Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z logowaniem na forum, a dokładnie chyba userzy którzy byli w bazie już zarejestrowanie przed jej konwersją. W panelu ACP w metodach logowania wygląda to tak jak w załączniku i nie można zmienić statusu logowania standardowego jest jakaś blokada. Czy kojarzycie w czym może być problem?

logowanie.png

Opublikowano

Dzięki za pomoc, włączyłem konwerter jednak nadal jest problem z logowaniem, czy kojarzycie jak wygląda proces logowania dla skonwertowanych użytkowników, w jakiej tabeli przechowywane są hasła ?  W tabeli prefix_core_members w polu members_pass_hash nie ma nic dla tych użytkowników tzw. skonwertowanych w polu memberrs_pass_salt ją jakieś "krzaki" ale nie są to hasła tych użytkowników z vbulletina. Obawiam się że w całej bazie danych nie ma tych haseł. 

Wiem że w vbulletin tak jest haszowane hasło 

UPDATE `user` SET `password` = MD5(CONCAT(MD5('newpassword'), `user`.`salt`)) WHERE `userid` = 1

Czy kojarzycie jak to jest w IP Board ?

Opublikowano

Niestety z tego co widzę nie jest raczej możliwe "sklejenie" hasła usera ze starych danych vbulletin, ponieważ hasło dla vbulletin tworzone jest w następujący sposób

hasło_zakodowane = MD5(CONCAT(MD5('haslo_wpisywane_przez_usera'), salt))

a dla IP Board

hasło_zakodowane = MD5(CONCAT(MD5(salt),MD5('haslo_wpisywane_przez_usera')))

czyli dla IP Board salt jest dodatkowo kodowane MD5 i kolejność pól jest odwrotna względem sposobu w Vbulletin.

Stąd moje pytanie, jak można inaczej rozwiązać ten problem? Logowanie za pomocą konwertora dla starych userów (którzy zakładali konto na vbulletinie) niestety nie działa. Jak to najlepiej i najsprawniej przeprowadzić, macie jakieś własne doświadczenia? Czy wysłać emailing do użytkowników z prośbą o zmianę hasła lub zdefiniowanie go ponownie? Czy można jakoś automatycznie nadać nowe hasła użytkownikom i wysłać im wiadomość o takiej zmianie ?

Opublikowano
1 hour ago, rozrabiakaneros said:

Stąd moje pytanie, jak można inaczej rozwiązać ten problem? Logowanie za pomocą konwertora dla starych userów (którzy zakładali konto na vbulletinie) niestety nie działa. Jak to najlepiej i najsprawniej przeprowadzić, macie jakieś własne doświadczenia? Czy wysłać emailing do użytkowników z prośbą o zmianę hasła lub zdefiniowanie go ponownie? Czy można jakoś automatycznie nadać nowe hasła użytkownikom i wysłać im wiadomość o takiej zmianie ?

Najlepiej napisać na support do IPSu aby Ci to zrobili :)

See me on GitHub or aXenDev.net!

• Manager
Opublikowano

Po konwersji z vB hasła powinny działać. Na pewno włączyłeś tę metodę? Jeśli tak to napisz do nich maila - chyba najszybciej Ci pomogą. To za skomplikowana sprawa by tak tutaj sobie dywagować co poszło nie tak.

Choć się może okazać, że również tego nie zrobią i zalecą by każdy 'zresetował' sobie hasło poprzez opcją przypominania tegoż.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.