Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Gdzie należy wstawić znaczniki H1 aby tytuł forum był wyświetlany właśnie jako nagłówek H1? Próbowałem w kilku miejscach i faktycznie nazwa mojego forum była traktowana jako nagłówek H1, ale albo wyświetlana była ze znacznikami <h1> </h1> albo odbijało się to na braku widoczności meta deskrypcji... Podejrzewam, że trzeba to wkleić gdzieś tutaj:

<head>
 <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset={$this->settings['gb_char_set']}" />
 <title>{$header_items['title']}<if test="pagenumberintitle:|:$header_items['page']"> {$this->lang->words['page_title_page']} {$header_items['page']}</if></title>
 <link rel="shortcut icon" href='<if test="$this->registry->output->isHTTPS">{$this->settings['board_url_https']}<else />{$this->settings['board_url']}</if>/favicon.ico' />
 <link rel="image_src" href='{$this->settings['meta_imagesrc']}' />
 <script type='text/javascript'>
 //<![CDATA[
  jsDebug   = {parse expression="intval($this->settings['_jsDebug'])"}; /* Must come before JS includes */
  USE_RTE   = <if test="userte:|:$this->memberData['members_editor_choice'] == 'rte'">1<else />0</if>;
  DISABLE_AJAX = parseInt({$this->settings['disable_text_ajax']}); /* Disables ajax requests where text is sent to the DB; helpful for charset issues */
  inACP   = false;
  var isRTL  = false;
  var rtlIe  = '';
  var rtlFull  = '';
 //]]>
 </script>
 {parse template="includeCSS" group="global" params="$css"}
 {parse template="includeMeta" group="global" params="$metaTags"}
 <meta property="og:title" content="{IPSText::htmlspecialchars( str_replace( ' - ' . $this->settings['board_name'], '', $header_items['title'] ) )}"/>
 <meta property="og:site_name" content="{IPSText::htmlspecialchars( $this->settings['board_name'] )}"/>
 <meta property="og:image" content="{$this->settings['meta_imagesrc']}"/>
 <meta property="og:type" content="article" />
 <if test="isLargeTouch:|:$this->registry->output->isLargeTouchDevice()">
 <meta name="viewport" content="width=device-width;">
 </if>
 <if test="isSmallTouch:|:$this->registry->output->isSmallTouchDevice()">
 <meta name="viewport" content="width=1024px">
 </if>
 {parse template="includeJS" group="global" params="$jsModules"}
 {parse template="includeFeeds" group="global" params="$documentHeadItems"}
 {parse template="includeRTL" group="global" params=""} 
 {parse template="includeVars" group="global" params="$header_items"}
</head>

W bicie globalTemplate, ale nie jestem pewien. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o nazwę forum, którą się ustawia w ACP => Settings=> System => General Configuration => Community name :) Według zaleceń ekspertów SEO, nazwa strony powinna być jednocześnie jej nagłówkiem H1. Tzn. fajnie by było, bo w moim przypadku nazwa mówi o tematyce forum. Ale równie dobrze może to być np. logo...

Chodzi o to że forum IPB po instalacji w ogóle nie posiada nagłówków H1 i H2. Z H2 już sobie poradziłem, natomiast w przypadku H1 jeśli wstawię znaczniki tak:

<h1><title>{$header_items['title']}<if test="pagenumberintitle:|:$header_items['page']"> {$this->lang->words['page_title_page']} {$header_items['page']}</if></title></h1>

To nie wyświetlane są meta dane. A tytuł strony widziany jest tak, jak chcę czy jako nagłówek H1.

Natomiast jak dam znaczniki w środku:

<title><h1>{$header_items['title']}<if test="pagenumberintitle:|:$header_items['page']"> {$this->lang->words['page_title_page']} {$header_items['page']}</if></h1></title>

albo tak:

<title><h1>{$header_items['title']}</h1><if test="pagenumberintitle:|:$header_items['page']"> {$this->lang->words['page_title_page']} {$header_items['page']}</if></title>

to wtedy tytuł mojej strony w nagłówku belki przeglądarki wyświetlany jest tak:

<h1> Sony Ericsson World - International Sony Ericsson Forum </h1>

I dlatego pytam gdzie to najlepiej wstawić żeby tytuł był prawidłowo wyświetlany, meta dane widziane przez boty wyszukiwarek a tytuł traktowany jako nagłówek h1 :) No chyba że uważacie że to nie ma absolutnie żadnego znaczenia i dać sobie z tym spokój :unsure:

Edytowane przez Jurij
Opublikowano

Jakiego innego rezultatu się spodziewałeś dodając tagi do <title>?

Pamiętaj że obojętnie ile poradników SEO wyczytasz i ile z nich użyjesz, bez dobrej treści strony nic zadowalającego nie uzyskasz.

Opublikowano

Jakiego innego rezultatu się spodziewałeś dodając tagi do <title>?

Takiego, że tytuł forum będzie od tej pory traktowany jako nagłówek H1.

Pamiętaj że obojętnie ile poradników SEO wyczytasz i ile z nich użyjesz, bez dobrej treści strony nic zadowalającego nie uzyskasz.

I napisałeś to, bo uważasz moje forum za bezwartościowe czy może dlatego, że robię błąd bo pomimo rozwijania forum chcę także wyeliminować wszystkie znane mi błędy związane z jego pozycjonowaniem?

H1 w meta?! Wstaw to poniżej sekcji HEAD!

Nie trzeba się oburzać :( Po prostu zapytałem, bo nie znam się na html ani php, a wszelkie moje dotychczasowe działania w tym zakresie nie zakończyły się pełnym sukcesem. Zatem mam wstawić:

dodatkowo? Nie będzie to podwójnie wyświetlane? Mam to wstawić pomiędzy head i body czy gdziekolwiek w części <body id='ipboard_body'> ? I kolejne pytanie które mnie nurtuje - skoro nagłówki H1 są takie ważne w pozycjonowaniu, czemu te stosowane przez IPB w standardzie nie są wyświetlane jako H1?

Jedyne co znalazłem w sieci to podobny temat na konkurencyjnym forum, niestety bez odpowiedzi...