Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ok. 2 latach postanowiłem przejść z MyBB do IPB. Konwersja się powiodła - bez żadnych problemów, jednak uważam, że nie jest wszystko OK.

po 1 i najważniejsze - po konwersji użytkownicy nie mogą zalogować się swoim starym hasłem z myBB.
mam włączoną metodę logowania "converter" - http://imgshr.com/606759

po 2. po konwersji nie pokazuje IP z jakiego były napisane posty- MyBB ma zapisane te dane w bazie.

po 3. po konwersji nie pokazuje IP i daty rejestracji użytkowników - MyBB ma zapisane te dane w bazie.

Screen do pkt 2 i 3: http://imgshr.com/7e0329

W zasadzie to krytyczny jest błąd nr. 1 - problem z logowaniem użytkowników. Adresy IP i daty rejestracji użytkowników, nie są dla mnie aż tak ważne. Chociaż fajnie by było je mieć. Próbowałem robić konwersję kilka razy, a dwa razy całkowicie przeinstalowałem ipb.

Wersje programów:

IPB: 4.1.17.1,

konwerter: 4.1.17.1

MyBB: 1.8.9

Opublikowano

Zrobiłem już ticketa na IPS, jednak sądząc po komunikacie, który aktualnie się wyświetla na ich stronie, to pewnie zajmie to kilka dni.

Jeśli operacja mybb -> IPB 3.x -> IPS4 pomoże, to mogę spróbować. Skąd można pobrać archiwalne wersje IPBoard? W Client Arena na stronie IPB mogę jedynie pobrać najnowszą wersję.

Opublikowano
3 godziny temu, live4net napisał:

. Skąd można pobrać archiwalne wersje IPBoard?

W tym sęk, że z oficjalnych źródeł możesz pobrać jedynie

3 godziny temu, live4net napisał:

najnowszą wersję

Opublikowano

Problem z IP IPB olało:

Hello,

we cannot assist with custom conversion of items which are not part of the standard conversion unfortunately, unless you have had your conversion done by ourselves under a purchased custom conversion. We can look at the issue with usernames and passwords however

Kind Regards,
Marc Stridgen

Jednak logowaniem się zajmą. Wydaje mi się, że konwersja MyBB --> IPB 3.x --> IPB 4.x by nie pomogła, ponieważ dane się dobrze wyeksportowały. Ten sam hash i sól mam w IPB co jest w bazie danych MyBB. Problemem raczej jest sama metoda logowania converter. Najprawdopodobniej używa innej funkcji do hashowania niż MyBB.

Problem z IP udało mi się rozwiązać samemu. Zostawiam tu przydatne kwerendy:

UPDATE ipb_core_members t1, mybb_users t2
SET t1.ip_address = inet_ntoa(conv(HEX(t2.lastip), 16, 10))
WHERE t1.member_id = t2.uid;

UPDATE ipb_forums_posts t1, mybb_posts t2
SET t1.ip_address = inet_ntoa(conv(HEX(t2.ipaddress), 16, 10))
WHERE t1.post_date = t2.dateline;

• Lubię to 2
Opublikowano

Support IPB bardzo szybko zajął się zgłoszeniem. Tak jak podejrzewałem, problemem była metoda logowania 'converter'. Wgrali mi plik Convert.php do katalogu system/Login/ i teraz wszystko działa. Zostawiam ten plik, gdyby ktoś miał podobny problem. Podejrzewam, że przy najbliższej aktualizacji znajdzie się on w konwerterze. 

Dziękuję za pomoc, można zamknąć.

Convert.php

• Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.