Skocz do zawartości

Downgrade z 3.2.2 do 3.1.4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Zrobiłem (na swoje nieszczęście) upgrade forum z 3.1.4 do 3.2.2 no i ..... chciałbym zrobić konwersję wsteczną, do 3.1.4 (zgrałem pliki, zrobiłem backup).

Dlaczego chce zrobić? Bowiem nie spodziewałem się, że stary skin nie będzie pasował do forum... oczywiście ktoś ogarnięty by to przewidział :)

Niniejszym prosze o jakąś pomoc jak zrobić downgrade do poprzedniej wersji. Bo w tej nowej, nie dość, że skin należy dostosować, to jeszcze polskie znaki tradycyjnie szlag trafił, ale to już inna para kaloszy

dzięki z góry.

EDIT: Wyczytałem na forum, że jak się nei ma kopii bazy danych to nic nie pomoże. ALE - ja mam kopię bazy danych, z tym, że:

Postaram się dość jasno wytłumaczyć. Otóż, miałem dwa fora 3.1.4, jedno testowe, jedno które po testach uruchomiliśmy. Oba miały tę samą bazę danych, ale to "nie testowe" chodziło kilka miesięcy, więc baza danych /posty, avatary itp/ zdezaktualizowały się. Niemniej jednak drzewo z tabelami jest z 3.1.4 na forum testowym.

I tak: Czy jest możliwość w takim razie, by mając stare drzewo, ale z nieaktualną bazą danych /postów itp/ zrobić powrót i potem posty z 3.2.2 przenieść do 3.1.4?

Edytowane przez smyku
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego chce zrobić? Bowiem nie spodziewałem się, że stary skin nie będzie pasował do forum... oczywiście ktoś ogarnięty by to przewidział :)

Zrobiłeś jeno nieprzemyślane posunięcie i teraz chcesz zrobić takie drugie?

Nie łatwiej dostosować skórkę i wyświetlanie polskich znaków niż ręczne (bo inaczej się nie da) przenoszenie nowych postów do starej bazy?

Edytowane przez Gonzo
Opublikowano

No właśnie nie łatwiej, tzn tak uważam teraz, bowiem stary skin robiony był przez 3 osoby, trzech laików którzy mają pobieżne pojęcie o html, robiony był dobre kilkanaście dni (na ślepo zmieniane "a co się stanie jak wpiszę tutaj inny parametr"), więc teraz próby walki z obecnym są mocno skazane na porażkę.

Tym bardziej, że wygląd bazowy forum spod 3.1.4 wersji wzięty był z http://www.gpf-design.com, więc mieliśmy jakby gotowca, zmienialiśmy jedynie top i kosmetykę.

http://www.fcliverpool.pl/forumtesst/

tak z grubsza wyglądała strona pod 3.1.4 (bez tego obrazka - tapety w tle).

Dlatego sądzę, że powrót w drugą stronę byłby prostszy.

Opublikowano

Ręczę Ci, że dostosowanie skórki będzie o wiele łatwiejsze niż ręczne grzebanie w bazie (to są dziesiątki wzajemnie zależnych wpisów dla każdego posta i wątku - praktycznie nie do zrobienia przy więcej niż kilku postach).

Myśleć trzeba przed (np. testując zmiany na localu) i dostosować skórkę przed przejściem na nowy silnik. Po zmianie i aktywności na forum nie ma praktycznie możliwości powrotu.

Musisz zacząć myśleć "do przodu" i jak najszybciej dostosować skórkę do nowych rozwiązań. Być może najłatwiej byłoby kupić taką usługę - bezmyślność zawsze więcej kosztuje. ;)

Opublikowano (edytowane)

Taaaa, dostosować nową skórkę. Jasne :)

A kto się tym zajmuje? I ile to może kosztować? :P

I czy jeśli posiadam pliki z FTP ze starego forum, to do czegoś się mogą przydać?

Edytowane przez smyku
Opublikowano

OK, żeby uciąć dalsze dywagacje:

1. Możesz postawić forum 3.1.4 z bazą danych konta testowego.
  2. Nie przeniesiesz bazy danych z 3.2 na forum 3.1.4, nawet opierając się na drzewie tabel.
  3. Jest cała masa osób zajmujących się dostosowywaniem stylów do nowych wersji. Osobiście mogę polecić admina ipbforumskins.com. Ale usługa do tanich nie należy - trzeba liczyć się z ubytkiem ok. 300$.
  4. Nie wykonuje się aktualizacji skryptu bez zrobienia aktualnej kopii bazy i plików!
  5. Skontaktuj się z administratorem serwera - jeśli mądrze wybrałeś usługodawcę, to będzie on miał aktualną kopię bazy.

• Manager
Opublikowano

Nic z tym fantem nie zrobisz, jak nie masz dość obszernej wiedzy - a nawet wtedy nikt Ci nie zagwarantuje powodzenia.

Tak jak wyżej - zapłacić za dostosowanie skina i naprawę polskich znaków. Zlecenie możesz dodać do naszej giełdy (mogę się tym zająć).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.