Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

próbuję zainstalować IPS4 na swojej stronie internetowej - bez sukcesu. W logach ukazuje mi się następujący błąd: 

[STDERR] PHP Fatal error:  Uncaught Error: Class "IPS\Dispatcher" not found in /home/......../domains/......../public_html/init.php:1032\nStack trace:\n#0 [internal function]: IPS\IPS::exceptionHandler()\n#1 {main}\n  thrown in /home/........../domains/........./public_html/init.php on line 1032\n

Wyczytałem, że może mieć to związek z wersją PHP, więc zmienilem wersję PHP z domyślnej na 8.0. Nie pomogło. Ktoś ma jakiś pomysł? Trochę raczkuję w temacie. 

Posted

Otwórz w głównym katalogu plik info.php i w zawartości wrzuć:

<?php

phpinfo();

Później otwórz go w przeglądarce i sprawdź czy na pewno wersja PHP zmieniła Ci się na 8.0. Czasami jej nie zmienia bo są izolacje i inne ceregiele.

2. Jeżeli nie pomogło spróbuj wrzucić na nowo pliki, czasami się zdarza jak się wrzuca przez Menedżer plików WWW że przeglądarka nie wrzuci kompletnego archiwum dlatego zaleca się wrzucanie plików przez FTP.

Posted

1. Tak, wersja PHP 8.0.30;

2. wrzuciłem pliki na nowo przez Total Commandera - bez rezultatu. 

Posted (edited)

image.thumb.png.b2f3996fbf79ce7fb4d8453478a7ab99.png

Zmieniłem wersję php, żeby była zgodna z załączonym wymaganiem - bez rezultatu ;( 

@EDIT

Doczytałem dwa nie do końca zielone pola, działam :) 

Edited by latte
Posted
42 minuty temu, latte napisał(a):

image.thumb.png.b2f3996fbf79ce7fb4d8453478a7ab99.png

Zmieniłem wersję php, żeby była zgodna z załączonym wymaganiem - bez rezultatu ;( 

@EDIT

Doczytałem dwa nie do końca zielone pola, działam :) 

Ściągnąłeś checkera dla wersji 5, na dole strony masz "see chfangelog" i tam masz dla v4. To raz, dwa php nie widzi serwera mysql i to jest duży problem :)

Posted (edited)

tytuł "Problem Instalacji IPS4" a instalujesz IPS5

To: /system/Dispatcher/Dispatcher.php oznacza, że autoload IPS nie może załadować podstawowej klasy frameworka, która zawsze istnieje w poprawnej instalacji.

sprawdz czy w katalogu masz /system/Dispatcher/Dispatcher.php

IPS5 wymaga PHP 8.1 lub 8.2 a pisałes ze masz 8.0.30

image.png

Edited by Majster87

logo.png.519590789bae8db2833a4ecc09316aef.png

Zostaw suba, dużo pomożesz w tworzeniu: https://www.youtube.com/channel/UC8T8FoCAhg64dNIxQfCwhEQ

Posted

Sorry, w tygodniu mniej czasu: 

• wróciłem ponownie do php 8.0,
  • zrobiłem test z compatibility checkerem dla wersji 4.x (screen),
  • spróbowałem ponownie wgrać pliki przez Total Commandera, a potem Fillezille - bez rezultatu (komplet plików to oczywiście paczka z panelu klienta).

W logach wciąż widnieje ten sam błąd, mimo że - tak jak sugerował Majster87 - sprawdziłem czy mam plik Dispatcher.php w katalogu system

[STDERR] PHP Fatal error:  Uncaught Error: Class "IPS\Dispatcher" not found in /home/......../domains/......../public_html/init.php:1032\nStack trace:\n#0 [internal function]: IPS\IPS::exceptionHandler()\n#1 {main}\n  thrown in /home/........../domains/........./public_html/init.php on line 1032\n

Zrzut ekranu 2026-01-10 112806.png