Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że wiele bardzo fajnych stron jest umieszczonych na powolnych serwerach. Teraz będzie je ciężej znaleźć.

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Opublikowano

Hehe, Google kocha IPB, "gołe", bez żadnych pozycjonerskich "cudów", a 3-kę jeszcze bardziej niż 2.3 :D

Piszę to na podstawie obserwacji 4 for na IP.BOARD przed i po upgrade.

Na największym z nich (od kilku lat nr 1 w google) nie mamy nawet furla włączonego, a gugiel po przejściu na "trójkę" dołożył nam na 2 pozycji kolejny link z forum z linkami witryny :D

I nie pomagają żadne chwyty stosowane przez konkurencję, farmy linków, precle i inne "czary"

Moja lepsza połowa, czyli obecna tu Dori - świetna specjalistka od pozycjonowania - zawsze to powtarza jak mantrę: nie kombinuj, bo jak przegniesz to cię gugiel kopnie w d... :D

Teraz o prędkości będzie: nie rozumiem tej ogólnoświatowej histerii związanej z obciążeniem serwera przez 3-kę.

Moje obserwacje nie tylko nie potwierdzają tej tezy, a wręcz ją obalają. Ruch na największym forum to ok 10k uu, 200k stron na dobę, przy niezoptymalizowanej grafice index ważył ok 1MB (!), trafik dzienny przekraczał 12 GB.

I co? Ano śmiga dwa razy szybciej niż na 2.3

Poniżej wykres [Wydajności witryny] z narzędzia dla webmasterów google:

post-293-1271105792,5349_thumb.jpg

Zgadnijcie kiedy był robiony upgrade? :D

p.s. powszechnie wiadomym jest, że każdy Polak zna się na polityce, medycynie i SEO :D

Opublikowano

Hehe, Google kocha IPB, "gołe", bez żadnych pozycjonerskich "cudów"

Z tym się nie zgodzę. U mnie skok przed i po instalacji CSEO na 2.3 był zauważalny. Swoje doświadczenia opierasz na CSEO czy Minervie?

Z szybkością działania także się wpasowuję w światowy trend - IPB3 mozolniej działa na moim forum. 2.3 spokojnie śmigało na SuperHoście, na 3.0 nie dało się napisać nawet postu.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem gdzie się podpiąć ze swoimi wywodami to podepnę się tu, może DawPi gdzieś to wydzieli...

Taka moja mała obserwacja co do IPB3 i moich teorii dotyczących czytania stron przez Google.

Jeśli jeszcze jest czas, żeby to zgłosić do tych co robią zmiany to prosiłabym.

:D

Według mojej teorii (i nie tylko chyba mojej) ważne jest żeby istotną treść strony umieszczać na prostej drodze robota...

No bo jak czyta stronę robot? Oczywista oczywistość: od góry do dołu i od lewej do prawej.

Dlaczego więc w chwili obecnej IPB z sidebarem jest zbudowane tak, że Google najpierw czyta sidebar a potem dopiero fora?

Jak dla mnie od d*py strony i to powinno się zmienić bo to przeszkadza. Na ch*j guglowi w pierwszej kolei czytać najbardziej aktywnych userów danego dnia?

Na nic mu to potrzebne!

Rzekłam. :D

Amfidiusz... w tej chwili IPB wygląda tak jak by celowo było zbudowane po to, żeby wyeliminować te super pozycjonujące dodatki. :D

Ale to tylko moje zdanie, możesz się z nim nie zgodzić.

Edytowane przez Dori
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

też się zastanawiałem, żeby przebudować skin, aby sidebar był z drugiej mańki przy wczytywaniu... ale jakoś nigdy nie miałem czasu... może teraz to zrobię :P

• Manager
Opublikowano

No, ale sidebar z nazwy ma być obok, a nie pod forum. Amfidiusz przecież dostał znakomity kod do ukrycia sidebara dla botów. I tyle wg mnie wystarczy.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.