Skocz do zawartości

Od czego zacząć pisanie modyfikacji pod IP. Board?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Amfidiusz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zainteresowałem się pisaniem aplikacji oraz rozszerzeń pod IPB. Posługuję się tym poradnikiem -> http://www.invisionpower.com/support/guides/_/advanced-and-developers/application/start-here-creating-an-application-r145. Wszystko rozumiem, jednak nie wiem od czego zacząć. Czy lepiej na początku tworzyć proste hook'i, a później dopiero z nabytym doświadczeniem aplikacje? Czy nie ma to znaczenia? Jeśli ktoś też mógłby powiedzieć, co taki amator jak ja, może napisać na sam początek - proszę o wypowiedź. Mam tu na myśli jakieś proste zadania :)

Opublikowano

Ja zacząłem pisać aplikacje ok. 2-3 tygodnie temu i efekty są takie, że wydałem z 7 modyfikacji w tym 1 na której zarobiłem już 120$ na IPS'ie.

Według mnie najlepiej zacząć od pisania modyfikacji. Nie są trudniejsze od hooków, masz większe pole do popisu itd. Zrób jakieś formularze / pobieranie danych - takie standardy. Zobacz z czym to się je.

• Lubię to 1

Znajdziesz mnie na LinkedIn

Opublikowano (edytowane)

Na prawdę, tylko 3 tygodnie? Ile czasu na to poświęcałeś dziennie, jeśli można spytać? Tak ogólnie, to gratuluję ;).

No ale właśnie piszesz proste formularze, pobieranie danych: tylko, że nie mam kompletnie pomysłu jaką ;). Planowałem zrobić coś takiego jak miał XvAK na rzezni, czyli mini - sklep w sidebarze. Tyle, że u mnie byłby on w osobnym oknie, jako apka.

Jednak czy takie coś wypali? Czy nie jest to specjalnie trudne dla człowieka, który dobrze zna PHP strukturalne, słabo OOP i dość dobrze C++?

Edytowane przez kubek3898
Opublikowano

Tak, 3 tygodnie. Średnio 2-3 h dziennie.

Jednak czy takie coś wypali? Czy nie jest to specjalnie trudne dla człowieka, który dobrze zna PHP strukturalne, słabo OOP i dość dobrze C++?

OOP nie znałem w ogóle, strukturalny zacząłem uczyć się w grudniu tamtego roku.

Dam Ci pomysł, zrób i się na nim naucz - statystyki psychostats:

• Nauczysz się co i jak z modułami / sekcjami,
  • Pobieranie z bazy,
  • Sortowanie,
  • Stronnicowanie,
  • Langi, templaty,
  • Panel admina ( kto może widzieć itp ),
  • itd..

To taki przykład, sam miałem to robić na początku ale... prawie skończyłem i nie zapisałem szablonów przed usunięciem - wszystko poszło. :P

• Lubię to 1

Znajdziesz mnie na LinkedIn

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Tylko nie użyj przedrostka, z którego korzysta inny modder, bo mogą być nieprzyjemności ;)

Cyfry oznaczają wersję forum, której modyfikacja jest dedykowana. Dzięki nim użytkownikom łatwiej rozpoznać, czy będzieona działała bez problemów na ich forum. I tak wszystkie mody DP34 zostały stworzone dla IPB w wersji 3.4.x

Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Amfidiusz
  • Lubię to 2
Opublikowano

Już rozumiem ;). Dzięki Amfidiusz, za szczegółowe wyjaśnienie.

Myślę, że temat można zamknąć, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jeśli będę miał problem z jakąś aplikacją, lub nie będę czegoś wiedział -> napiszę nowy wątek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.