Skocz do zawartości

Blokowanie forum dla Gości a Boty przeglądarek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie jak jest ?, czy jeśli zablokuję czytanie postów w działach na forum to przeglądarki będą mogły się tam dostać ?, jeśli nie to jak to zrobić by przeglądarki indeksowały ten cały content i blokada działów dla gości nie zemściła się na popularności witryny w google ?

Opublikowano

Bo boty google "chodzą" po stronach również anonimowo, bez przedstawiania się jako bot. Jeżeli zaserwujesz inną zawartość botowi anonimowemu niż temu, który ładnie się przedstawia to Cię wywalą z indeksu. To zabezpieczenie przed starym trickiem kiedy serwowało się specjalnie spreparowane strony botom wyszukiwarek aby lepiej wypozycjonować stronę.

Opublikowano

Sorry panowie, ale to nie ma nic wspólnego z cloakingiem. Gugel doskonale rozumie, że dostał prawa usera bo sam się zalogować nie umie :)

A treść przedstawiana robotowi jako userowi nie różni się od treści przedstawianej "normalnym" userom!

Za cloaking wylatuje się z indeksu google - za nadanie google uprawnień usera - NIE.

Google indeksuje na forum wszystkie strony, które przeczyta (jako user), natomiast inną sprawą jest wpływ tego indeksu na pozycję forum w wynikach wyszukiwania, ale to temat rzeka - a najlepiej się mojej lepszej połówki zapytać :)

Opublikowano

Panowie... zdefiniujmy sobie pojęcie ''cloaking'' ...

Ja to odbieram jako pojęcie ''sracza'' :)

Ale to jest tylko moja osobista interpretacja tego pojęcia... Cloaking jest to nic innego jak przedstawianie robotom innej treści niż treść faktycznie zawarta na stronach www.

Co to znaczy? To znaczy, że robot czyta coś czego nie czytają użytkownicy strony.

Wpuszczanie robota jako użytkownika nie ma nic wspólnego z cloakingiem.

Jak to działa?

Wpuszczasz robota na stronę z prawami zarejestrowanego usera...

I robot czyta jako user i zwraca w wyszukiwarce wyniki wraz z ''wyczytanymi'' na forum informacjami.

Ale kiedy użytkownik google kliknie w wynik dostaje informację z forum że musi się zalogować/zarejestrować..

Można to ominąć klikając zamiast w wynik wyszukiwania w kopię ... i czytamy stronę bez rejestracji i bez logowania czyli to co widzi robot...

Ach... wódeczka melonowa jest za***iście dobra dzisiaj :)

Lecę spać :)

To powiedziałam ja: lepsza połówka ... ;)

Opublikowano

Ła! Zapytajmy jeszcze siebie jakie ma to zalety?

Same zalety... mili panowie, ponieważ robot bierze pod uwagę to co czyta ... i takie wyniki zwraca ..

Gdybysmy nie dali mu takich możliwości pozbawilibyśmy się ... no sami wiecie czego ...

Jesteście mężczyznami ... mądrymi istotami, prawda?

I w buty sobie wsadźcie teorię o banowaniu za pozwolenie czytania treści ...

Opublikowano

ja się dołączę do tematu, bo mój problem dotyczy też botów, a dokładnie skórek. W wersji 2.3.6 można było wymusić na botach używanie konkretnych skinów... teraz jest problem, bo ta funkcja po prostu nie działa. Sprawdzam kopię strony w google, a tam po prostu główny szablon - ten dla userów.

Opcja byla fajna, bo mozna bylo na jednej zamieszczac duzo linkow, a druga byla przejzysta i nie miało to żadnego wpływu na pozycję. Sprawdzałem kopie zinfeksowanych podstron... wszystkie wyświetlały się na skórze dla botów.

Opublikowano

Dori, aleś Ty brutalna! Całe życie człowiekowi wmawiają, że wujek Google może się zezłościć za nadanie botom praw zarejestrowanego usera, a tu przychodzi taka i w jednym momencie zmienia cały światopogląd! Następnym razem proszę delikatniej, bo inaczej wizyta u psychologa będzie nieunikniona :)