Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety domena jaką bym sobie życzył jest zajęta tb.pl a moja obecna www.treningbiegacza.pl - jest za długa.

Dajcie kilka pomysłów na domenę związaną z bieganiem, może wymyślicie coś ciekawszego aniżeli ja.

pozdrawiam

baner_dolny.png
  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie proponuje innych domen niż z końcówką pl (com.pl) (net.pl) itp.

Powód: większość polskich katalogów np. wp, onet i interia nie dodają do swoich zasobów stron z lokalizacji innych niż polska. Chyba, że Ci na tym nie zależy.

46279b204b.png

Rozwiążemy dla Ciebie każde zadanie z matematyki: http://matma4u.pl

Opublikowano

Nie polecam stron z podwójnymi końcówkami. (com.pl, net.pl) google często gęsto traktuje je jako 'subdomeny" jesli już coś brać to z pojedynczym rozszerzeniem. Bardzo ładnie zachowują się domeny z rozszerzeniem .org , sama byłam zdziwiona jak to stwierdziłam*, dodatkowo przy wynikach wyszukiwań google nie personalizuje .org'ów, i wyświetla je tak samo dla różnych rejonów świata.

*) miałam dwie domeny: org i com.pl - strona robiona była i konfigurowana na com.pl jednak nie mogę zmusić robotów, żeby ją wypluwały w wynikach - pojawia się .org jak byk i to całkiem wysoko, bez żadnych zabiegów seo.

Opublikowano
Nie polecam stron z podwójnymi końcówkami. (com.pl, net.pl) google często gęsto traktuje je jako 'subdomeny" jesli już coś brać to z pojedynczym rozszerzeniem. Bardzo ładnie zachowują się domeny z rozszerzeniem .org , sama byłam zdziwiona jak to stwierdziłam*, dodatkowo przy wynikach wyszukiwań google nie personalizuje .org'ów, i wyświetla je tak samo dla różnych rejonów świata.

*) miałam dwie domeny: org i com.pl - strona robiona była i konfigurowana na com.pl jednak nie mogę zmusić robotów, żeby ją wypluwały w wynikach - pojawia się .org jak byk i to całkiem wysoko, bez żadnych zabiegów seo.

To może co zrobić, aby na słowo bieganie moja witryna wypluwana była na górze :unsure:

baner_dolny.png
  • Manager
Opublikowano
Nie polecam stron z podwójnymi końcówkami. (com.pl, net.pl) google często gęsto traktuje je jako 'subdomeny" jesli już coś brać to z pojedynczym rozszerzeniem.

Dlaczego w cudzysłowie? Przecież to subdomeny z krwi i kości. Naprawdę. :unsure:

Odnośnie domeny - pomyślę. :)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano
To może co zrobić, aby na słowo bieganie moja witryna wypluwana była na górze :unsure:

Przede wszystkim przebudować treść.

Opublikowano

Przede wszystkim przebudować treść.

Do każdego artykułu mam dodać słowo bieganie? Nawet jak tam nie istnieje?

Kiedyś czytałem, że pozycjonuje się nagłówkami h1, h2, ale nie do końca wiem z czym to się je.

baner_dolny.png
Opublikowano (edytowane)

Nagłówkami...* :D

No można i tak ... ale takimi zabiegami tylko sprawisz, że strona będzie wyglądała karykaturalnie i nikt nie będzie chciał na nią wchodzić. Pojedyncze słowa kluczowe byle jak rozrzucone po stronie nawet w ogromnych nagłówkach nic Ci nie dadzą.

Klucze muszą być wkomponowane w całość zdania a zdanie w akapity. Nigdy nie zaczynaj zdania od słowa bieganie.

Uzyj go na stronie kilka razy w różnej formie, od pogrubienia przez zwykły tekst, nagłowek aż do linka z anchorem.

Poczekaj kilka dni, aż strona podskoczy a potem kombinuj dalej :unsure:

edit:

*) spamować nagłówkami to każdy lemur potrafi :)

pamiętaj: content is king :D

Tfu! Miało być lamer ...

Edytowane przez Dori
Opublikowano
Nagłówkami...* :D

No można i tak ... ale takimi zabiegami tylko sprawisz, że strona będzie wyglądała karykaturalnie i nikt nie będzie chciał na nią wchodzić. Pojedyncze słowa kluczowe byle jak rozrzucone po stronie nawet w ogromnych nagłówkach nic Ci nie dadzą.

