Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Analizując Google Analytics update z IPB3 na IPB4 miał bardzo negatywny wpływ na ruch na forum.

Najbardziej ucierpiał współczynnik odrzuceń: wzrost o 90% (z 30% do 57%) oraz odsłony strony/sesje (spadek z prawie 4 na 2).

Statystyki pochodzą z trzech dni na tydzień przed update i trzech dni na tydzień po update, a więc bardzo miarodajne (+te same dni tygodnia).

Ewidentnie coś jest nie tak.

Czy zaobserwowaliście aż tak diametralne zmiany na swoich witrynach?

analytics-przed-i-po-update.jpg

Opublikowano (edytowane)

2. Bodajże w regulaminie GA masz zapis o tym iż statystyki potrzebują +/- miesiąca, aby mogły być miarodajne.

Edytowane przez Macsch15
To nie jest miejsce na prywatne wycieczki.
Opublikowano

Robiłem w życiu wiele dużych zmian na forum, m.in.: phpBB3 -> vBulletin -> vBseo -> nowszy vBulletin -> IPB3 -> IPB4 i tego typu skrajne dane zawsze oznaczały, że coś poszło nie tak. W najlepszym przypadku źle był zaimplementowany kod Google Analytics. W najgorszym zmiana struktury linków i utrata znacznej części ruchu.

Myślę jak dojść teraz do tego co jest nie tak.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Usunąłem i wstawiłem kod GA ponownie. Jak napisał DawPi, na IPB4 nie ma skina mobilnego.

Pochwali się ktoś swoimi statystykami z Google Analytics?

Pomocne byłoby porównanie okresu tydzień/miesiąc przed i po update.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytałem o opinię największego eksperta w Polsce od Google Analytics i powiedział, że kod jest źle zaimplementowany. To dziwne, ponieważ wstawiłem tak jak IPS każe.

Czy lepiej bezpośrednio wkleić kod w szablon?