Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W poprzednim temacie ( ) nawiązałem do pewnego błędu:

Fatal error: Allowed memory size of 1071822332 bytes exhausted (tried to allocate 137411088 bytes) in /home/netgamer/ftp/DS/forum_ipb/admin/sources/classes/output/formats/html/htmlOutput.php on line 579

Kolega powiadomił mnie o nim, jednak zbadawszy dokładniej sprawę oświadczam że nie ma to nic wspólnego z pamięcią serwera.

Już wyjaśniam o co chodzi.

Są rodzaje grup mające odpowiednie uprawnienia. mnie chodzi o konkretnie 2. Moderators i Validating. Można tworzyć kolejne bazując na uprawnieniach tych 2. I tu zaczyna się problem. Wchodząc do Manage User Permissions tworzymy uprawnienia na bazie Moderators lub Validating i każda osoba będąca w grupie z takowymi uprawnieniami nie wejdzie na forum bo wywali wyżej wymieniony błąd tak samo jest z samym Validating. Też uniemożliwia użytkowanie forum.

Proszę o pomoc bo jest to spore utrudnienie.

Heart breackers and life takers...

• Manager
Opublikowano

Witam,

powiedz koledze, że jeśli się na czymś nie zna to niech Ci nie radzi, bo źle na tym wyjdziesz, a kolega niech się po prostu douczy i nie trwa w tym błędnym przekonaniu, co ten błąd oznacza.

A oznacza tylko i wyłącznie - za mało dostępnej pamięci lub wielkości komórki pamięci na serwerze, który po prostu nie potrafi poradzić sobie z obsługą zapytania wysłanego do niego przez skrypt.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Tak się składa że ja to sprawdziłem. Przenosiłem go pokolei do innych grup, i jak tylko przenioslem go do grupy z podobnymi uprawnieniami i zawsze jak byl w normalnej grupie normalnie działał, a jak go przeniosłem do nowych to wywalało mu błąd.

Opublikowano

Mam 12giga na forum wiec jak za mało miejsca? ponad 10giga na baze. A widze że dzieje się tak w konkretnych operacjach z grupami więc prosze nie pisz że za mało miejsca. Gdyby tak było i ja bym nic nie zrobił a normalnie operuje forum.

Opublikowano

A o co by nie chodziło, nawet gdyby chodziło o ram to i tam jest tyle że starczy na 20 takich forów i jeszcze by zostało. Czemu nie wieżysz że bład wyskakuje poprzez problem z grupami jak piszę że sprawdziłem to.

• Manager
Opublikowano

WieRZę Ci. Jednak Ty mnie nie słuchasz.

To tak, jakbyś mi próbował wytłumaczyć, że słowo 'jeden' znaczy dwa lub więcej. No, ale tak nie jest. Jeden to zawsze jeden. Koniec kropka.

---

• Manager
Opublikowano

Ja wszystko napisałem. Nie potrafię rozmawiać z kimś, kto uważa, że ma rację, chociaż jej nie ma. Wklep sobie pierwszą część tego błędu w jakąkolwiek wyszukiwarkę i zobaczysz, że ludzie piszą tylko o braku pamięci, bo ta informacja właśnie to oznacza. Śmiesznie nie? :)

---

Opublikowano

Dobrze, błąd błędem. Ale co zrobić jeśli user X jest w grupie Members i normalnie korzysta z forum. A następnie przenoszę tegoż usera do grupy Validating i nagle po odświeżeniu strony przez tego usera pojawia mu się błąd. Lecz gdy z powrotem przeniosę go do grupy Members błąd znika i user X cieszy się forum.

• Manager
Opublikowano

Mówisz o skutku. My piszemy o przyczynie.

Wiem, że starasz się jakoś wytłumaczyć sobie, że to nie wina serwera i za mało pamięci lub za mała komórka pamięci (RAM), no, ale jest tak jest.

Nie wytłumaczę Ci tego z tym przenoszeniem usera, bo nie ma co tłumaczyć. Widocznie jako Validating wykorzystuje więcej pamięci. Tyle.

• Lubię to 1

---

Opublikowano

Najprościej zmienic w pliku php.ini dla całego serwera, przykładowo:

memory_limit = 32M

Dla jednego folderu/domeny w .htaccess:

php_value memory_limit 64M

Czy dla jednego pliku PHP, ale nie testowałem:

ini_set('memory_limit', '64M');

• Lubię to 1
10wi68l.png
  • Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.