Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmotywowany tym tematem piszę w nadziei, że ktoś pomoże :a:

Otóż problem jest taki, że po pierwsze nie mam w zasadzie żadnego pojęcia o "kodzeniu" czy "modzeniu", a działam metodą ruskiego profesora Porównajewa - tu podpatrzę, tam pogrzebię i czasem coś mi się uda :a:

Ale do rzeczy:

Flashchat ma moduły integracji z niemal wszystkimi CMS-ami i skryptami for jakie są używane w necie (ostatnia wersja ma zdaje się 75 modułów integracji) w tym do naszego ulubionego skryptu, czyli IP.BOARD. Od wersji 1.x do 3.x

I to działa - wystarczy przy instalacji zaznaczyć z czym chcemy integrować i tyle roboty. Loginy i hasła wchodzą pięknie.

Kiedy używaliśmy wersji czata 4.7.x. i forum 2.3.4 po kliknięciu na dorobiony w menu forum link do czata automatycznie logowało na czat.

Ale... problem jest z uprawnieniami. Domyślnie w czacie jest 4 grupy userów:

Admin - i tu przyporządkowuje z forum userów z grupy admin i supermodów

Moderator - moderatorów z forum

User - całą resztę zarejestrowanych na forum

Nobody - i tu do IPB nikogo nie przyporządkowuje

I w tym jest ten "myk" bo nie chcemy, żeby na czata mogli się logować userzy z grup zbanowany, zarejestrowany czy zawieszony, a domyślnie tak się dzieje i zbanowane trolle włażą na czata.

Kiedyś na forum Flashchata ktoś dał rozwiązanie do wersji 6.x czata i 2.3.4 IP.Board i od biedy działało - z tym, że nie zabraniało dostępu zawieszonym.

Przesiedziałem parę godzin i udało mi się przerobić to tak, że wpuszcza tylko ustawione w pliku grupy, ale też wpuszcza zawieszonych - i tu sam się zawiesiłem :a:

Drugim, mniejszym problemem jest to, że czat pokazuje userów z ich loginem, a nie nazwą wyświetlaną, ale to mniej uciążliwe - kiedyś zgrzebałem pliki do wersji forum 2.3.x., teraz jeszcze nie doszedłem gdzie to siedzi :) (może ktoś i na to zerknąć?)

Moim zdaniem jeśli ktoś chce mieć czat na forum czy gdziekolwiek warto się tym skryptem zainteresować, bo kosztuje symboliczne 5$ z dożywotnim upgreadem (sic!) a możliwościami przerasta wszystkie czaty proponowane przez IPS.

Teraz trochę kodu (cały plik integracji z IPB3):

<?php

/************************************************************************/

//!!! IMPORTANT NOTE

//!!! FlashChat 4.4.0 and higher support a new user role: ROLE_MODERATOR

//!!! Please edit the getUser and getRoles function if you need use of

//!!! the new moderator role. This change has not yet been applied.

/************************************************************************/

// integration class for Invision Power Board (www.invisionboard.com)

$curdir = getcwd();

$ipb_root_path = realpath(dirname(__FILE__) . '/../../../') . '/';

chdir($ipb_root_path);

require_once($ipb_root_path . 'conf_global.php');

chdir($curdir);

class IPBCMS {

var $userid;

var $loginStmt;

var $getUserStmt;

var $getUsersStmt;

function IPBCMS() {

$this->loginStmt = new Statement("SELECT m.member_id, m.name AS login, m.ip_address as ip_address, m.member_group_id as mgroup from ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."members as m WHERE LOWER(m.name)=? AND m.members_pass_hash = MD5(CONCAT(MD5(m.members_pass_salt),MD5(?))) AND member_group_id IN (4,3) LIMIT 1");

$this->getUserIdStmt = new Statement("SELECT *

FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."sessions

WHERE id=?") ;

$this->getUserStmt = new Statement("SELECT member_id, name AS login, g.g_is_supmod AS is_admin, g.g_open_close_posts AS is_moderator FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."members AS m INNER JOIN ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."groups AS g ON m.member_group_id = g.g_id WHERE member_id=? AND member_group_id IN (4,3) LIMIT 1");

