 

Będę go jeszcze męczył, ale nie widzę tego optymistycznie.

Co do linków, to nadpisują one domyślne FURLe w IPB. W zasadzie to CSEO nie zadziała bez włączonych defaultowych FURLi. Wszystko odbywa się więc poprzez mod rewrite w htaccess. Jeśli znajdziemy rozwiązanie w plikach, to raczej nie powinno być problemu w zaadoptowaniu go w linkach CSEO (a jeśli będą, to będę bombardował autora modyfikacji ticketami z prośbą o pomoc ;)). Póki co zmiany będę wprowadzał na forum testowym, z domyślnymi FURLami IPSu.