Klucze muszą być wkomponowane w całość zdania a zdanie w akapity. Nigdy nie zaczynaj zdania od słowa bieganie.

Uzyj go na stronie kilka razy w różnej formie, od pogrubienia przez zwykły tekst, nagłowek aż do linka z anchorem.

Poczekaj kilka dni, aż strona podskoczy a potem kombinuj dalej :unsure:

edit:

*) spamować nagłówkami to każdy lemur potrafi :)

pamiętaj: content is king :D

Tfu! Miało być lamer ...

To to jest aż tak banalnie proste i zarazem skomplikowane? Jaki wpływ na to mają słowa kluczowe tzw. tagi.

baner_dolny.png
Opublikowano
To to jest aż tak banalnie proste i zarazem skomplikowane? Jaki wpływ na to mają słowa kluczowe tzw. tagi.

Szczerze powiem, że nie testowałam, zamierzam się do tego przymierzyć.. Ale już na pierwszy rzut oka mogę Ci powiedzieć, że na tej podstronie to są guzik warte :D Zrób je na stronie startowej.

I żeby nie było, że tylko OT: biegiem.com i prawie wszystkie inne - wolne :unsure:

Moje kochanie to zawsze miało głowę do domen. :D

--------

OT: DawPi wyłączyłbyś sobie zagnieżdżone cytaty w postach, co? :)

Opublikowano

Szczerze powiem, że nie testowałam, zamierzam się do tego przymierzyć.. Ale już na pierwszy rzut oka mogę Ci powiedzieć, że na tej podstronie to są guzik warte :D Zrób je na stronie startowej.

I żeby nie było, że tylko OT: biegiem.com i prawie wszystkie inne - wolne :unsure:

Moje kochanie to zawsze miało głowę do domen. :D

--------

OT: DawPi wyłączyłbyś sobie zagnieżdżone cytaty w postach, co? :)

A teraz jeśli przykładowo wykupiłbym sobie domenę biegiem.com - to czy nie tylko teoretycznie zwiększam szanse na podskok ??

baner_dolny.png
Opublikowano

Powiedziałbym tak: dobra domena nie przeszkadza w pozycjonowaniu. Zła może. Generalnie albo się nastawiasz na pozycjonowanie treści albo na kreowanie wizerunku marki własnej - co na dłuższą metę (nomen-omen) jest lepsze.

Zauważ, że wszystkie "wielkie" portale mają unikalne a nie "słownikowe" nazwy.

Opublikowano
Powiedziałbym tak: dobra domena nie przeszkadza w pozycjonowaniu. Zła może. Generalnie albo się nastawiasz na pozycjonowanie treści albo na kreowanie wizerunku marki własnej - co na dłuższą metę (nomen-omen) jest lepsze.

Zauważ, że wszystkie "wielkie" portale mają unikalne a nie "słownikowe" nazwy.

Ale jakoś muszę dotrzeć do tej rzeszy najpierw. Generalnie wystarczy mi, aby na słowo bieganie być na choćby 5 miejscu. Na tym teraz się skupię. Może ezpublish odsłoni mi jakieś ukryte możliwości na tym polu działania.

baner_dolny.png
Opublikowano

Wyłącz swoją stronę i wrzuć index:

CODE-BOX
<html>

<head>

<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

<meta name="Robots" content="index, follow" />

<meta name="Googlebot" CONTENT="index, follow">

<meta name="distribution" content="global" />

<meta name="rating" content="general" />

<meta http-equiv="reply-to" content="[email protected]" />

<meta name="description" content="biegam bo lubie" />

<meta name="keywords" content="bieg, biegam, biegne, bede biegac, bieglem, biegac, biegasz" />

<title>Trening Biegacza</title>

</head>

<body>

<div align=center>bieg, biegam, biegne, bede biegac, bieglem, biegac, biegasz<br>

bieg, biegam, biegne, bede biegac, bieglem, biegac, biegasz<br>

bieg, biegam, biegne, bede biegac, bieglem, biegac, biegasz</div>

</body>

</html>

Roboty Cię pokochają. :unsure:

In, and Out.

Opublikowano

Dzięki Kliczek - przetestuję.

Ale ja chciałem o czymś innym.