$this->getUsersStmt = new Statement("SELECT member_id, name as login FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."members WHERE member_group_id IN (4,3)");

$this->userid = NULL;

if (isset($_COOKIE['session_id'])) {

$rs = $this->getUserIdStmt->process($_COOKIE['session_id']);

if($rs && ($rec = $rs->next())) {

$this->userid = $rec['member_id'];

}

}

}

function isLoggedIn() {

return $this->userid;

}

function getRoles($group) {

$rv = NULL;

if ($group == 1)

$rv = ROLE_ADMIN;

elseif ( $group == 2 )

$rv = ROLE_MODERATOR;

elseif ($GLOBALS['fc_config']['liveSupportMode'])

$rv = ROLE_CUSTOMER;

else

$rv = ROLE_USER;

return $rv;

}

function getUserProfile($userid) {

if ($userid == SPY_USERID) $rv = NULL;

elseif ($user = $this->getUser($userid)) {

$rv = ($id = $this->isLoggedIn() && ($id == $userid)) ? $GLOBALS["INFO"]["board_url"] . "/index.php?act=UserCP&CODE=01" : $GLOBALS["INFO"]["board_url"]."/index.php?showuser={$user[id]}";

}

return $rv;

}

function getUser($userid) {

$rv = NULL;

if(($rs = $this->getUserStmt->process($userid)) && ($rec = $rs->next())) {

if ( $rec['is_admin'] == 1 )

$level = 1;

elseif ( $rec['is_moderator'] == 1 )

$level = 2;

else

$level = 0;

$rec['roles'] = $this->getRoles($level);

$rv = $rec;

}

return $rv;

}

function login($u_login, $u_password) {

// taken from IPB's Login::do_login function

if (($rs = $this->loginStmt->process(stripslashes(str_replace("'", "'", $u_login)), $u_password)) && ($rec = $rs->next())) {

// statements used by IPBCMS::login()

$this->updateIPStmt = new Statement("UPDATE ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."members SET ip_address=? WHERE id=? member_group_id IN (4,3)");

$this->deleteSessionStmt = new Statement("DELETE FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."sessions WHERE ip_address=? AND id <> ?");

$this->updateSessionStmt = new Statement("UPDATE ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."sessions SET member_name=?, member_id=?, running_time=?, member_group=?, login_type=? WHERE id=? member_group_id IN (4,3)");

$this->deleteSessionIPStmt = new Statement("DELETE FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."sessions WHERE ip_address=?");

$this->insertSessionStmt = new Statement("INSERT INTO ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."sessions (id, member_name, member_id, running_time, member_group, ip_address, browser, login_type) VALUES (?,?,?,?,?,?,?,?)");

$this->userid = $rec['member_id'];

$GLOBALS['INFO']['cookie_domain'] = $GLOBALS['INFO']['cookie_domain'] == "" ? "" : $GLOBALS['INFO']['cookie_domain'];

$GLOBALS['INFO']['cookie_path'] = $GLOBALS['INFO']['cookie_path'] == "" ? "/" : $GLOBALS['INFO']['cookie_path'];

@setcookie("member_id", $rec['member_id'], 0, $GLOBALS['INFO']['cookie_path'], $GLOBALS['INFO']['cookie_domain']);

@setcookie("pass_hash", $rec[password], 0, $GLOBALS['INFO']['cookie_path'], $GLOBALS['INFO']['cookie_domain']);

// update profile if IP address missing

if ($rec[ip_address] == "" || $rec[ip_address] == '127.0.0.1') {

$this->updateIPStmt->process($_SERVER[REMOTE_ADDR], $rec['member_id']);

}

// create or update session

$poss_session_id = isset($_COOKIE[$GLOBALS[iNFO][cookie_id]."session_id"]) ? urldecode($_COOKIE[$GLOBALS[iNFO][cookie_id]."session_id"]) : FALSE;

if ($poss_session_id) {

// delete any old session with this ipadd that doesn't match our session id

$this->deleteSessionStmt->process($_SERVER[REMOTE_ADDR], $poss_session_id);

