Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Do tej pory korzystałem z systemu Stat4u, wiele osób, a nawet klienci mówili że to nie są zbyt wiarygodne statystyki. Z pewnych przyczyn nie mogłem użyć kodu Google Analytics.

Korzystałem z Stat4u, ale postanowiłem skorzystać z oprogramowania

eStats.

I wyniki w odwiedzinach znacznie się różnią.

Przykładowo według Stat4u, o godzinie 15:00 strona miała ponad 980 odsłon. Ale według oprogramowania eStats było ich ponad 1,550. skąd taka ogromna różnica?

O 16:00 według stat4u odsłon było ok. 900, a eStats wyświetla ok. 1,100.

eStats to skrypt (bardzo rozbudowany) stale rozwijany. Komu więc zaufać? Skryptowi który jest wrzucony na serwer, czy stat4u, który jest często uważany jako "Zawyżający wyniki".

Bo w tym momencie zgłupiałem.

Skrypt wyświetla prawidłową liczbę online.

- Może to istotna informacja (nie znam się)

Czy korzystał ktoś z eStats, i wie czy wyświetla w miarę prawidłowe wejścia?

Bardzo możliwe że Stat4u wyświetla jedynie same wyświetlenia, a eStats wyświetlenia + UU.

Niestety danych z UU w systemie stat4u jeszcze nie mam bo są one wrzucane raz na dobę, po podsumowaniu całego dnia.

eStats pokazuje UU na bieżąco.

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Strasznie muliło po wklejeniu GA, kilka razy próbowałem ale w końcu zrezygnowałem.

Przeglądnąłem, ale nie wiele się dowiedziałem ;)

Opublikowano

Może któryś z użytkowników testował estats, i mniej więcej wie jak "Prawdziwe dane" pokazuje.

Nie wiem też za bardzo co napisać stat4u, i estats, każdy będzie obstawał przy swoim ;)

Opublikowano

U mnie jest lepiej... estats pokazuje 1,600 UU, a stat4u 3,800. Odsłony według estats to 14,727. A stat4u zarejestrował ich mniej bo 9,655

Baaardzo to dziwne ;)

Opublikowano (edytowane)

Okazało się, że Stat4u, w porównaniu do min. stat24.pl czy oprogramowania eStat, zawyża wyniki unikalnych wejść nawet o 300% :)

Wygląda na to że najlepsze są statystyki eStat.

Najlepiej zliczają odsłony i kliknięcia. Każde wejście robota, kazdy kliknięty odnośnik jest zliczany i zapisywany. eStat pozwala na naprawdę wiele.

Google Analytics, przez 3 dni nie zliczyło ani jednego wejścia, mimo wstawienia 2 kodów JS, jak zalecają :)

Edytowane przez santoz
Opublikowano (edytowane)

Kilka skryptów wypróbowałem, no i jeden autorski :) .

A do tego porównałem statystyki dostarczane przez hosting.

Sprawdzałem skryptami, które zliczają kliknięcia, a wstawienie linku jako obraz powoduje zliczanie wejść.

Szkoda ze Google Analytics mi nie działało :)

Jeśli zna ktoś jeszcze jakiś dobry skrypt zliczający statystyki, to prosze pisać. Chętnie przetestuję. ;)

PS: Zaciekawiły mnie statystyki wejść robotów:

0xqlk7p4nlo67jpairmk.png

O co chodzi z tym robotem PHP?

To jakiś robot szukajki php.net? Czy co.. :)

Edytowane przez santoz
Opublikowano (edytowane)

Teraz zgłupiałem totalnie. Google Analytics podaje tylko minimalnie mniejsze wyniki od stat4u.

W końcu zaczęło zliczać (dane z piątku), ale wyniki są trochę dziwne. 65tys. Wyswietleń, choć tak naprawdę było max 40tys.

Co do unikatów to są minimalnie mniejsze od stat4u. Różnica to niecałe 300uu.

Edytowane przez santoz
Opublikowano (edytowane)

Przyznam się że teraz to już sam nie wiem. No raczej GA nie kłamie, ale wszystko wskazywało że stat4u zawyża o 200-300%, a tu GA namieszało :) I już nie wiem co myśleć. :)

Bo wygląda na to że stat4u ma najbardziej zbliżone staty do GA.

Edytowane przez santoz