Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Co jakiś czas dostaję info że captcha podczas rejestracji na http://hostingi.pl/forum/ jest strasznie nieczytelna. Czy można coś z tym zrobić aby człowiek nie miał wielkich problemów z odczytaniem kodu?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano

Możesz włączyć zaawansowaną re-captchę - podobną do tej, którą mamy tutaj na forum :P

Witaj,

W IP.Board z serii 3.0.X jest domyślnie re-CAPTCHA. Sprawdź czy masz poprawnie skonfigurowaną bibliotekę GD. A co u Ciebie oznacza nieczytelna? Nie widać ni, czy znaki są trudne do odgadnięcia?

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Według mnie re-CAPTCHA to jeszcze większe zło :P

Chciałbym aby zwykła CAPTCHA nie rozpoznawała małych / dużych liter. czy jest to do zrobienia?

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.

Opublikowano
Widzę, że wyłączyłeś captchę - no jak wolisz.

Wyłączył bo pewnie nie wie czym to grozi, więc przypominam że bez captchy istnieje zagrożenie zasypanie forum botami spamującymi. :P

Opublikowano

Impossible? Teoretyczna sytuacja: Dwa fora. To drugie nie lubi pierwszego. To drugie postanawia zaspamować to pierwsze linkami do swojego serwisu. Tworzy bota, który wpisuje w rejestracji login, hasło i odpowiedź (załóżmy rotację 5 pytań, więc co piąty bot dostanie się na forum). Niech jeden przypada jedna rejestracja na 30s. Mamy więc 30*5=150s = co dwie minuty nowy bot loguje się na forum. Niech każdy z nich napisze jednego posta na minutę. Mamy więc... necik, włączaj captchę!