$this->updateSessionStmt->process($rec[login], $rec['member_id'], time(), $rec[mgroup], 0, $poss_session_id);

}

else {

$session_id = md5(uniqid(microtime()));

// delete any old sessions with this users ip

$this->deleteSessionIPStmt->process($_SERVER[REMOTE_ADDR]);

$this->insertSessionStmt->process($session_id, $rec[login], $rec['member_id'], time(), $rec[mgroup], $_SERVER[REMOTE_ADDR], substr($HTTP_USER_AGENT,0,50), 0);

}

return $rec['member_id'];

}

}

function userInRole($userid, $role) {

if($user = $this->getUser($userid)) {

return ($user['roles'] == $role);

}

return false;

}

function logout() {

}

function getUsers() {

$rv = $this->getUsersStmt->process();

return $rv;

}

function getGender($userid){

// 'M' for Male, 'F' for Female, NULL for undefined

return NULL;

}

}

$GLOBALS['fc_config']['db'] = array(

'host' => $INFO['sql_host'],

'user' => $INFO['sql_user'],

'pass' => $INFO['sql_pass'],

'base' => $INFO['sql_database'],

'pref' => $INFO['sql_tbl_prefix']."fc_",

);

$GLOBALS['fc_config']['cms'] = new IPBCMS();

foreach($GLOBALS['fc_config']['languages'] as $k => $v) {

$GLOBALS['fc_config']['languages'][$k]['dialog']['login']['moderator'] = '';

}

?>

Na czerwono zaznaczone jest to co dodałem. Przyznaję bez bicia - nie do końca wiem co zrobiłem, ale działa ;) - w tym przykładzie wpuszcza na czat tylko userów z grup nr 3 i 4

Reasumując ten przydługi wywód - chodzi o to, żeby była możliwość blokowania dostępu określonym grupom userów, a także by czat nie wpuszczał zawieszonych, zbanowanych i oznaczonych jako spamerzy.

No i gdyby ktoś wiedział jak zrobić, żeby czat wyświetlał "display name" zamiast "login name" bylibyśmy wdzięczni dozgonnie.

p.s. mam nadzieję, że mnie DawPi nie zastrzeli za takiego tasiemca, w dodatku z kodem wklejonym w quote, ale głupio przyznać, nie wiem jak pokolorować kawałki kodu w "code"

• Manager
Opublikowano

Bo w code się nie da kolorować. Zróbmy to etapami.

Najpierw login na nazwę wyświetlaną:

zamień wszystkie:

m.name AS login

Na:

m.members_display_name AS login

Zapisz i sprawdź.

Jak pyknie, to jedziemy dalej.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Mam, zmieniłem name na members_display_name - wyświetla wyświetlaną.

function IPBCMS() {

$this->loginStmt = new Statement("SELECT m.member_id, m.name AS login, m.ip_address as ip_address, m.member_group_id as mgroup from ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."members as m WHERE LOWER(m.name)=? AND m.members_pass_hash = MD5(CONCAT(MD5(m.members_pass_salt),MD5(?))) AND member_group_id IN (4,3) LIMIT 1");

$this->getUserIdStmt = new Statement("SELECT *

FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."sessions

WHERE id=?") ;

$this->getUserStmt = new Statement("SELECT member_id, members_display_name AS login, g.g_is_supmod AS is_admin, g.g_open_close_posts AS is_moderator FROM ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."members AS m INNER JOIN ".$GLOBALS["INFO"]["sql_tbl_prefix"]."groups AS g ON m.member_group_id = g.g_id WHERE member_id=? AND member_group_id IN (4,3) LIMIT 1");

• Manager
Opublikowano

Banned należy sprawdzić po wykonaniu zapytania -> if id grupy == banned to exit.

Suspended to będzie myślę nowe pole w tabeli members - restrict_post które to również musisz pobrać i potem sprawdzić ifem, czy coś zawiera.

Generalnie nie preferuję takiego 'kodzenia' bez możliwości testów, więc powinieneś zrobić to na swoim podwórku. :)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.