Jump to content
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Recommended Posts

• 2 years later...
Posted
W dniu 7.04.2019 o 14:04, Klub Malawi napisał:

Błąd w ACP. Użytkownicy - > Moderacja zawartości - >  Ostrzeżenia i w menu ostrzeżeń jest settings. 

Ale że w tym menu?

1656499094_Screenshot_2019-04-08Ostrzeenia.png.cf54c1290467c41cd0f68089b6940296.png

• 10 months later...
  • 1 month later...
Posted (edited)

Sugestia, propozycja dla tłumaczy:

W Polskim języku, w przypadku takich fraz jak na przykład: "odpowiedział", "napisał", "dodał", "zareagował", dobrze jest używać formy czasu teraźniejszego: "odpowiada", "pisze", "dodaje", "reaguje" itd, ponieważ nie każdy zarejestrowany Użytkownik, to mężczyzna. Głupio to wygląda, gdy na przykład Ania napisał, albo Ania zareagował, dodał. A już całkiem dobrze, gdy Ania pisze, reaguje, dodaje. Andrzej też pisze, reaguje, dodaje. A nawet para pisze, reaguje, dodaje. W przypadku użycia czasu teraźniejszego, problem z płcią piszącego, znika. W swojej społeczności, przerobiłem wszystkie frazy właśnie w taki sposób, aby były unisex.

Pozdrawiam.

Edited by semenedar
Posted (edited)
19 minut temu, semenedar napisał:

Andrzej też pisze, reaguje, dodaje

No to raczej by nie przeszło. Andrzej pisze (w tym momencie?), Andrzej reaguje (w tym momencie?).

W języku angielskim jest tam przecież forma przeszła.

To samo proponowałem tutaj, ale w innym formacie:

Edited by aXen

See me on GitHub or aXenDev.net!

Posted (edited)
10 minut temu, aXen napisał:

No to raczej by nie przeszło. Andrzej pisze (w tym momencie?), Andrzej reaguje (w tym momencie?).

W języku angielskim jest tam przecież forma przeszła.

Powiedz mi, co z tego, że tam jest forma czasu przeszłego? Dlaczegóż by nie traktować powiadomień o akcjach, jak "Dziennika Pokładowego" gdzie bosman pisze co robił, a przecież wtedy gdy to robił, to o tym pisał w czasie teraźniejszym :D Dla czytającego swoje powiadomienia, albo dla przeglądającego zakładkę Aktywność w profilach gdzie wszystko jest w czasie teraźniejszym, brzmi tak samo logicznie jak w czasie przeszłym.

Przykład: 19 godzin temu, żabka reaguje na (coś tam).

A przede wszystkim wreszcie nie mam problemu że "Ania zaczął Cie obserwować" skoro może być "Ania Obserwuje Cię". A strony błędu? "Nie posiadasz uprawnień (do tego)" to w jakim jest czasie? :) Tutaj przecież wszystko jest dobrze. "Nie można wyświetlić" pokazać zawartości. 

Edited by semenedar
Posted
21 minut temu, semenedar napisał:

"Nie posiadasz uprawnień (do tego)" to w jakim jest czasie? :) Tutaj przecież wszystko jest dobrze. "Nie można wyświetlić" pokazać zawartości. 

Tutaj nawet nie ma konkretnej osoby. Tłumaczenie jest zgodne z językiem angielskim.

23 minuty temu, semenedar napisał:

Przykład: 19 godzin temu, żabka reaguje na (coś tam).

Nie reaguje teraz tylko zareagował wcześniej niż Ty to przeczytasz. To co proponujesz to jest błąd tłumaczenia i wprowadzanie w błąd czytającego komunikat, bo akcja nie dzieje się teraz.

Posted (edited)
22 minuty temu, aXen napisał:

To co proponujesz to jest błąd tłumaczenia i wprowadzanie w błąd czytającego komunikat, bo akcja nie dzieje się teraz.