Mianowicie kilka lat temu robiłem stronę dla kamieniarza i przez przypadek wpisałem w google słowo: kamieniarstwo. Tak jak wtedy, tak i dziś na pierwszym miejscu wyskakuje ten sam wynik. Strona totalnie zjebcona, ale - MA PIERWSZY WYNIK W GOOGLE OD LAT!! Jak to wytłumaczyć? Strona nie zmieniła się od lat, nie dodano do niej kompletnie nic nowego, żadnej treści, żadnych artykułów, a mimo to nadal ma pierwsze miejsce. Jak jest wypozycjonowana, za pomocą jakich struktur, bo analizowałem kod i nic nie znalazłem. Przychodzi Wam coś do głowy? Dla ścisłości (o witrynę mi chodzi). Ona nawet w adresie nie ma słowa kamieniarstwo, a do tej pory był to dla mnie klucz do zrozumienia tego mechanizmu, który właśnie legł.

baner_dolny.png
Opublikowano
To jeszcze jedno pytanie.

Czy domeny dodaje się ręcznie do jakiś robotów indeksujących? Czy dzieje się to samo?

Dzieje się to i tak i tak.

Można dodać stronę hurtem do wszystkich większych światowych wyszukiwarek, ale nie masz warancji, że to zgłoszenie uwzględnią.

Można na piechotę, co niektórzy uważają za korzystniejsze. Jak? To proste, musisz link do swojej strony umieścić na innej stronie, którą często odwiedzają roboty. Kiedy robot trafi na taki link pójdzie po nim i zaindeksuje stronę. Jeśli mu się spodoba, a jeśli nie to nie.

Roboty Cię pokochają. :unsure:

Kliczek!!! Nie widzisz, że On jest gotów to zrobić? :) zafiltrują Go za spam i będziesz miał chłopaka na sumieniu!

primo: wiek domeny równiez swoje robi, lepsze są starsze.

Nie wytłumaczę Ci dlaczego kamieniarstwo akurat tamto wisi na pierwszej pozycji bo musiałabym pisać ze 3 godziny a nie mam na to czasu i nie chce mi się. :D

Opublikowano
To proste, musisz link do swojej strony umieścić na innej stronie, którą często odwiedzają roboty. Kiedy robot trafi na taki link pójdzie po nim i zaindeksuje stronę. Jeśli mu się spodoba, a jeśli nie to nie.

A skąd wiadomo, że roboty odwiedzają daną stronę? Czy jeśli u mnie na forum często w użytkownikach widzę Google.bot to to właśnie?

baner_dolny.png
Opublikowano
To jest taka rozmowa o wszystkim i o niczym. A tak naprawdę to liczy się frekwencja i odwiedzanie danej strony. Nic tego nie zastąpi. A tu potrzeba czasu i pokory.

Przykładowo hipotetycznie zakładając szukamy czegoś tam, niech to będą buty do biegania. W jednym ze sklepów kosztują one 500 i sklep ten jest na szczycie wyszukiwarki, a w innym 350, lecz nikt tam nie zagląda, bo po prostu tam nie trafia. Przemyśl sobie. Mam ustawione google, iż wyniki wyświetla mi po 100 na stronie. Nigdy, powtarzam nigdy nie zajrzałem na drugą stronę i jak mam kupić te buty taniej?

baner_dolny.png
Opublikowano
A skąd wiadomo, że roboty odwiedzają daną stronę? Czy jeśli u mnie na forum często w użytkownikach widzę Google.bot to to właśnie?
To jest to właśnie.

A skąd? A jak często? A skoro są to problemy, które tak bardzo Cię nurtują to dlaczego nie zapytasz samego google? :)

Fakt, że większość wyników będzie spamem ale jak się dużo poczyta można sobie samemu wyciągnąć wnioski ... I dużo się nauczyć.

Da się. Ja jestem tego najlepszym przykładem.

Przykładowo hipotetycznie zakładając szukamy czegoś tam, niech to będą buty do biegania. W jednym ze sklepów kosztują one 500 i sklep ten jest na szczycie wyszukiwarki, a w innym 350, lecz nikt tam nie zagląda, bo po prostu tam nie trafia. Przemyśl sobie. Mam ustawione google, iż wyniki wyświetla mi po 100 na stronie. Nigdy, powtarzam nigdy nie zajrzałem na drugą stronę i jak mam kupić te buty taniej?

No to gratuluję, że kupujesz buty po pińcet zamiast po czysta bo Ci się nie chce poszukać w google...

Ja Ci znajdę te buty, a za tą kasę co Ci zostanie zoptymalizuję Ci stronę :unsure:

he? :D