Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Czyszenie skrzynek PW nieaktywnym użytkownikom

kodif

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, jak wyczyścić skrzynki PW użytkownikom którzy zrezygnowali z dalszego udziału w społeczności i są w grupie, dajmy na to "Poszli w siną dal"?

Bo chyba nie da sie jednym zapytaniem SQL. Z tego co widziałem w bazie, tam jest jeszcze jakaś mapa PW.

• Lubię to 1

• Manager

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Można to zrobić kilkoma bardziej skomplikowanymi zapytaniami SQL. Też będę przeprowadzał taki zabieg ale tylko dla kilku wybranych grup i do określonej daty.

Przykładowo moje forum przez kilka lat stało początkowo na phpBB2 gdzie nie miałem żadnych limitów w przesyłaniu załączników i na PW u wielu nieaktywnych userów leżą załączniki po kilkadziesiąt MB. Liczę że w ten sposób zwolnię około 2 do 5 GB miejsca. 

Potrzebujesz skonwertować skrypt? Chcesz dokonać migracji z phpBB lub MyBB do Invision Community albo na odwrót? Napisz do mnie.

1 godzinę temu, SeNioR napisał:

Można to zrobić kilkoma bardziej skomplikowanymi zapytaniami SQL.

No właśnie, co oznacza że trzeba przeanalizować te trzy tabele dotyczące PW, i posprawdzać o co w nich chodzi. Czas, czas....

1 godzinę temu, SeNioR napisał:

ale tylko dla kilku wybranych grup i do określonej daty.

Tak, ja również muszę uwzględnić datę w niektórych grupach, ale to akurat jest najprostsze.

Jak będę czyścił to podrzucę zapytania, ale nie wiem kiedy się za to zabiorę bo odwlekam to już jakiś czas.

Potrzebujesz skonwertować skrypt? Chcesz dokonać migracji z phpBB lub MyBB do Invision Community albo na odwrót? Napisz do mnie.

• Manager

Zapytania zapytaniami - to może poważnie uszkodzić bazę. Jak pisaliście są tam mapy, liczniki etc. Lepiej korzystać z wbudowanych metod (delete()) i napisać moda od takiego oczyszczenia.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.