Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

notebook, mały, ładny, i w miarę wydajny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zadam prymitywne pytanie, ale ci aktywniejsi zauważyli już że nie bardzo znam się na komputerach...

Potrzebuję niewielki notebook, sprzedałem już nawet swojego wielkiego laptopa który i tak był wykorzystywany do sprawdzania poczty w trasie, albo odwiedzania invisionize.pl :szczerbaty:

Koniecznie notebook powinien mieć 1GB ramu. Dysk niewielki, wystarczy 100GB. Procesor - może być jedno rdzeniowy ale minimum 1.8GHz. 2 USB, i tyle. Powinien być bez systemu! Praktycznie każdy z notebooków ma WIN7, przed którym bronie się jak przed ogniem. Chcę XP-ka.

Czy ktoś może doradzić który z modeli wybrać, mogę dać do 1300zł, za nowy. W grę wchodzą tylko sklepy typu Vobis, komputronik, saturn czy media markt. Allegro i inne sklepy wysyłkowe sobie odpuszczam.

PS: Było by super gdyby był to ASUS ^_^

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Nie ma znaczenia, który wybierzesz - z każdego będziesz na równi zadowolony. Jeśli jesteś przekonany do Asusa, bierz EEE PC. Osobiście bym wolał MSI Wind.

Który model? Zależy od zasobności portfela - szukaj tego, który zaoferuje najwięcej w cenie do 1300zł. Dużego wyboru nie masz ;)

PS Jest różnica między notebookiem a netbookiem ;)

Opublikowano

No tak patrzę, w katowicach jeden ze sklepów sprzedaje go za 1079zł, wszędzie są z WIN7 :(

Wygląda na bardzo dobry i solidny, hmmm :rolleyes:

Opublikowano

Format i po bólu :)

Tyle że za system się płaci...

Za 1300 będzie trudno nowy kupić. Ja kupiłem Asusa Eee 11,6" , waga 1,1kg, z systemem XP, Za nowy z powiększonym do 2GB RAM dałem 1600.-

Opublikowano (edytowane)
Tyle że za system się płaci...

Dokładnie :)

Tego asusa z 1GB ramu widziałem dziś w MM za 1299zł

1 Giga, spokojnie do neta wystarczy. Używkę w sumie mógł bym kupić, ale zależy mi żeby było choć kilka miesięcy gwarancji producenta, albo serwisowej. Z tą drugą ciężko bo po komisach cienko stoją z dobrymi i niezniszczonymi małymi lapkami :)

Edytowane przez santoz
Opublikowano (edytowane)

10 do 11 cali, spokojnie wystarczy.

Nie bardzo wiem czym się różni notebook od netbooka. Więc nie odpowiem :)

Szukam komputera do internetu, więc chyba netbook do tego pasuje?

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Trzeba się przygotować że kupując netbooka na którym już bedzie zainstalowany system, na reinstalację chociażby na linuxa jakiegoś.

Z racji tego że producent takowego sprzętu próbuje na każdym kroku udowodnić że to ich i tylko ich produkt, dokładając oprogramowanie które jest bezużyteczne i irytujące.

Na święta mój znajomy dostał takowego Sony Vaio, byłem przy jego pierwszym uruchomieniu, na pokładzie był totalnie oskrobany Windows 7 Basic w którym takie czynności jak zmiana tapety (!) czy włączenie aero sprawiają nie lada trudności, do tapety trzeba ściągać osobny program "hackujący" (bo oczywiście dla MS, znaczek windowsa na pulpicie jest cenniejszy niż złoto), a o aero mozna zapomnieć, bo i bez tego notebook ledwo się uruchamia, i tym samy przechodzę do tego o czym chciałem napisać na początku zdania, komputer uruchamiał się dłużej niż najbardziej zawalony PC z XP który miałby ze 1000 wirusów, 500 programów i 100 softu dodanego do autostartu.

Chwilami myśleliśmy że system się zawiesił bo nie odpowiadał przez dobre 20 minut po czym się rozładował, dopiero za drugim podejściem udało się go uruchomić po 30 minutach około.

Po uruchomieniu, tak jak mówiłem - szok, jakiś syfiasty komercyjny norton, skaner mcaffe, samouczek office '10, sterowniki, programy Sony do odtwarzania dźwięku, video i innego badziewia. Skończyło się na tym że w pierwszej sesji systemu było ponad 60 procesów i użycie ramu, uwaga - 600MB (!!), dla powagi sytuacji podpowiem że netbooki mają zazwyczaj 1GB (1000MB) ramu, czyli zostaje nam marne ~400MB na nasze programy jak GG, firefox, poczta i inne które też zajmują pamięć. Resztę satysfakcji z obsługi czegoś takiego możecie sobie wyobrazić.

