Skocz do zawartości

ROZWIĄZANY: Angielskie nazwy miesięcy po zmianie serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W ostatnim czasie zmieniałem serwer dla 3 serwisów działających na IP.Board. I po tej zmianie pojawił się "dziwny" problem. Otóż jedno forum wyświetla polskie nazwy miesięcy, ale dwa pozostałe już nie. Co w trakcie przeprowadzki mogło popsuć się?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

ACP ^_^:%-): Wygląd :a: Tłumaczenia :a: Polski :a: Edytuj :a: set_locale :a: pl_PL

Mam tutaj wpisane: pl_PL.ISO-8859-2

Wszystkie stoją na tym samym serwerze?

Tak, wszystkie 3 na tym samym serwerze.

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Wszystkie na tej samej wersji forum?

Tak, wszystkie na 3.1.2

Opublikowano

Weź zapytaj admina, czy każde konto na którym stoją poszczególne fora, 'obsługuje' setlocale w wersji polskiej.

Mam odpowiedź: locale jest jedno dla całego serwera (a nie dla każdego konta).

Opublikowano

Masz też j.angielski na forum dodany? Jeśli tak to czy ma ustawione setlocale czy tylko kodowanie?

Tak to wygląda na forum które aktualnie wyświetla angielskie nazwy miesięcy: http://imagehost.pl/images/lubforumje.jpg

BTW, od administratora serwera dostałem taka informację:

\root@s1:~# locale

LANG=pl_PL.UTF-8

LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"

LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"

LC_TIME="pl_PL.UTF-8"

LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"

LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"

LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"

LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"

LC_NAME="pl_PL.UTF-8"

LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"

LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"

LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"

LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"

LC_ALL=

root@s1:~#

Forum z polskimi nazwami miesięcy ma ustawiona lokalizację pl_PL.UTF-8. Natomiast forum z angielskimi nazwami miesięcy ma lokalizację: pl_PL.ISO-8859-2. Może tu jest jakaś przyczyna?

• Manager
Opublikowano

Może inaczej: na forum, gdzie masz problem z datami, zmień wpis z ISO-8859-2 na UTF-8 i sprawdź, czy problem zniknął. Zignoruj inne błędne kodowanie, bo to tylko na chwilkę - by potwierdzić problem, a potem by admin miał pole do popisu. Rozumiesz czy jeszcze inaczej to napisać?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Może inaczej: na forum, gdzie masz problem z datami, zmień wpis z ISO-8859-2 na UTF-8 i sprawdź, czy problem zniknął. Zignoruj inne błędne kodowanie, bo to tylko na chwilkę - by potwierdzić problem, a potem by admin miał pole do popisu.

Zmieniłem lokalizację w ustawieniach języka forum z ISO-8859-2 na UTF-8 i pojawiły się już polskie nazwy miesięcy. Jednak z wiadomych względów (krzaki) wróciłem na ISO-8859-2.

O co poprosić administratora serwera?

Opublikowano
O co poprosić administratora serwera?

Jakby to powiedzieć.. ^_^

\root@s1:~# locale

LANG=pl_PL.UTF-8

O 'dokompilowanie' tutaj wersji z ISO-8859-2.

Zrobione & działa :%-):

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.