Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Potwierdzenie e-mail nie jest wymagane, a mimo tego część użytkowników trafia do grupy "użytkownik oczekujący"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zaobserwowałem dziwne zjawisko na moim forum. Otóż potwierdzenie e-mail nie jest wymagane, a mimo tego część użytkowników trafia do grupy "użytkownik oczekujący". Na forum korzystam z modyfikacji 

Stop Forum Spam, ale tam chyba nie ma żadnej opcji która cześć użytkowników dodawałaby do tej własnie grupy. Przykładowa zawartość grupy - http://i.imgur.com/zKegX6Y.png- nazwy użytkowników oraz adresy e-mail dość "podejrzane". Może to spamerzy? Ale dlaczego i w jaki sposób trafiają do grupy "uzytkownik oczekujący"?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Przeczytaj te adresy e-mail, a będziesz miał odpowiedź. Jeśli jednak nadal będzie Ci mało, to wyłącz dodatek antyspamowy i zobaczysz, że te boty będą się rejestrować już do normalnej grupy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżę, bo temat wciąż aktualny. Przykładowa zawartość grupy oczekujący (przypomnę, że na forum nie mam ręcznej aktywacji kont czy to przez użytkownika, czy przez admina):

nHOLBI8.png

OK, część adresów e-mail już na pierwszy rzut oka wygląda na podejrzane (potencjalni spamerzy), ale nie wszystkie. I właśnie czasami piszą do mnie użytkownicy, że zarejestrowali się i czekają na link aktywacyjny a nic do nich nie przychodzi (i nie przyjdzie, bo ta funkcja jest wyłączona). Czy można jakoś ten problem rozwiązać? Jaka funkcja forum dodaje niektórych użytkowników do grupy "oczekujący"?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Hmm, ale czy po rejestracji (bez wymaganego potwierdzenia e-mail) użytkownik nie jest automatycznie logowany na forum?  :icon_surprised:

Poza tym dzisiaj otrzymałem taką wiadomość:

"Wypełniam dobrze formularz i robię dalej. Na maila nie przychodzi link aktywacyjny. Na forum jestem uziemiony na stronie http://www.forumpc.pl/index.php?app=tos "

Sprawdziłem w ACP i użytkownik był zbanowany. Nie wiem czy ma to związek z tematem, ale postanowiłem o tym wspomnieć.

Opublikowano

TOS jest w najnowszej wersji (2.0.1). Przed chwilą dokonałem próbnej rejestracji i nie utknąłem na tym. Poza tym TOS raczej nie przenosi użytkowników do grupy "oczekujący".

Wydaje mi się, że problemem może być fabryczny system antyspamowy - w jaki sposób można go wyłączyć?