Przeglądanie internetu jest uciążliwe na tym 10 czy 11 calowym monitorku, do tego dochodzi bezużyteczny touchpad.

Podsumowując:

Netbook - Pod jednym warunkiem: Wywalamy cały soft od producenta i stawiamy Windowsa XP, pod 1GB ramu i te jednojajowe procki nada się idealnie.

Pełnowymiarowy tani laptop - Jest dużo ofert, zazwyczaj za 1200 można dostać 2 rdzenie, 2 GB ramu i 15 calowy monitor na którym praca staje się przyjemniejsza.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, osobiście nic do WIN 7 nie mam, jednak nie potrafię pojąć jak można na tak słaby sprzęt wrzucać takie oprogramowanie.

Większość tych malutkich urządzeń ma coś co nazywa się "Windows 7 starter 1". Nie wiem co to, i chyba nie chcę się dowiedzieć. Dziś pochodziłem trochę po sklepach, i właśnie taką 7-kę mają.Znalazłem tylko 2 modele bez systemu, i jeden z XP-kiem. Porażka.

Pełnowymiarowego już nie chcę powiedzmy - "nie mieści się w schowku".

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Odpowiedz sobie najpierw na pytanie czego Ty w ogóle oczekujesz po tym urządzeniu. Czy ma to być mobilna przeglądarka internetowa z możliwością otwierania .ppt, dla których 1GB to i tak za dużo, czy interaktywne centrum rozrywki, na którym będziesz robił wszystko to, co do tej pory na pececie. Jeśli to drugie, to nie netbook mija się z celem.

Opublikowano (edytowane)

No pewnie, ale mi chodzi że jeśli dojdzie do tego WIN 7, to już nie jest tak wesoło.

Na starym PC miałem 1.5GHz AMD Athlon, 768 ram, i jakoś żyłem.

Ale jak wrzuciłem Vistę, to nie dało się korzystać z komputera, w przypadku win7 i tego netbooka dają głowę że będzie podobnie.

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Testowałem Vistę i W7 beta ,legalne z Microsoftu na moim komputerze.

Vista - tragedia, ledwie się ruszał. Ale W7 chodził szybciej niż XP!

Opublikowano

No pewnie, ale mi chodzi że jeśli dojdzie do tego WIN 7, to już nie jest tak wesoło.

Na starym PC miałem 1.5GHz AMD Athlon, 768 ram, i jakoś żyłem.

Ale jak wrzuciłem Vistę, to nie dało się korzystać z komputera, w przypadku win7 i tego netbooka dają głowę że będzie podobnie.

Aleś Ty uparty! Zrozum, że system z desktopa jest zupełnie inny od tego, którego Microsoft stworzył dla netbooków. Zauważ, że Win7 działa też na smartphone'ach, które rzadko kiedy przekraczają 1GHz. Jakie więc jest to porównanie do Twojego Athlona? Poza tym jeśli Ci przeszkadza, to format i po sprawie - sam stwierdziłeś, że jest niemożliwym znaleźć dobry sprzęt bez preinstalowanego systemu.

A najprościej to iść do MediaMarktu i godzinę się pobawić na jednym z takich OSów zainstalowanym na najsłabszym netbooku. Wtedy sam się przekonasz czy Ci będzie przeszkadzać.

Opublikowano

A ja proponuję przemyśleć zakup takiego: http://www.x-kom.pl/p/59024-netbook-10-asus-eee-pc-1015pem-n550-1024-250-czarny.html Asusa, albo takiego Asusa: http://www.x-kom.pl/p/58386-netbook-10-asus-eee-pc-1018p-n475-1024-250-czarny.html

A do tego wszystkiego dokupić licencję Windows XP. Patrzyłem za sterownikami do tych modeli - są przygotowane dla XP. Dla pewności spójrz tutaj: http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl

Ewentualnie Packard Bell już z licencją XP: http://www.x-kom.pl/p/60755-netbook-10-packard-bell-dot-se-n450-1024-160-xph-czarny.html Jednak tutaj pojawia się kwestia starszego sprzętu, mniejszej wydajności.

Mnie osobiście najbardziej podoba się większy netbook, 12 calowy. Na przykład taki Asus: http://www.x-kom.pl/p/63504-netbook-12,1-asus-eee-pc-1215n-d525-2048-320-czarny-mat.html Ale tutaj niestety nie ma sterowników do XP na stronie Asusa. Jednak wydajność wyższa, ekran większy i o większej rozdzielczości.

-=mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy=-

Wszystko o rowerach! Zapraszam!