Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie tak jak w temacie:

Jakie pliki i tabele musimy backupować, a jakie możemy?

FTP

Nie interesuje mnie backupowanie awatarów użytkowników ani tła ich profilów - domyślam się, że z kopii mogę wyłączyć katalogi upload/bgimages oraz upload/profile.

Czy katalog cache jest mi potrzebny, czy w przypadku problemów mogę go "wygenerować" na podstawie bazy/styli? Jeśli jest mi potrzebny, to co na pewno jest zbędne, a co powinno się przydać?

Jak "bezpiecznie" automatycznie wyeksportować style - czy są one w jakiś XML.tar.gz przechowywane gdzieś na serwerze, czy muszę to po każdej zmianie sam ręcznie eksportować?

MySQL

Domyślam się, że tabele search_sessions, search_visitors i search_keywords nie są mi koniecznie potrzebne i same się odtworzą jak będą potrzebowały tego.

Co z tabelami cache_simple. cache_store, content_cache_posts, content_cache_sigs, core_like_cache, core_tags_cache?

Co z tabelami logów? mail_error_logs, moderator_logs i tak dalej? Ja wiem, że logi są przydatne potem, ale nie muszę ich codziennie zrzucać - fullbackup można zrobić raz na tydzień?

Co ze skinami - jak widzę on też mają swoje tabele - może lepiej backupować tabele ze skinami, niż exportowaćdo XML.tar.gz?

Transferu mam mało, backup jest robiony codziennie - jak zacznę backupować niepotrzebne rzeczy to transfer się w ogóle skończy.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym?

Opublikowano

Ale dziwny temat :unsure: Po pierwsze, wolę nie pytać jaki masz hosting. Nawet darmowy FWL oferuje 200 GB transferu, a przyzwoite hostingi już teraz tego nie limitują. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za lepszym hostingiem :)

A wracają do tematu - backup ftp warto zrobić po zainstalowaniu / zaktualizowaniu forum oraz przed jakąś większą akcją typu aktualizacja skryptu / przeniesienie na inny hosting. Nie wiem jakie masz aplikacje, ale np. Galeria czy Download zapisują pliki z podziałem na miesiące danego roku. Czyli jak np. zrobisz sobie backup wszystkiego do kwietnia 2013, to w lipcu wystarczy że zrobisz backup maja, czerwca i lipca i wszystko nadal będziesz miał.

Co do bazy sql, to poczytaj temat o jej optymalizacji, znajdziesz w nim ciekawe informacje które tabele warto wyczyścić przed backupem i że wszystkie warto optymalizować co jakiś czas, aby zmniejszyć ich objętość. A co do backupu - rób backup całej bazy. Bo potem jak stanie się nieszczęście to co zrobisz? Będziesz wgrywał tabelami i utrudniał sobie życie rozmyślaniami, czy czegoś nie zapomniałeś wgrać? Nonsens. Wgrywa się backup całej bazy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jurij ja wiem, że chciałeś dobrze, ale ja zadałem w miarę konkretne pytania, a Twoje odpowiedzi w żaden sposób się z nimi nie pokrywały. Pierwsze zdanie to wybitnie nie w temat, drugi akapit ni w ząb, a trzeci w ogóle 'poczytaj sobie i znajdź'. Jakbym znalazł coś sensownego na ten temat to bym nie pytał tutaj.

Rozumiem, że nikt z Was (ktoś Ci reputację postawił za post, nawet nie chce mi się sprawdzać) nie robił 'limitowanego' backupu i codziennie zrzucacie i pchacie po sieci wszystko, łącznie z awatarami użytkowników oraz cachem szukajki. Ja nie mogę sobie pozwolić na taką przyjemność.

Opublikowano

Zadałeś pytania i otrzymałeś konkretne odpowiedzi. Jeśli ich nie rozumiesz, to czytaj do skutku aż zrozumiesz. Jeśli Twój hosting nie umożliwia Ci wykonania 4 kopii bazy sql w miesiącu, bo się boisz że Ci transferu braknie, to jest to kpina a nie hosting. Gdybyś wykazał się odrobiną własnej inicjatywy, to zajrzałbyś do tego tematu: http://forum.invisionize.pl/topic/32754-jak-dbac-o-baze-sql/ i wiedziałbyś jak postępować z bazą SQL. Bo kwestię FTP wyjaśniłem powyżej.

P.S.

To już jest szczyt ignorancji:

(ktoś Ci reputację postawił za post, nawet nie chce mi się sprawdzać)

I zdziwisz się, jak sprawdzisz kto dał tę reputację :)

• Manager
Opublikowano

W sumie racja, zadałeś dość konkretne pytania, więc spieszę z odpowiedzią.

FTP

Nie interesuje mnie backupowanie awatarów użytkowników ani tła ich profilów - domyślam się, że z kopii mogę wyłączyć katalogi upload/bgimages oraz upload/profile.

Dokładnie tak. Choć ja bym wolał robić kopię przyrostową - najpierw zgrać wszystko, a potem po prostu dogrywać do kopii nową zawartość z tych folderów.