Ale ja tak nie uważam :) I tylko kompletny idiota czytając powiadomienia sprzed tygodnia a nawet sprzed 5 minut (gdzie są określone daty) będzie myślał, że to się dzieje teraz. To znaczy że w temacie, gdy ktoś opowiada co teraz robi i używa czasu teraźniejszego, to czytający to za pół roku, będzie myślał że to się teraz dzieje, tak? :):)

A nawet jeśli jest to w Twoim rozumieniu błąd, to w moim odczuciu lepiej jest zrobić właśnie tak, niż określać wszystkie kobiety i pary, jako mężczyzn "bo tak się na forach przyjęło" żeby papugować. To się źle przyjęło, bo my mamy swój język a nie Angielski a w nim, mamy rozróżnienie na płeć piszącego  :) Jeśli znasz lepszy patent niż użycie czasu teraźniejszego, to się ze mną podziel. A przy okazji, IPS (raczej) nigdy nie wprowadzi osobnych fraz językowych ze względu na płeć, bo w języku Angielskim nie jest to do niczego potrzebne.

Poza tym, to była propozycja. Sugestia. Tłumacze zrobią sobie, jak chcą.

A ja sobie zrobiłem właśnie tak i na pewno tak zostawię.

Edited by semenedar
Posted (edited)
Godzinę temu, aXen napisał:

Nie reaguje teraz tylko zareagował wcześniej niż Ty to przeczytasz.

Wytłumacz mi jeszcze, skąd Ty możesz wiedzieć kiedy ja to przeczytam? :D A jeśli to przeczytam TERAZ, czyli w chwili powstania tego powiadomienia to co wtedy? :)

Wprowadzeniem w błąd, byłoby użycie czasu przyszłego, gdzie ktoś "zareaguje", "odpowie" itd, pomimo że też maskuje problem z płcią piszącego. Ale użycie czasu teraźniejszego jest poprawną formą oraz ze wszech miar logiczną. To się dzieje teraz, i tak się zapisało. Nie ważne kiedy to zostanie odczytane. Podobnie jak w tematach, gdzie ludzie opisują czynności wykonywane teraz, używając do tego czasu teraźniejszego. Można to przeczytać rok później i wyobraź sobie że czas nie zmieni się magicznie w czas przeszły :D Będzie za to stosowna data przy poście, tak samo jak przy powiadomieniu.

Ręce opadają, bo użycie poprawnej formy czasu teraźniejszego "to błąd" a twierdzenie że Agata rąbał drzewo to poprawnie :D Powiedz to ortodoksyjnym lesbijkom z Polski, dla których użycie formy męskiej je określającej w jakikolwiek sposób, byłoby jak obelżywe przezwisko. I sobie wyobraź je na IPS Suite z takim tłumaczeniem. I co? :D Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Edited by semenedar
Posted

Co z pozostałymi płciami? Już jakieś kilkadziesiąt się wyróżnia ;) Wszystkim nie dogodzisz. Może IPS wymyśli jakieś rozwiązanie, tak jak to teraz jest z liczebnikami, to wtedy owszem, wezmę się od razu za robotę ;)

• 1 month later...
  • 5 months later...
  • 5 months later...
Posted
3 godziny temu, WALDEk napisał:

Wersja 10.0.5

Proponowane tłumaczenie: Własne sortowanie / Niestandardowe sortowanie

Raczej przetłumaczyłbym to na samo "Własne" z racji tego, że jest jeszcze wiele miejsc gdzie ten klucz jest wykorzystywany.

Poprawione, ale następnym razem udaj się do prawidłowego działu: https://forum.invisionize.pl/forum/84-błędy-spolszczeń/

Dzięki!

• Like 1

Posted

@aXen chciałem dodać temat jak najbardziej, lecz wyskakuje błąd konfiguracji serwera bądź error 500. Więc zdecydowałem się dodać post w tym temacie

• error.thumb.png.984e8eeba21b68554f400654aa455a61.png

@DawPi