Skocz do zawartości

Force spider/bot to use skin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem stylu dla "Force spider/bot to use skin". Według książek powinien tutaj znajdowac się styl domyślny (czyli również to co widzi człowiek), czy może wersja XML?

PS. W jaki sposób mogę podejrzeć forum w wersji XML?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Manager
Opublikowano

Owy skin XML służy właśnie do przekazania go robotom.

Z podglądem tego skinu jest zabawna sprawa, bo nie można go wybrać z listy na dole, ale w ACP jest ustawione, że ludzie mogą go widzieć. Widocznie z jakiś powodów IPS tak zadecydował.

Zajrzyj pod taki adres: http://forum.invisionize.pl/xml.php ;)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Owy skin XML służy właśnie do przekazania go robotom.

Nie pamiętam jak to fachowo nazywa się, ale chyba za tworzenie takich styli widocznych tylko dla wyszukiwarek można dostać bana w tych właśnie wyszukiwarkach (gdy ktoś miły zgłosi)?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Zadecydował tak, gdyż:

Notatka: Ukrywanie skinów publicznie nadal umożliwia dostęp do skina za pomocą bezpośredniego adresu URL oraz przez mapowanie użytkowników. Aby w pełni zmienić dostęp, wyedytuj ustawienia i ograniczenia danej grupy.

Nie jest więc on wyświetlany zwykłym użytkownikom, gdyż nie jest im przydatny. Jeśli jednak user wpisze bezpośredni adres URL, to skin zostanie mu zmieniony. Google więc nie może tego uznać za cloaking ;)

PS Ja używam normalnego skinu dla robotów, gdyż jest on całkiem nieźle zoptymalizowany.

PSS To 'ukrywanie skinów publicznie' wypadałoby zmienić ;)

EDIT: necik, ale właśnie o to chodzi, że skin ten nie jest ukryty dla gości ;)

Opublikowano

PS Ja używam normalnego skinu dla robotów, gdyż jest on całkiem nieźle zoptymalizowany.

Mógłbys podać jakieś linki lub informacje dotyczące optymalizacji skinu forum pod kątem SEO? ;)

• Manager
Opublikowano

Domyślny skin powinien być 'fabrycznie' zoptymalizowany. Jak Twój nie jest to przejedź go walidatorem i popraw błędy. Innej metody nie ma. Nie ma też takich gotowych informacji.

necik: czasem mi się wydaje, że Ty chciałbyś mieć wszystko na wczoraj podane na tacy, a tak nie jest zawsze. ;)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano
The IPB3 skin is very semantic and JS is already removed from the skin for the most part already, I didn't feel a need to create and include a spider skin. The default IPB3 skin is already better than the spider skin with CSEO1 if you ask me.

źródło

DawPi, necikowi chyba chodziło o informacje o tym, że skin jest już zoptymalizowany, a nie o tym, jak go zoptymalizować. Ale ja się częściej mylę od Ciebie ;)