Skocz do zawartości

Problem z oznaczeniem przeczytanych tematów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po upgrade forum z phpBB by Przemo na IP.Board 3.0.4 występuje dziwny błąd. Wytłumaczę to na przykładzie:

- Na forum nie ma żadnej nowej wiadomości (aby być w 100% pewnym klikam w link 'oznacz forum jako przeczytane')

- Użytkownik zakłada nowy temat na dowolnym forum, np. temat 'Test' na forum "Wieści z Lublina'

- Czytam nowy temat (z innego konta), następnie wchodzę do http://www.lubforum.pl/forum/3-wieci-z-lublina/ i tutaj temat 'test" został ładnie oznaczony jako przeczytany (dowód: http://www.imagehost.pl/images/763_lubforum_wiesci2.jpg )

- Jednak gdy wejdę na stronę główną http://www.lubforum.pl/index.php? to już przy nazwie forum 'Wieści z Lublina" widzę ikonkę informującą o nowych postach na danym forum - mimo że nikt nie napisał nic nowego a temat 'Test' w całości przed chwilą przeczytałem (dowód: http://www.imagehost.pl/images/721_lubforum_wiesci.jpg )

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Może macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Trochę to uciążliwe... :)

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To nie jest wina konwersji, a skryptu IPB. Oznaczone nie są posty nieczytane, tylko posty nowe (oraz nieczytane). Innymi słowy, ikonkę z nowymi postami otrzymują wszystkie działy z postami zawartymi w tym zestawieniu:

=1]Nadal nie naprawili długich linków :)

Hmm, nie bardzo rozumiem :)

Na innym moi forum IP.Board działa to bez problemu. Jednak na tym które przeniosłem z phpBB pojawia się ikonka f_unread.png przy forum w które przed chwilą dokładnie przeczytałem.

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

1. Oznaczasz fora jako przeczytane

2. Piszesz temat w dowolnym dziale

3. Na stronie głównej dział, w którym napisałeś temat, zostaje oznaczony jako nieczytany

O to Ci chodzi? Jeśli tak, to nie jest to bug. To jest feature :)

No prawie o to chodzi :)

1. Oznaczam fora jako przeczytane

2. Ktoś zakłada temat w dowolnym dziale

3. Ja czytam ten nowy temat, wracam na forum.pl/dowolny_dział i tutaj wszystkie tematy oznaczone są jako przeczytane

4. Przechodzę na stronę główną a tam przy "Dowolny dział" znajduje się ikonka informująca o nowych nieprzeczytanych postach w tym dziale.

Czy to feature? Nie wiem, tutaj na forum czy np. forumpc.pl działa to 'po staremu' - czyli dobrze :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jedno jest pewne: nie jest to błąd w tabeli z markerami tematów jako przeczytane, bo wyczyściłem go i potem śledziłem zmiany - wszystko przebiega poprawnie. Myślę, że trzeba zwrócić uwagę na cache, gdyż po tej operacji nadal na stronie głównej widziałem te same fora jako nieprzeczytane.

Edycja:

Chyba znalazłem rozwiązanie. Domyślnie w Fora > Manage forums > jakaś kategoria > Ustawienia nie ma globalnych uprawnień wyświetlania. Jak się nada je, to wygląda na to, że wszystko działa. Zapewne skrypt sądził, że nie mamy prawa wyświetlania tej kategorii, więc dla niego bez sensu było aktualizowanie cache'u strony głównej.

Edycja 2.:

Przy kolejnym teście(tym razem autorem postu byłem ja) nie zadziałało.

Edytowane przez Łukasz Rutkowski
  • Manager
Opublikowano

Łukasz Rutkowski, wg mnie maski nie mają tutaj znaczenia gdyż na forum necika wszystkie maski są ustawione poprawnie. Ciągle analizuję jego forum i szukam rozwiązania. Jak je znajdę na pewno napiszę. :P

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

U mnie niestety ale to rozwiązanie nie działa jakieś inne pomysły ??

Sprawdzałem na oryginalny stylu i ta sama sytuacja

Ps. założyłem nowy temat ponieważ ten tyczył się upgrade phpBB by Przemo -> IP.Board 3.0.4

Edytowane przez Łukasz