Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się, czy po usunięciu użytkownika zostaje po nim jakiś ślad - np. historia logowań z adresami IP? Mam na myśli np. o sytuację, gdy ktoś "narozrabiał" na forum i później poprosił o usunięcie konta (mam do tego prawo) a po jakimś czasie np. policja poprosi mnie o podanie adresów IP tego byłego już użytkownika. Czy wówczas będę miał jakiś "ślad" po nim?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Jeżeli przechowywane są kopie zapasowe tobez problemu masz wszystko.

No dobrze, ale kto będzie bawił się w przechowywanie wielu kopii a następnie szukanie tej właściwej zawierającej konto danego usera?

test123 to usunięty użytkownik:

OK, ale to chyba jego ostatni IP? A co w sytuacji gdy będę chciał przygotować historię wszystkich adresów IP danego usera, coś jak tutaj - http://img.pl/cJMLDWJ ?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Dane na temat tego kiedy użytkownik wchodził, na jakie strony, z jakiej przeglądarki korzystał itd. dostępne są w logach serwera. Jak hosting nie jest jakiś beznadziejny to powinieneś mieć zapas spakowanych logów z dłuższego czasu.

A jeżeli chodzi o bazę danych forum to będziesz miał najwyżej tyle co o istniejących użytkownikach - posty, wiadomości czy troszkę logów(np. ostrzeżeń).

• Manager
Opublikowano

Wydaje mi się, że autor wcale nie chce mieć tych danych i nie udostępniać ich nikomu, a nas pyta, jak to faktycznie jest - czy są one składowane czy wprost przeciwnie.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Dane na temat tego kiedy użytkownik wchodził, na jakie strony, z jakiej przeglądarki korzystał itd. dostępne są w logach serwera. Jak hosting nie jest jakiś beznadziejny to powinieneś mieć zapas spakowanych logów z dłuższego czasu.

A jeżeli chodzi o bazę danych forum to będziesz miał najwyżej tyle co o istniejących użytkownikach - posty, wiadomości czy troszkę logów(np. ostrzeżeń).

OK, logi serwera zawierają adres IP ale nie zawierają loginu usera.

Wydaje mi się, że autor wcale nie chce mieć tych danych i nie udostępniać ich nikomu, a nas pyta, jak to faktycznie jest - czy są one składowane czy wprost przeciwnie.

Nie, chcę zabezpieczyć się na przyszłość i mieć pewność, że nawet po usunięciu konta usera historia jego logowań nadal będzie zapisana w bazie forum - to na pewno ułatwi odnalezienie jego IP.

Opublikowano
Historia logowań? Było tak od razu. Łap.

Hmm, a czym to różni się od historii logowań usera wbudowanej w skrypt IP.Board? :)