Czy katalog cache jest mi potrzebny, czy w przypadku problemów mogę go "wygenerować" na podstawie bazy/styli? Jeśli jest mi potrzebny, to co na pewno jest zbędne, a co powinno się przydać?

Ile on u Ciebie zajmuje? 2-10MB? Gra wg mnie nie warta świeczki. Jeśli już chcesz szukać oszczędności to na konkretnej ilości danych, a nie takiej maliźnie.

Jak "bezpiecznie" automatycznie wyeksportować style - czy są one w jakiś XML.tar.gz przechowywane gdzieś na serwerze, czy muszę to po każdej zmianie sam ręcznie eksportować?

Bezpieczny i pewny eksport tylko w ACP w menu "Wygląd". Żadne inne metody. Takie pliki nie są przechowywane. Są to pliki instalacyjne skinów.

Domyślam się, że tabele search_sessions, search_visitors i search_keywords nie są mi koniecznie potrzebne i same się odtworzą jak będą potrzebowały tego.

Nie odtworzą się. Widzę, że jeszcze masz naleciałości z systemu phpBB i ich dziwnego sposobu katalowania 'szukań'.

Co z tabelami cache_simple. cache_store, content_cache_posts, content_cache_sigs, core_like_cache, core_tags_cache?

Nie kojarzę tabeli cache_simple. cache_store - NIE usuwaj. content_cache_posts, content_cache_sigs - możesz usuwać z powodzeniem. core_like_cache, core_tags_cache - nie ruszaj.

Co z tabelami logów? mail_error_logs, moderator_logs i tak dalej? Ja wiem, że logi są przydatne potem, ale nie muszę ich codziennie zrzucać - fullbackup można zrobić raz na tydzień?

Pierwszą tabelę możesz czyścić. W drugiej są przechowywane wszelkie akcje moderatorskie. Cele - statystyczne i kontrolne.

Co ze skinami - jak widzę on też mają swoje tabele - może lepiej backupować tabele ze skinami, niż exportowaćdo XML.tar.gz?

Eksport plików.

Jedno pytanko: jaki masz serwer i jakie parametry na swoim koncie?

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Serwer nie jest moim wyborem i na razie muszę na tym działać. Migracja gdzieś indziej nie przechodzi, bo a) nie ma kasy, b) nie ma dostępu do delegacji NS-ów, bo 'właściciel' domeny wyjechał. Ja działam na tym co mam. A jest ubogo - 35 GB transferu miesięcznie, gdzie na obecną chwilę (14 dzień miesiąca) mamy 12GB wykorzystane + 1 GB IPS CDN też poszło. Nie planuję robić po 300 MB dziennie ruchu na samym backupie, bo nie starczy. Forum przygarnąłem po kimś i dopiero zaczynam to ogarniać, możliwe, że jest tam wielki burdel, ale bez backupów ani rusz i nie lecę z motyką na słońce ;). Do tego 'pracuje' tam też kilka innych osób, zupełnie zielonych w temacie i w każdej chwili mogą coś zepsuć.

cache obecnie zajmuje 40MB. (mówisz, że powinien 2-10MB? Czyli wypadałoby się zainteresować co tam jest).

Kopia przyrostowa to bardzo fajna sprawa, ale niestety nie mam dostępu do ssh i rdiff-backup nie odpalę, a sprawdzonego i bezpiecznego narzędzia do robienia tego po FTP (co zresztą i tak się pewnie skończy gigantycznym transferem, bo porównania i tak musiałby się odbywać po stronie zdalnej) nie widziałem. Jak wywalę tła i awatary, to mam koło 120MB do backupowania, przy codziennym backupie daje to koło 3.6GB, na co chyba mogę sobie pozwolić. Jeśli da się 'wyłączyć' 40 MB katalog cache (obecnie) to spadnie to do 2.4GB - co już różnicą jest ;).

W sumie z tego co zauważyłem to tutaj DirectAdmin nie liczy ruchu po mysql-u, więc mogę bez kombinowania mysqldump-ować wszystko i pakować u siebie w backupie, więc temat bazy danych możemy wyłączyć z rozważań.

PS DA pokazuje 620MB bazę, robienie zrzutów lokalnie i pakowanie ich na serwerze nie wchodziło w grę - skończy to się kiedyś przekroczeniem czasu na wykonywanie skryptu PHP i będę miał 'urwany' backup. Przesyłanie niespakowanej bazy skończyłoby się zabiciem transferu w pół miesiąca :D

Czyli trzeba ręcznie eksportować styl po jakiś większych zmianach - hmm, szkoda, ale dziękuję za informacje. Trzeba będzie sobie wyrobić nawyk do tego.

Tak, mam dużo 'naleciałości' po phpBB3 - dlatego się upewniam - aczkolwiek phpBB3 trzymało style w plikach i dało to się 'łatwiej' backupować :-)

Dzięki DawPi

Edytowane przez JamLasica