Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Zabezpieczenie komputera "publicznego"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio przymierzam się do zakupu komputera, który miałby służyć ludziom oczekującym w kolejce do mojej firmy. Jedynym jego zadaniem byłoby udostępnianie internetu. Zdecyduję się pewnie na jakąś niedrogą jednostkę opartą o Celerona. Jednak w tym temacie chciałbym poruszyć kwestię zabezpieczenia oprogramowania. Chciałbym, żeby użytkownik nie miał dostępu do jakiejkolwiek edycji plików systemowych czy przeglądarki.

Stąd pytanie: W jaki sposób mogę zmusić komputer, żeby przy star-upie, po wciśnięciu przycisku power, ładował mi WinXP z wyłączonym procesem explorer.exe? Jest to w ogóle możliwe?

Opublikowano

Nie możesz wyłączyć explorer.exe. Stwórz nowego użytkownika, który będzie automatycznie logowany po restarcie systemu i określ mu uprawnienia, np brak dostępu do Panelu sterowania, brak możliwości instalowania programów itd. Prosta sprawa.

46279b204b.png

Rozwiążemy dla Ciebie każde zadanie z matematyki: http://matma4u.pl

Opublikowano

W Windows XP masz trzy rodzaje kont użytkowników: Administrator, Konto z ograniczeniami i konto Gość

Dzięki temu możesz umożliwić korzystanie tylko z określonych plików i folderów, wydzielić część dysku twardego, umożliwić korzystanie tylko z niektórych programów, zainstalowanych na komputerze.

46279b204b.png

Opublikowano

XP? uważaj na F1 - przeze pomoc Windows można się w różne dziwne miejsca dostać :D

Pomyśl może o linuksie odpalanym z CD.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki temu możesz umożliwić korzystanie tylko z określonych plików i folderów, wydzielić część dysku twardego, umożliwić korzystanie tylko z niektórych programów, zainstalowanych na komputerze.

Hmmm... Z początku miałem zamiar ustawić pełnoekranowego FF i zablokować co tylko się da. Wtedy miałbym pewność, że nikt nie podmieni tapety, nie ustawi dziwnej strony startowej czy w ogóle wszystkiego nie zablokuje. Można w koncie z ograniczeniami wyłączyć możliwość instalowania jakichkolwiek programów?

Jednak mam pytanie na boku: co za firmę zakładasz? :P I gdzie? w .pl czy .nl?

Firma należy do moich rodziców, ale jestem wpisany jako pełnomocnik ogólny, co przekłada się de facto na współwłaściciela :D Mam zabezpieczać firmę od strony informatycznej, dźwiękowej i jakiejkolwiek innej, która wymaga zabawy ze sprzętem czy kabelkami. Poza tym Bawię się w marketing i plany strategiczne - co akurat przyda mi się do CV :P

Pomyśl może o linuksie odpalanym z CD.

To też jest ciekawy pomysł! Jest jakaś możliwość, żeby automatycznie restartować taką dystrybucję co np. 2h albo po 15 min. od braku aktywności użytkownika? Da się spersonalizować takiego linuksa (tapeta firmowa, wygaszacz etc.)? Albo jeszcze lepiej: żeby po wyjściu z wygaszacza ładował się system zrestartowany?

Edytowane przez Amfidiusz
Opublikowano

Słuchaj z XP możesz praktycznie wszystko blokować, ale jest jedno ale: pełne możliwości dostępne są w wersji Pro. Oczywiście w wersji Home też można co nieco zmienić, a po odpowiednim "zhakowaniu" plików ma się możliwości takie jak w wersji Pro - oczywiście wszystko jest legalne, tylko trzeba mieć dość dobrą wiedzę w temacie.

Myślę, że dla Ciebie (i nie tylko) najlepszym rozwiązaniem będzie rozwiązanie oparte na linuksie, osobiście polecam Ubuntu 9.04 (za free). Masz pełne możliwości konfiguracyjne. Już na starcie bez żadnych ustawień, każde zainstalowanie jakiejkolwiek aplikacji wymaga podania hasła administratora (ustalanego podczas instalowania systemu).

Możesz dowolnie i cokolwiek tylko chcesz ograniczać: np dostęp do internetu, dostęp do poszczególnych programów itp.

A wszystko jest łatwe i przyjemne. "Zajechanie" tego systemu jest praktycznie niemożliwe.

46279b204b.png

• 4 tygodnie później...