Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio jeden z użytkowników zgłosił mi problem, którego nie wiem jak ugryźć...

U niego moje logo wygląda mniej więcej tak:

30wnyur.jpg

U mnie natomiast wyświetlane jest ono w ten sposób:

102jyvp.jpg

Pytanie: skąd się wzięła u niego taka różnica w kolorach loga i tła?

Logo otrzymało wypełnienie tła dokładnie takie samo, jak tło zapisane w CSS.

Problem nie jest zależny od przeglądarki (sprawdzał w IE8 i FF).

Problem występuje (póki co) tylko u niego. Nie ma go u mnie, ani u moich moderatorów. Sprawdzałem też na uczelni.

Nie jest to wina jego monitora, bo my screeny byśmy widzieli prawidłowe.

Prawdopodobnie coś mu szwankuje z grafiką. Za sytuację obwinia forum, więc muszę się jakoś bronić. Co mu mogę poradzić?

Opublikowano

Ja mam wytłumaczenie, ale mało realne ;)

Ty i moderatorzy, pc na uczelni macie ustawioną taką samą rozdzielczość ;) Logo ma określony rozmiar, może mieć identyczny kolor jak tło, ale tło ma ustawioną przeźroczystość, użytkownik ma ustawioną większą rozdzielczość i widzi to co pokazałeś, raczej nie realne.

Opublikowano

Ja mam wytłumaczenie, ale mało realne ;)

Ty i moderatorzy, pc na uczelni macie ustawioną taką samą rozdzielczość ;) Logo ma określony rozmiar, może mieć identyczny kolor jak tło, ale tło ma ustawioną przeźroczystość, użytkownik ma ustawioną większą rozdzielczość i widzi to co pokazałeś, raczej nie realne.

Nie za bardzo rozumiem.

Zresztą i tak muszę obalić teorię - ja korzystam jeszcze z 15", a modzi już dawno dorobili się 22".

A nie ma czasem jakiegoś monitora panoramicznego?

Możliwe. Jaki to może mieć wpływ?

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem.

Zresztą i tak muszę obalić teorię - ja korzystam jeszcze z 15", a modzi już dawno dorobili się 22".

198fe033179d5f98.pngabcd4eba230795a8.png

jeden i drugi obrazek ma taki sam kolor (#5c5c5c), posiadają też dwie warstwy. Nazwijmy te warstwy tło i logo. W pierwszym przykładzie logo ma przeźroczystość 50%, nie widzisz żadnej różnicy w kolorach, nie widać w którym miejscu są krawędzie logo. Drugi przykład to tło z ustawioną przeźroczystością 85%, teraz widać krawędź logo. Zrozumiałeś o czym pisałem wcześniej?