Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie mi błędu który pojawił się po zmianie serwera ;(

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing' in /home/cowboys/domains/especiales.eu/public_html/admin/sources/base/ipsRegistry.php:1631 Stack trace: #0 /home/cowboys/domains/especiales.eu/public_html/admin/sources/base/ipsRegistry.php(498): ipsRegistry->setUpSettings() #1 /home/cowboys/domains/especiales.eu/public_html/admin/sources/base/ipsController.php(75): ipsRegistry::init() #2 /home/cowboys/domains/especiales.eu/public_html/admin/sources/base/ipsController.php(62): ipsController->init() #3 /home/cowboys/domains/especiales.eu/public_html/admin/index.php(24): ipsController::run() #4 {main} thrown in /home/cowboys/domains/especiales.eu/public_html/admin/sources/base/ipsRegistry.php on line 1631

Proszę o ewentualne skazówki ;)

Opublikowano

Witam czas płynie nie ubłaganie a porad jak to mówią 0 wiec postanowiłem spróbować inaczej się za to wziąć zrobiłem upgrade do najnowszej wersji IPB no dało to pozytywne rezultaty nie mniej jednak problem pozostał jeśli chodzi o kodowanie polskich znaków. Znaki pogubiły się w nickach i tematach , napisanych już po upgrade forum z 2.x.x na 3.x.x . Tematy z przed upgrade 2.xx na 3xx zawierają wszystkie poprawne znaki Kodowanie bazy to utf-8 baza utf-8. Nie będę się rozpisywał co i jak bo DawPi jest na bieżąco :)

• Manager
Opublikowano

Powiem tak upgrade do najnowszej wersji pomógł aczkolwiek nie pomogło to za wiele ze względu na błędy w bazie więc ten ruch odpada, czytałem trochę i czy tu chodzi o safe mode ?

Skąd pewność, że masz błędy w bazie? A skoro masz pewność to na pewno wiesz jakie to błędy, zatem napisz coś o nich, a spróbujemy pomóc.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Po aktualizacji posypały się polskie znaki jak pisałem wcześniej także w nickach, Edycja w ACP nazwy użytkownika jest nie możliwa wyskakuje tabliczka z info że występuje błąd i nie można tego zrobić. To jedyny mankament jaki zdążyłem zauważyć po za tym w tematach można edytować. Przyczyną tego stanu rzeczy może być nie pełna konwersja bazy do utf8 dlatego trudno mi stwierdzić jak się zachowa po pełnej konwersji . Zapomniał bym dodać że podczas próby zalogowania na nick z skrzaczonym nickiem wywala błąd bazy danych na nickach bez polskich znaków wszystko hula

Edytowane przez cowboys
Opublikowano (edytowane)

Tak na tym tak :) ale mam inny serwer na którym przeprowadzałem boje :) Przecież na użytkowym forum nie będę przeprowadzał swoich eksperymentów które kończą się często tragicznie :). Dlatego zanim coś zrobię najpierw przetestuję i przećwiczę a potem wdrażam

Edytowane przez cowboys
Opublikowano

Nie niestety nie po przeniesieniu nadal ten sam problem

wróciłem do wersji 3.03 ponowiłem upgrade i tabele są oki lecz polskie znaki jak wcześniej po krzaczyły się lecz nie są to ? tylko KĹamsta w MieĹcie próbowałem ustawień set_names dla forum dla utf8 i co ciekawe pojawił się ten sam błąd jak z przed upgrade . Moim zdaniem kręcę się w kółko a nie potrafię znaleźć racjonalnego wyjścia z tej sytuacji . Co ciekawe wszystko jest na utf8 więc powinno trybić .

Opublikowano (edytowane)

własnie też tak pomyślałem :) wykonałem zapytanie SHOW VARIABLES LIKE "character_set%"

co zwróciło mi na obecnym serwerze

character_set_client utf8

character_set_connection utf8

character_set_database utf8

character_set_filesystem binary

character_set_results utf8

character_set_server latin2

character_set_system utf8

character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

a na nowym

character_set_client utf8

character_set_connection utf8

character_set_database utf8

character_set_filesystem binary

character_set_results utf8

character_set_server latin1

character_set_system utf8

character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

nie wiem czy to ma jakeś znaczenie w sumie wszystko jest tak samo oprócz latin . Serwer VPS zagraniczny dlatego chyba latin 1

Edytowane przez cowboys
Opublikowano (edytowane)

Dodaje kolejne spostrzeżenia może ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tego problemu :)

Wszedłem w baze z tematem danym i wyglada tak :

Poszukuję całych albumów z muzyką szanty, polską i nie tylko

diagnoza brzmi :

To krzaczenie powstało ze złożenia problemów, w następującej kolejności:

1. Kodowanie utf-8 interpretowane jako cp1252.

2. Kodowanie utf-8 interpretowane jako iso-8859-2.

Ten sam temat na forum :

PoszukujÄ caĹych albumĂłw z muzykÄ szanty, polskÄ i nie tylko

Wygląda na to że przy upgrade została dodana interpretacja

Może się mylę i nie tu szukam ale w sumie w tematach są polskie w utf8 tylko nie poprawnie wyświetlone

Wniosek jest dla mnie jednoznaczny zmieniła się interpretacja utf8 na serwerze z iso-8859-2 na cp1252 czy można to jakoś rozwiązać ?

Edytowane przez cowboys
  • Manager
Opublikowano

Nie nie, upgrade nie ma nic do kodowania.

Wg mnie powinieneś sprawdzić, jak są zapisane obecne posty (co już zrobiłeś) i jak nowe w bazie danych i będziemy wtedy kombinować.

Nie ma się co poddawać, tylko ja się poruszam trochę po omacku, ale myślę, że damy radę.

---

Opublikowano

Baza obecna sprawna stary serwer zapis z tabeli topic

test ĂłĹĹÄźşÄĹÄĹĂł

Kodowanie utf-8 interpretowane jako iso-8859-2.

Baza na nowym serwerze ten sam zapis

test ółńćźżąśęłó

To krzaczenie powstało ze złożenia problemów, w następującej kolejności:

• Manager
Opublikowano

No, ale myślisz, że to czyja wina?

Generalnie to dziwna sytuacja. Przecież forum jak i kodowanie powinno działać od strzała. :) A co admin serwera na to mówił?

---

Opublikowano

Czyja wina ? Nie rozumiem sugestii , ale mniejsza z tym. Czy jest z tego wyjście ? Twierdzisz że baza jest dobra kodowanie dobre i że powinno to trybić. A jednak nie ,support serwera nie jest też w stanie stwierdzić przyczyny. Sugestie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.